Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά «Αφιερωμένη στον Ελ Γκρέκο η Έκθεση Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου, στο...

«Αφιερωμένη στον Ελ Γκρέκο η Έκθεση Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου, στο Κρατικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης

Russia_ExhibitionΣτις 3 Δεκεμβρίου του 2014 η Ελλάδα παρουσιάζει παγκοσμίως τον γλύπτη Νίκο Φλώρο στον επίσημο εορτασμό του Έλληνα ζωγράφου Ελ Γκρέκο στο εξωτερικό σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία – μνημεία  του κόσμου – στο Κρατικό Μουσείο του Ναού του Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, στον οποίο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της καινούργιας έκθεσής του διάσημου Έλληνα καλλιτέχνη. Η έκθεση έχει τίτλο «Στον Ελ Γκρέκο αφιερώνεται. Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου. Ελλάδα».

Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσαν οι τελευταίες εκθέσεις του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος, του Υπουργείου Πολιτισμού Μόσχας, καθώς και συγκεκριμένα η έκθεση με τα κοστούμια της Μαρία Κάλλας στο Μουσείο “Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών” της Αγίας Πετρούπολης, ως συνέχεια της εξάμηνης έκθεσής μου στο κρατικό Μουσείο «Tsaritsyno & Reserve» της Μόσχας.

Κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, αυτή τη φορά από το Κρατικό Μουσείο του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, καθώς επίσης και από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος, ο Έλληνας γλύπτης με διακρίσεις ανά όλο τον κόσμο δέχτηκε μία ακόμη τιμητική πρόσκληση.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του σημαντικότερου Έλληνα ζωγράφου, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και θέλοντας να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής, εμπνευσμένος από τους μοναδικούς πίνακές του Ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» και «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», θα εκθέσει στο ως άνω Κρατικό Μουσείο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, τον Δεκέμβριο του έτους 2014 και για ενάμιση μήνα, δύο μοναδικά ανάγλυφα έργα τεράστιων διαστάσεων, φτιαγμένα με την δική του μοναδική τεχνική.
Τα γλυπτά του Νίκου Φλώρου αποτελούν μοναδικά, αυθεντικά σχέδια, χειροποίητα και κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά αλουμινίου (κουτιά σόδας). Για κάθε έργο ο καλλιτέχνης χρειάστηκε πάνω από 10 000 κουτάκια σόδας, τα οποία έκοψε στα χίλια μικροσκοπικά κομμάτια,  παρουσιάζοντας ως αποτέλεσμα 2 καταπληκτικά ψηφιδωτά με αίσθηση πίνακα ζωγραφικής, ακλουθώντας με μεγάλο σεβασμό τα σχέδια και τα χρώματα του διάσημου ζωγράφου.

Ο Νίκος Φλώρος αναφέρει, ότι η πρόκληση ήταν πολύ μεγάλη, διότι έπρεπε τα έργα που έφτιαχνε  να τιμήσουν τον Ελ Γκρέκο αλλά και εκφράσουν τον ιδιαίτερο σεβασμό στην εικόνα του Ισού Χριστού και είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που τα έργα του Ελ Γκρέκο αναδημιουργούνται με ένα σύγχρονο υλικό όπως το αλουμίνιο και συγκριμένα κουτάκια σόδας.

Η παραχώρηση του συγκεκριμένου κρατικού μουσείου, είναι σπουδαία τιμή για ένα καλλιτέχνη, όταν μάλιστα είναι ο πρώτος Έλληνας που εκθέτει στον σπουδαίο αυτό ιστορικό χώρο  που στην ιστορία του δεν είχε ποτέ ξανά γίνει αντίστοιχη έκθεση! Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Ορθόδοξος Ναός στη Ρωσία, μετά τον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος που βρίσκεται στη Μόσχα, Ο Ναός του Ισαάκ δεσπόζει στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης και είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μουσεία της ρωσικής επικράτειας, φημισμένος παγκοσμίως με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα και πρώτος σε επισκεψιμότητα, ακόμα και από το φημισμένο Μουσείο Ερμιτάζ.

Η Έκθεση στη Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί από τις 3 Δεκεμβρίου του 2014 έως 14 Ιανουαρίου 2015, με τα εγκαίνια της στις 3 Δεκεμβρίου.  

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη.  

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.