Το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με ελεύθερη συμμετοχή αγροτών, ελαιουργών, τυποποιητών και ειδικών για τις δυνατότητες βελτίωσης των ελαιοκομικών προϊόντων. Ακολουθεί παρουσίαση του βιβλίου «Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της ελιάς» του Δρ Κων/νου Χαρτζουλάκη.
Παράλληλα, το χώρο του συνεδρίου θα λειτουργεί έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων, βιβλίων και φωτογραφίας με θέμα την ελιά. Η ημέρα θα κλείσει με παραδοσιακό κρητικό γλέντι στο χωριό Καρρές Κολυμβαρίου, διοργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ραδάμανθυς” του χωριού Καρρές.
Την Κυριακή 24 Αυγούστου η ημέρα ξεκινάει με ομιλίες για την παρουσία του ελαιολάδου στη θρησκεία και τον πολιτισμό της ελιάς στην Κρήτη. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου από ομάδα του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων με την ενεργό συμμετοχή του κοινού. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μαγειρικής ντόπιων πιάτων με τη χρήση ελαιολάδου, αξιολόγηση των πιάτων από αναγνωρισμένους chefs και γευσιγνωσία από το κοινό. Το διήμερο θα κλείσει με την απονομή βραβείων μαγειρικής και παραδοσιακή μουσική και χορό στο προαύλιο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.
Επίσης, και τις δύο ήμερες έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σε χώρους σχετιζόμενους με την ελιά και το ελαιόλαδο (Μουσείο Ελιάς Βουβών, μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη διημερίδα αυτή επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην προβολή των ελαιοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ποιοτικού ελαιολάδου της Κρήτης, αλλά και να θέσουμε τον προβληματισμό μας για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη. Το ενδιαφέρον από τον κόσμο της ελιάς και του ελαιολάδου για τις δράσεις της διημερίδας είναι αυξημένο.