Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας: Ανοιχτή Επιστολή για τον ΦΠΑ

Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας: Ανοιχτή Επιστολή για τον ΦΠΑ

Leventis_Kostas Τις τελευταίες δύο μέρες παρακολουθούμε κατάπληκτοι ότι, εκτός των άλλων νέων μέτρων, προτίθεστε να αυξήσετε το ΦΠΑ στην διαμονή από το 6,5% στο 13%, με μεγάλη αγωνία, κυριολεκτικά αναστατωμένοι, αναλογιζόμενοι πως είναι δυνατόν, επάνω που μπήκαν τα τουριστικά ζητήματα σε μία σειρά και άρχισε να αποδίδει πραγματικά ο Τουρισμός αυτά που πρέπει και μπορεί να αποδώσει, εσείς προτίθεστε να περιπλέξετε και πάλι τα πράγματα, να αναστατώσετε το σημαντικότερο θετικό κομμάτι της οικονομίας και να καταφέρετε τελικά καταστροφικά αποτελέσματα, τονίζει σε Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που απέστειλλε η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας.

Ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, επισημαίνει σε άλλο σημείο, θα έχει ακόμη αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως εστίαση, μεταφορές, κλπ.

Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής και του ΔΤ που εξέδωσε η Ένωση:

Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας

Με αφορμή τα χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα και τις περιρρέουσες φήμες περί αύξησης του ΦΠΑ στην διαμονή, που αφορά σε κάθε είδους ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εξοχικές κατοικίες, κλπ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας συνεδρίασε εκτάκτως τη 1 Δεκεμβρίου 2014 και εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου, απευθύνοντας παράλληλα ανοικτή επιστολή προς τον

Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών,
Κυρία Υπουργέ Τουρισμού,
Κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,

Τις τελευταίες δύο μέρες ακούμε κατάπληκτοι ότι, εκτός των άλλων νέων μέτρων, προτίθεστε να αυξήσετε το ΦΠΑ στην διαμονή από το 6,5% στο 13%. Παρακολουθούμε το θέμα αυτό με μεγάλη αγωνία, κυριολεκτικά αναστατωμένοι, αναλογιζόμενοι πως είναι δυνατόν, επάνω που μπήκαν τα τουριστικά ζητήματα σε μία σειρά και άρχισε να αποδίδει πραγματικά ο Τουρισμός αυτά που πρέπει και μπορεί να αποδώσει, εσείς προτίθεστε να περιπλέξετε και πάλι τα πράγματα, να αναστατώσετε το σημαντικότερο θετικό κομμάτι της οικονομίας και να καταφέρετε τελικά καταστροφικά αποτελέσματα.

Είναι πραγματικό γεγονός ότι με το ΦΠΑ στο 6,5% δημιουργήθηκαν ανταγωνιστικά πακέτα με συνέπεια την μεγάλη αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά και την αναθέρμανση του
εσωτερικού τουρισμού.

Είναι σε όλους γνωστά τα σημαντικά νούμερα που πέτυχε ο Ελληνικός Τουρισμός στις αφίξεις και στα έσοδα, είναι σε όλους γνωστή η αλματώδης και συνάμα θεαματική αλλαγή της θέσης της Ελλάδος στην παγκόσμια κατάταξη των τουριστικών προορισμών, είναι σε όλους γνωστή η μοναδική αύξηση θέσεων εργασίας και παράλληλα η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών φορέων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η σταθερότητα πλέον στον Τουρισμό, η βεβαιότητα για περαιτέρω αύξηση των μεγεθών και οικονομικών δεικτών και η προσδοκία για ακόμα καλύτερες μέρες.
Στην υποτιθέμενη περίπτωση που διπλασιασθεί ή έστω αυξηθεί το ΦΠΑ, πρέπει να σκεφθούμε καλά και να αναλογιστούμε ότι :
 Έχουμε ήδη δώσει τιμές και υπογράψει συμφωνίες και συμβάσεις για το 2015, κατά βάση χωρίς αύξηση σε σχέση με τις φετινές, διατηρώντας έτσι τα πακέτα για Ελλάδα άκρως ανταγωνιστικά. Σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε, με αμφίβολα αποτελέσματα και σίγουρα με πολλές ακυρώσεις.

Πιθανόν να σκεφτούν κάποιοι ότι θα πρέπει να απορροφήσουν οι επιχειρηματίες αυτή την αύξηση. Σας απαντάμε ότι αυτό είναι αδύνατον και σας θυμίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε η αύξηση από το 13% στο 23% στην εστίαση. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να φύγουν πακέτα από την χώρα μας, με νέο προορισμό άλλες ανταγωνιστικές μας χώρες όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, κλπ. Μεγάλη ζημιά για εμάς και αντίστοιχα μεγάλο όφελος για τον ανταγωνισμό.

Επανερχόμαστε λοιπόν :
Ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ξαφνικό κι επί πλέον κόστος, το οποίο δεν μπορεί να απορροφήσει ο κλάδος λόγω της ύφεσης και των πολλών ζημιών των τελευταίων ετών.
Επίσης, σημαίνει μείωση αφίξεων και διανυκτερεύσεων, άρα μείωση κύκλου εργασιών – εσόδων, άρα μείωση του αποδιδόμενου ΦΠΑ, άρα μείωση θέσεων εργασίας, άρα μείωση αποδιδόμενων ασφαλιστικών εισφορών, άρα συρρίκνωση του ποσοστού συμμετοχής στο ΑΕΠ.

Οι εμπλεκόμενοι άμεσα