Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Δεκαπενταύγουστος στη Παναγία Σουμελά, όνειρο ζωής για τους περισσότερους Πόντιους

Δεκαπενταύγουστος στη Παναγία Σουμελά, όνειρο ζωής για τους περισσότερους Πόντιους

Σουμελά 1Το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου αποτελεί όνειρο ζωής για τους περισσότερους Πόντιους, που και φέτος αναμένεται να κατακλύσουν την ιστορική μονή.

Μαζί με τους προσκυνητές από την Ελλάδα, στην Τραπεζούντα, εκεί όπου γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή των επισκεπτών, θα βρεθούν και πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ.α.

Το 2010, οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να γίνει -μετά το 1923- η λειτουργία στο εσωτερικό της μονής και έξω από το καθολικό της Παναγίας. Τον υπόλοιπο χρόνο το μοναστήρι λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί αεροπορικώς στην Τραπεζούντα το απόγευμα της Πέμπτης, 14ης Αυγούστου και την επομένη θα ηχήσουν τα σήμαντρα της Παναγίας Σουμελά.

“Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από καιρό για το ταξίδι στην Τραπεζούντα. Έχουμε αποστείλει έγγραφο στην κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, με αίτημα την τηλεοπτική κάλυψη των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου και της Θείας Λειτουργίας. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Παράλληλα, ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν αναλάβει τις προετοιμασίες για την μεταφορά των προσκυνητών” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.

Από την πλευρά του, ο ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Στάθης Παπαδόπουλος πρόσθεσε: “Εκτός από τα λεωφορεία, υπάρχουν και μεμονωμένα τουριστικά πρακτορεία που διοργανώνουν εκδρομές. Επιπλέον υπάρχει τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία με προορισμό την Τραπεζούντα αλλά και Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να κάνουν το προσκύνημά τους”.

Για την είσοδο των προσκυνητών στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά απαιτείται ειδική κάρτα εισόδου και για όσους βρεθούν στον χώρο, η μέρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους. “Η μέρα είναι συγκλονιστική από πλευράς θρησκευτικού συναισθήματος. Είναι κατανυκτική η λειτουργία. Η περιοχή του Πόντου έχει ένα απίστευτο εκκλησιαστικό υπόβαθρο, αλλά είθισται στο ποντιακό σκηνικό να έχει πρωταρχική θέση η Παναγία Σουμελά. Είναι μια θρησκευτική τελετή που σου αγγίζει και την τελευταία ευαίσθητη χορδή” συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Στέφανος Χατζημανώλης.

Εκτός, όμως, από τους προσκυνητές που θα μεταβούν στην Παναγία Σουμελά με λεωφορεία και αεροπλάνα, υπάρχει και μια ξεχωριστή… τριάδα, που ήδη ταξιδεύει εδώ και μέρες που ταξιδεύει προς τα βάθη της Τουρκίας με ποδήλατα.

Πρόκειται για τρεις ποδηλάτες από τη Θεσσαλονίκη, τους Παντελή Τζερτζεβέλη, Βασίλη Γιοσμά και Παναγιώτη Σωτηριάδη, που αποφάσισαν να διανύσουν 1890 χιλιόμετρα για να προσκυνήσουν στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα τον Δεκαπενταύγουστο.

“Κοσμοπλημμύρα” και στο Βέρμιο
Κοσμοσυρροή αναμένεται φέτος στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λόγω του τριημέρου της Παναγίας.

Των ιερών ακολουθιών θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βέροιας-Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων. Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στις 7 το πρωί, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, ενώ στις 4 το απόγευμα θα διανεμηθεί νηστίσιμη σούπα στους πιστούς. Στις 8 το βράδυ θα γίνει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και θα ακολουθήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Ανήμερα της μεγάλης γιορτής, στις 7 το πρωί, θα τελεστεί όρθος και πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και συνάντηση εκπροσώπων αρχών με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.