Σε… λαβύρινθο με απρόβλεπτες συνέπειες τείνει να εξελιχθεί η πτώχευση του πέμπτου μεγαλύτερου ρωσικού τουριστικού γραφείου «Λαμπιρίντ» («Λαβύρινθος»), αφού είναι το τέταρτο τουριστικό γραφείο που βάζει λουκέτο εφέτος, επισημαίνει σε άρθρο του στο sigma live, ο Μάριος Αδάμου. Όπως διαφαίνεται, η πτώχευση του «Λαμπιρίντ» επηρεάζει αρνητικά τόσο τουρίστες όσο και ξενοδόχους σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Αν και το πλήγμα για τη χώρα μας είναι περιορισμένο, εντούτοις ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Βίκτωρ Μαντοβάνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας φόβους για φαινόμενο ντόμινο, θέση την οποία ωστόσο δεν ασπάζεται ο ΚΟΤ.
Το περιστατικό
Όλα άρχισαν όταν η «Λαμπιρίντ» κοινοποίησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις δυο ξενοδοχείων στον Πρωταρά ότι πτώχευσε, υποδεικνύοντας πως οι 157 Ρώσοι τουρίστες που εκπροσωπούσε και μετέφερε στην Κύπρο θα έπρεπε να επωμιστούν οι ίδιοι τόσο το κόστος διαμονής τους στη χώρα όσο και το εισιτήριο επιστροφής τους. Κάλεσε, επίσης, τα ξενοδοχεία να εκδώσουν σχετική διαβεβαίωση στους επηρεαζόμενους πελάτες, ώστε να καταστεί δυνατή η αποζημίωσή τους από ρωσική ασφαλιστική εταιρεία. Η είδηση, ωστόσο, της πτώχευσης της εν λόγω εταιρείας προκάλεσε πανικό στον τουριστικό κόσμο, αφού αν συνεχιστεί το φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με το ένα τουριστικό γραφείο να κλείνει μετά το άλλο, μπορεί να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό αφίξεων Ρώσων τουριστών στην Κύπρο.
Έντονες ανησυχίες από τουριστικούς πράκτορες
Επί του προκειμένου, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Βίκτωρα Μαντοβάνη, ο οποίος ανέφερε πως σοβαρές ρωσικές εταιρείες που μεταφέρουν τουρίστες σε Κύπρο και Ελλάδα άρχισαν να χρεοκοπούν η μια με την άλλη, δημιουργώντας φόβους για φαινόμενο ντόμινο, με τις αιτίες να αποδίδονται στην υπερπροσφορά τουριστικών πακέτων σε χαμηλές τιμές. Όπως είπε, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων χρεοκόπησαν δύο ρωσικές εταιρείες που διοργανώνουν ταξίδια σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σύμφωνα με τον κ. Μαντοβάνη, η «Λαμπιρίντ» διοχέτευε στην Ελλάδα περί τις 150-200 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες και στην Κύπρο 10-15 χιλιάδες, ενώ η Νέβα, που χρεοκόπησε πριν από δύο βδομάδες, μετέφερε στην Κύπρο περί τις τρεις χιλιάδες Ρώσους τουρίστες. Ερωτηθείς πού οφείλεται αυτή η κατάσταση, ο κ. Μαντοβάνης ανέφερε ότι οφείλεται στην απότομη επέκταση της ρωσικής αγοράς γενικά, σημειώνοντας πως οι διοργανωτές ταξιδίων τα τελευταία 3-4 χρόνια επεκτάθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα είδος «φούσκας». Απέδωσε, ακόμη, τις πτωχεύσεις στο ότι λόγω της υπερπροσφοράς τουριστικών πακέτων αναγκάζονται οι διοργανωτές ταξιδίων να μειώνουν συνεχώς τις τιμές και να βγάζουν ειδικές προσφορές, με αποτέλεσμα μερικοί να μην αντέχουν.
Πάντως, αν και τα μεγέθη των δυο τουριστικών γραφείων δεν είναι και τόσο μεγάλα, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων εξέφρασε φόβους πως μπορεί να καταγραφούν και νέες πτωχεύσεις τουριστικών γραφείων. «Το πλήγμα σε αριθμούς είναι μικρό, αλλά θα πρέπει να πάρουμε το μήνυμα ότι η αγορά δεν είναι υγιής αυτήν τη στιγμή, υπάρχει η υπερπροσφορά αεροπορικών τουριστικών πακέτων κι όλοι οι διοργανωτές ταξιδίων παραπονούνται ότι χάνουν χρήματα, μερικοί θα αντέξουν, άλλοι όχι. Εκείνοι που θα αντέξουν θα ζητήσουν εκπτώσεις από τους ξενοδόχους ή θα μειώσουν τα προγράμματα που προσφέρουν και τότε θα μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Μαντοβάνης.
«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας»
Κληθείς από τη «Σ» να σχολιάσει τις αναφορές του Προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Μάριος Χαννίδης, αν και παραδέχτηκε πως δεν είναι ό,τι καλύτερο εν μέσω της τουριστικής περιόδου να πτωχεύουν τουριστικά γραφεία, υπέδειξε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και πανικού. Όπως εξήγησε, φαίνεται ότι το κενό που αφήνει πίσω της η «Λαμπιρίντ» καλύπτεται από την αύξηση που παρατηρείται στις κρατήσεις μεγάλων διοργανωτών ταξιδίων.
Σε σχέση με την πτώχευση του εν λόγω τουριστικού γραφείου, ο κ. Χαννίδης ανέφερε πως ο ΚΟΤ έχει ενεργοποιήσει Επιτροπή Τεχνοκρατών, οι οποίοι έχουν καθημερινή επαφή με διοργανωτές ταξιδίων από τη Ρωσία για να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν. «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι και σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς του τόπου και τη ρωσική πρεσβεία ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα διευθετηθεί», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της μεταφοράς των εγκλωβισμένων τουριστών στη χώρα τους, καθώς και η ολοκλήρωση, όπου είναι εφικτό, των διακοπών τους.
«Να μη δημιουργούμε ανασφάλειες μόνοι μας»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Ζαχαρία Ιωαννίδη, ο οποίος σε δηλώσεις του στη «Σ» τόνισε πως δεν πρέπει από μόνοι μας να δημιουργούμε ανασφάλειες και τάσεις κρίσεων εκεί που δεν υπάρχουν. Σημείωσε, ωστόσο, πως «οπωσδήποτε η πτώχευση ενός διοργανωτή ταξιδίων δημιουργεί ανησυχία και νέες συνθήκες στην αγορά, και οπωσδήποτε παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να διασφαλίσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τουρισμού μας». Όπως είπε, ο Σύνδεσμος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης του μεγέθους του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, εκφράζοντας την ευχή κάποια άλλα τουριστικά γραφεία να καλύψουν το κενό που δημιουργείται με την πτώχευση της «Λαμπιρίντ».
http://www.sigmalive.com/simerini/business/149972