Αρχική Αθλητικά Αναψε η μαραθώνια φλόγα και ξεκίνησε το ταξίδι της

Αναψε η μαραθώνια φλόγα και ξεκίνησε το ταξίδι της

Marathonios_athinas_2014_timbosΗ βροχή που κυριάρχησε το πρωί του Σαββάτου δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει την τελετή αφής της Μαραθώνιας Φλόγας. Κάτω από ειδικό στεγασμένο χώρο στο σημείο της αφετηρίας του Αυθεντικού Μαραθωνίου η τελετή εξελίχθηκε κανονικά και η φλόγα όχι απλώς καίει στην βωμό, αλλά ήδη ξεκίνησε και το ταξίδι της για τον Μαραθώνιο του Ντίσελντορφ.
«Ξεκινάμε από εδώ, από τον Μαραθώνα, για να εμπνευστούμε και να πάρουμε δύναμη από τα μηνύματα του μαραθώνιου δρόμου. Κι ένα από τα βασικά μηνύματα που δόθηκαν το 490 π.Χ. ήταν η προάσπιση της Δημοκρατίας στην αιώνια μάχη κατά του ολοκληρωτισμού. Τα μηνύματα αυτά θα μεταφέρουν οι 35.000 δρομείς αύριο, αλλά και ο καθένας από μας όσο πιο δυνατά γίνεται για να έχουμε δικαίωμα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, που διοργανώνει το 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, Κώστας Παναγόπουλος.
«Ο Μαραθώνιος συμπυκνώνει τις υψηλότερες αξίες που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο για να εξαπλωθούν στη συνέχεια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πάνω από όλα είναι ο θρίαμβος του ελεύθερου ανθρώπου. Είναι αυτή η ταύτιση της ελευθερίας με τον διαρκή αγώνα, τον αγώνα της αντοχής για αυτοβελτίωση, που αποτελεί και τον βαθύτερο συμβολισμό του μαραθωνίου δρόμου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανού.
Την παραμονή την έδρα της AIMS στην Αθήνα για έξι ακόμη χρόνια στην Αθήνα σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους στην τελετή ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο και επί τη ευκαιρία επεσήμανε: «Το μήνυμα του Μαραθωνίου είναι «μην παραπονιέσαι, μην τα παρατάς, αγωνίσου για τον τερματισμό. Μήνυμα που δεν αφορά μόνο τον Μαραθώνιο και τους δρομείς, αλλά όλους μας».
«Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής ταυτότητας και συνεπώς της επικοινωνιάκης μας ταυτότητας. Αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα για τους επισκέπτες μας από όλο τον κόσμο: όλοι θέλουν να βρεθούν σε αυτόν τον ιστορικό τόπο, από όπου όλα ξεκίνησαν», είπε με τη σειρά του ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς.
Στο ρεκόρ συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση στάθηκε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης και σημείωσε εμφατικά «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στους Έλληνες, ο Μαραθώνας ανήκει σε όλο τον κόσμο», ενώ παρέδωσε στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κλαδιά ελιάς από τις ελιές του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου, τυλιγμένα στην ελληνική σημαία, για να στεφανωθούν οι αυριανοί νικητές.
Τη Φλόγα, η αφή της οποίας έγινε νωρίτερα στον Τύμβο λόγω των καιρικών συνθηκών σε ειδική τελετή που είχε επιμεληθεί ο σκηνοθέτης Νίκος Γκεσούλης, μεταφέρθηκε μέσω λαμπηδηδρομίας. Τελευταίοι δρομείς ήταν οι πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη μαζί με έναν απλό δρομέα από την Κίνα- εκπρόσωπο ενός από τους 350 που έχουν έρθει για να λάβουν μέρος στον αγώνα. Την παρέδωσαν στον πρόεδρο του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης και βραβευμένο χθες για το Έργο Ζωής στο Γκαλά κατά τη διάρκεια του οποίου τιμήθηκαν και οι κορυφαίοι μαραθωνόδρομοι του κόσμου, Τζορτζ Χιρς και η κορυφαία αθλητρια μεγάλων αποστάσεων, που επίσης τιμήθηκε στο χθεσινό Γκαλά, η Κενυάτισσα, Φράνσις Κίπλαγκατ, οι οποίοι και άναψαν τον βωμό.
Την τελετή παρουσίασε η υψίφωνος Αναστασία Ζαννή.