Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Εισαγγελική διερεύνηση της Μηνυτήριας Αναφοράς, της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, έχοντας ήδη ολοκληρώσει την Προκαταρκτική Εξέταση.
Με υπόμνημά του προς την Εισαγγελία, ο Πρόεδρος της ΟΚΕ Βασίλης Αναστασόπουλος κατονομάζει, κατόπιν προσκλήσεως, σαν υπαίτιους, το προηγούμενο, πεντεμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και τους απερχόμενους Περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Σγουρό και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κων/νο Καράμπελα, για την εκποίηση των τριακοσίων ογδόντα (380), περίπου, στρεμμάτων, Δημόσιου Δάσους, μαζί με τον Αστέρα, σε Όμιλο Τουρκοαραβικών συμφερόντων.
Ο Πρώην Γενικός Δ/ντής Δασών Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, επίσης με υπόμνημά του και κατόπιν προσκλήσεως, να καταθέσει σαν μάρτυρας, κατέθεσε ότι: “Η χερσόνησος του Μικρού λεγομένου Καβουρίου, παρά την Βουλιαγμένη… ενδεικτικού εμβαδού 380-440 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν και οι Τουριστικές εγκαταστάσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης, ήταν από της απελευθερώσεως από τον Τουρκικό ζυγό και ιδρύσεως του Νεοελληνικού Κράτους, δασοσκεπής από χαλέπιο πεύκη και κατάφυτος με Δασική βλάστηση, χαρακτήρας που ως επί το πλείστον διατηρείται και σήμερα, όπου δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης.
Με χαρακτήρα Δάσους αποτυπώθηκε και κατά το 1885 περίπου από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, σε σχετική χαρτογράφηση, που διενήργησε για λογαριασμό του, ο Γερμανός Αρχαιολόγος Kaupert, στον χάρτη VARI και με τον ίδιο χαρακτήρα εμφανίζεται η περιοχή, σε αεροφωτογραφήσεις ετών λήψης 1938 και 1945, χωρίς μάλιστα ανθρωπογενείς επεμβάσεις”.
Και καταλήγει ότι: “Με βάση όσα κατέθεσα, εκτιμώ ότι η καταγγελία της ΟΚΕ έχει ερείσματα, στα όσα πράγματι συνέβησαν στην περιοχή και ότι πρέπει να προληφθεί ενδεχόμενη αργότερα απαίτηση του επενδυτή, για αποζημίωσή του, από το Δημόσιο, αν τελικά η Διοικητική Δικαιοσύνη, κρίνει άκυρη και παράνομη την επένδυση στην συγκεκριμένη περιοχή, για όλους τους λόγους που προανέφερα.
Από την εν γένει εμπειρία μου επίσης, έχω προσωπικά καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι τα Δημόσια Δάση ως κοινόχρηστα περιβαλλοντικά αγαθά (Βλ. και Άρειο Πάγο 207/2010), οσάκις είναι αναγκαίο να μεταβάλουν χρήση, Συνταγματικά και νόμιμα επιτρεπτή, δεν μπορεί να γίνεται, σε καμιά περίπτωση, για κερδοσκοπία τρίτων, έστω και αν η Χώρα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ανάγκης ή πολέμου”.
Πηγή: ixnilatis.org