Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΞΕΕ: Καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών...

ΞΕΕ: Καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ

tsakirisnew-300x186Καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου θα αποτελέσει η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, τονίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, καθόσον το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ συγχρόνως οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες.

H προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, επισημαίνει, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του αριθμού επισκεπτών στη χώρα μας και την παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων. Οι αυξήσεις αυτές είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θετική επίπτωση στην εθνική οικονομική δραστηριότητα, με  άμεσο αποτέλεσμα την καταγραφή, θετικής ανάπτυξης το Γ τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά μετά από το 2008.
Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως τουριστικός κλάδος, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος αποφάσισε να αποστείλει άμεσα στον κύριο Πρωθυπουργό την παρακάτω επιστολή και συγχρόνως να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιό του σε έκτακτη συνεδρίαση αύριο Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014.

«Προς: Τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως
 Αξιότιμο Κύριο  Αντώνη Σαμαρά

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Πληροφορούμενοι τα κυοφορούμενα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ στις παρεχόμενες τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες, ευρισκόμεθα στην ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας εκφράσουμε την κάθετή αντίθεσή μας σε μια τέτοια καταστρεπτική για τον τουρισμό προοπτική.
Με την ιδιότητα μας, ως  του θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, οφείλουμε να επισημάνουμε και σε εσάς προσωπικά,  όπως έχουμε ήδη κάνει στα αρμόδια μέλη της Κυβερνήσεώς σας, τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε  μια τέτοια αύξηση, όχι μόνο στην επόμενη τουριστική χρονιά, αλλά και στην εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, κατακτώντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής  θωράκισης του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του -όπως έχουμε σχετικώς εισηγηθεί με προηγούμενο υπόμνημά μας προς εσάς- ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες.
Μαζί του όμως καταδικάζουν και την ελληνική οικονομία και κοινωνία στην επιστροφή στην ύφεση, καθώς αναγνωρίζεται ευρέως ότι η δυναμική του τουρισμού ήταν αυτή που επέτυχε την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη κατά το γ΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αντί να κινηθούμε στη κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του ΦΠΑ σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες, μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη πρωτοβουλία σας για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επενδύοντας στον τουρισμό για να «εισπράξουμε» την  άμβλυνση της ανεργίας και την ενίσχυση του περιφερειακού εισοδήματος της χώρας, γινόμαστε κοινωνοί της είδησης για την υιοθέτηση μέτρων που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν πίσω στα πέτρινα χρόνια του πρόσφατου παρελθόντος.
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Παρά την έντονη φημολογία για σημαντική αύξηση των συντελεστών του τουριστικού ΦΠΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εσείς προσωπικά, έχοντας με κάθε ευκαιρία αναδείξει τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα, αντιλαμβάνεστε πλήρως την εσφαλμένη και επικίνδυνη τροχιά στην οποία βάζει την ελληνική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα κινηθείτε αποφασιστικά για την αποτροπή του, έστω και την τελευταία στιγμή.
Με εκτίμηση
Γεώργιος Αλεξ. Τσακίρης
Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.