Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον δήμαρχο και την αντιπροσωπεία καλή επιτυχία στις ιδέες και τα προγράμματα τους για «σχέσεις συνεννόησης και συνεργασίας»

Vartolomeos-BoutarisΜε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα στο Φανάρι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών για την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εξόρμησης του δήμου σε πόλεις γειτονικών χωρών.

Η εξόρμηση του δήμου Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση της πόλης σε γειτονικές χώρες αφορά στις σπουδές, στον τουρισμό, στον ιατρικό τουρισμό και τη γαστρονομία, ενώ ο κ. Μπουτάρης θα μιλήσει αύριο, σε ημερίδα σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, θα επισκεφτεί τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “Emitt 2015” της Κωνσταντινούπολης, που συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο.

Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης θα συνοδεύει στο συνέδριο και στη διεθνή τουριστική έκθεση ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας.

Στη σύντομη ομιλία του στην Αίθουσα του Θρόνου, ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «διπλωματία των πόλεων» και για «σχέσεις συνεννόησης και συνεργασίας». Σημείωσε, ότι το έτος 2014 υπήρξαν περίπου εκατό χιλιάδες διανυκτερεύσεις Τούρκων πολιτών στη Θεσσαλονίκη και, ότι στόχος, είναι η αύξηση του αριθμού αυτού.

Ο δήμαρχος, υπογράμμισε τη σημασία των θεωρήσεων (βίζα) και τόνισε την επιτυχία που υπήρξε στο πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων προς Τούρκους πολίτες για τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Είπε μάλιστα, ότι στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο και για τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε την προσπάθεια, στην οποία μετέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης, για αεροπορική, αλλά και θαλάσσια σύνδεση της συμπρωτεύουσας με τη Σμύρνη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν τα τεχνικής μορφής προβλήματα που υπάρχουν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον δήμαρχο και την αντιπροσωπεία καλή επιτυχία στις ιδέες και τα προγράμματα που αφορούν στη συνεργασία, ενώ, αναφερόμενος στο έργο του κ. Μπουτάρη ως δημάρχου, ο κ. Βαρθολομαίος είπε, ότι «η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται και ανοίγει τους ορίζοντές της» και τόνισε, ότι «και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέκαθεν εργάζεται για τον διάλογο και τη συνεννόηση, όχι απλώς μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά όλων των ανθρώπων του κόσμου και κατά κύριο λόγο των γειτονικών χωρών».

Μετά την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε τρία σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, σημεία:

Πρώτον το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μουσείου ισλαμικής τέχνης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, δεύτερον την αναζήτηση χώρου για μουσουλμανικό νεκροταφείο και τρίτον το σχέδιο σύστασης τμήματος ισλαμικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε, ότι «ο ρόλος του δήμου στην υπόθεση της συνεργασίας είναι να κάνει το άνοιγμα. Από εκεί και πέρα, άλλοι είναι αυτοί που θα πραγματοποιήσουν τις συνεργασίες».

Υπογράμμισε επίσης, ότι σχεδιάζεται η ανάπλαση του χώρου γύρω από το γνωστό ως σπίτι του Ατατούρκ, το οποίο χαρακτήρισε «σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.