Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Γιώργος Τσακίρης: Η απάντηση που εμείς οι Έλληνες ξενοδόχοι δίνουμε είναι: Σκληρή...

Γιώργος Τσακίρης: Η απάντηση που εμείς οι Έλληνες ξενοδόχοι δίνουμε είναι: Σκληρή δουλειά, καινοτομία και δημιουργικότητα, ώστε τελικά να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε την επερχόμενη μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας

George-Tsakiris-300x211Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Α. Τσακίρης, στη σημερινή ομιλία του σε ημερίδα, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ο Ιατρικός Τουρισμός στην Πράξη-Θεσσαλονίκη», μετά την έντονη κριτική των πρόσφατων προτάσεων της Κυβέρνησης, στην Τρόικα για το διπλασιασμό του ΦΠΑ στην διαμονή , και την έκκληση για άλλη μια φορά προς τον Πρωθυπουργό, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποτρέψει μια τέτοια ρύθμιση, τόνισε ότι, τα ελληνικά ξενοδοχεία θα συνεχίσουν τη μάχη για την οικονομική τους επιβίωση.

“Παρά τα μέτρα και παρά τις αντιξοότητες, η απάντηση που εμείς οι Έλληνες ξενοδόχοι δίνουμε, είπε ο κ. Τσακίρης, είναι η ίδια: Σκληρή δουλειά, καινοτομία και δημιουργικότητα, ώστε τελικά  να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε την επερχόμενη μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα και την τελική τιμή του προϊόντος μας.

Στο πλαίσια αυτής της προσπάθειάς μας θα επικεντρωθούμε στο τρίπτυχο:
•Διαφοροποίηση
•Εμπλουτισμός του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος
•Ανάδειξη Ανταγωνιστικών Πλεονεκτημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία του Ξ.Ε.Ε., 3 χρόνια πριν, για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα του Ιατρικού Τουρισμού.

Εμείς στο Ξ.Ε.Ε., αισθανόμαστε σήμερα δικαιωμένοι. Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια να αναδείξουμε την αξία και τις δυνατότητες του Ιατρικού Τουρισμού, ήμασταν λίγοι.

Πάρα ταύτα, πιστέψαμε ότι ο Ιατρικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υψηλής  εποχικότητας του Ελληνικού τουρισμού.

 Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

Κυρία Υπουργός τουρισμού
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ σήμερα μαζί μας και την ανταπόκριση σας στην πρόσκλησή μας να συζητήσουμε τη συνέχεια της προσπάθειας για την ανάδειξη του Ιατρικού τουρισμού ως ενός σημαντικού πόλου για τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Τη σημερινή παρέμβασή μου την είχα φανταστεί διαφορετική. Ήθελα να επικεντρωθώ στη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού τουρισμού το 2014, αλλά και στα σημαντικά αποτελέσματα και την υπεραξία που αποδεδειγμένα πλέον προσδίδει στην προσπάθεια ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, η συναντίληψη μεταξύ του κλάδου και του δημόσιου τομέα, εν προκειμένω με το Υπουργείο Τουρισμού και την Υπουργό κα Όλγα Κεφαλογιάννη, με την οποία είχαμε και έχουμε μια εξαιρετική παραγωγική συνεργασία.   
Η επικαιρότητα, όμως, τρέχει και υπό τη σκιά των πρόσφατων προτάσεων στην Τρόικα για το διπλασιασμό του ΦΠΑ στην διαμονή, δηλαδή στα ξενοδοχεία, δεν μπορώ παρά να κάνω ένα σχόλιο:
Είναι προφανές ότι η αύξηση αυτή του ΦΠΑ ανατρέπει το καλό κλίμα και την αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά και δυστυχώς μας πηγαίνει πίσω, σε χρόνια πέτρινα, προδιαγράφοντας όχι μόνο ένα ζοφερό τουριστικό μέλλον, αλλά κυρίως μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας μας.
Αυτό που δεν είναι προφανές, αλλά αντίθετα ακατανόητο σε μένα, παραμένει  το γεγονός ότι σε μια συγκυρία που ο τουρισμός δείχνει να είναι ο μοναδικός κλάδος της οικονομίας που μπορεί να στηρίξει την έξοδο της χώρας από την κρίση, αντί να τον στηρίξουμε περαιτέρω, τον αποσυντονίζουμε, σταματάμε την ανοδική του πορεία και επανερχόμαστε στην αποτυχημένη λογική των άστοχων και αντιαναπτυξιακών εισπρακτικών μέτρων.
Μου είναι δε ακόμα πιο ακατανόητο το γεγονός, ότι η αντιμετώπιση αυτή έρχεται από μια Κυβέρνηση η οποία, σε κάθε ευκαιρία ανέδειξε τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα και για να αποδίδουμε, ακόμα και  εν θερμώ, τα του Κάισαρος τω Καίσαρι, έχει να επιδείξει σημαντικότατο έργο στο τουρισμό. Για αυτό άλλωστε και με πρόσφατη επιστολή μας, καλέσαμε τον Πρωθυπουργό, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποτρέψει μια τέτοια ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τα μέτρα και παρά τις αντιξοότητες, η απάντηση που εμείς οι Έλληνες ξενοδόχοι δίνουμε είναι η ίδια: Σκληρή δουλειά, καινοτομία και δημιουργικότητα, ώστε τελικά  να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε την επερχόμενη μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα και την τελική τιμή του προϊόντος μας.
Στο πλαίσια αυτής της προσπάθειάς μας θα επικεντρωθούμε στο τρίπτυχο:
•Διαφοροποίηση
•Εμπλουτισμός του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος
•Ανάδειξη Ανταγωνιστικών Πλεονεκτημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία του Ξ.Ε.Ε., 3 χρόνια πριν, για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα του Ιατρικού Τουρισμού.
Εμείς στο Ξ.Ε.Ε., αισθανόμαστε σήμερα δικαιωμένοι. Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια να αναδείξουμε την αξία και τις δυνατότητες του Ιατρικού Τουρισμού, ήμασταν λίγοι.
Πάρα ταύτα, πιστέψαμε ότι ο Ιατρικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υψηλής  εποχικότητας του Ελληνικού τουρισμού.
Ξεκινήσαμε επενδύοντας σε αυτό, δημιουργήσαμε μια επιτροπή με τους καλύτερους επιστήμονες, χρηματοδοτήσαμε τη μελέτη για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, μελέτη που παρουσιάσαμε πρόπερσι, στις 17 Οκτωβρίου 2012 και συνεχίζουμε να δουλεύουμε.
Αισθανόμαστε λοιπόν δικαιωμένοι για τη σημαντική ανταπόκριση που βρήκαν αυτές οι πρωτοβουλίες μας από τις επιχειρήσεις του κλάδου μας αλλά και του κλάδου υγείας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που όλοι πλέον θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Αυτός άλλωστε είναι και ο θεσμικός επιμελητηριακός ρόλος μας.
Δικαιωμένοι και χαρούμενοι αισθανόμαστε επίσης γιατί στη προ διετίας παρουσίαση της ανωτέρω μελέτης τονίζαμε ότι «προϋπόθεση για την ισορροπημένη και ορθολογική ανάπτυξη του Ιατρικού τουρισμού είναι η θέσπιση και υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνου με τις διεθνείς τάσεις της συγκεκριμένης αγοράς, που θα παρακολουθεί και θα εναρμονίζεται με τις υπάρχουσες ροές πελατών». Η καλή συνεργασία των δύο Υπουργείων, Τουρισμού και Υγείας και η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τον ιατρικό τουρισμό δείχνει ότι οι βάσεις πλέον έχουν μπει.
Και θα ήταν παράληψή μου στο σημείο αυτό να μην επισημάνω τη σημαντικότατη συμβολή στην προσπάθεια μας όλο αυτό το διάστημα, αφενός, της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη, με την οποία από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά και έχουμε ίσως το μοναδικό τα τελευταία χρόνια, νέο τουριστικό προϊόν, θεσμοθετημένο, στην διάθεση της τουριστικής βιομηχανίας και αφετέρου τη συνεισφορά του Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, κυρίου Γιάννη Τούντα και του επιτελείου του, στην μελετητική προσπάθεια καθιέρωσης και διαμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας του ιατρικού τουρισμού.
Είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού. Η προσαρμογή δε των παραπάνω υποδομών, τα τελευταία 2 χρόνια στις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις του ιατρικού τουρισμού είναι εντυπωσιακή. Πολλά νοσοκομεία διαθέτουν πλέον διεθνώς αναγνωρίσιμες πιστοποιήσεις. Εταιρείες προώθησης και marketing του ιατρικού τουρισμού επικουρούν την κοινή προσπάθεια μας. Είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι η Ελλάδα, καίτοι καθυστερημένα, εισέρχεται με αξιώσεις στην αγορά του Ιατρικού Τουρισμού.
Κυρίες και κύριοι ,
Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι το οποίο, για εμάς είναι αυτονόητο αλλά θα έπρεπε να είναι κατανοητό και αποδεκτό από όλους και δυστυχώς δεν είναι. Ελληνικός τουρισμός χωρίς ελληνικά ξενοδοχεία, όπως και Ιατρικός τουρισμός χωρίς ελληνικά ξενοδοχεία δεν γίνεται.
Τα ελληνικά ξενοδοχεία, σε αντίθεση με όσα πολλοί πιστεύουν, τα τελευταία 4 χρόνια της κρίσης έχουν δώσει σημαντικές μάχες τόσο για την οικονομική τους επιβίωση, όσο και για την αντιμετώπιση των ρεφορμιστικών αξιώσεων των εκπροσώπων των δανειστών μας. Αξιώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν λογικές, αλλά σε πολλές άλλες ήταν παράλογες και υπαγορευόμενες από συμφέροντα.
Τις μάχες αυτές τις κερδίσαμε, καταφέρνοντας μάλιστα να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ανόρθωση της οικονομίας της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.