Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μαγαζί γωνία η Ελλάδα, η Τρόικα προτείνει ένα… partner για το ΤΑΙΠΕΔ

Μαγαζί γωνία η Ελλάδα, η Τρόικα προτείνει ένα… partner για το ΤΑΙΠΕΔ

Μαγαζί γωνία η Ελλάδα, η Τρόικα προτείνει ένα... partner για το ΤΑΙΠΕΔΤο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να τρέξει ένα πλάνο που θα έφερνε αποτελέσματα, για τις αποκρατικοποιήσεις.Ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επικεφαλής της Τρόικα, καθώς θεωρούν πως μέσω των αποκρατικοποιήσεων θα μεγιστοποιηθεί το δημοσιονομικό όφελος, θα κινητοποιηθεί ο τομέας των επενδύσεων και θα γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Γι΄αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα προτείνει να υπάρξει ένας… partner, ένας ξένος συνεργάτης του ΤΑΙΠΕΔ. Σκοπός του θα είναι να συνεπικουρεί το ΤΑΙΠΕΔ, ως μια αυτόνομη μονάδα στο εξωτερικό και θα διενεργεί roadshows για τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν συναινεί να απολέσει το ΤΑΙΠΕΔ τις σχετικές εξουσίες, έτσι, προκρίθηκε η λύση ανάθεσης σε ξένους μάνατζερ μέρους της προσέλκυσης επενδυτών, οι οποίοι ουσιαστικά θα λειτουργούν ως υπό-παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ.

Ουσιαστικά, η πρόταση αυτή αποτελεί παραλλαγή πρότασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), που είχε κατατεθεί πέρυσι, με βάση την οποία η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ θα περνούσε σε ένα νέο οργανισμό με έδρα το εξωτερικό, στον οποίο τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα είχαν ξένοι μάνατζερ, στους οποίους θα αναφερόταν μάλιστα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται πως για το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ ανέμενε από τις αποκρατικοποιήσεις έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο σε αυτές περιλαμβανόταν εκτός από τους ΔΕΣΦΑ, Αστέρα Βουλιαγμένης, περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ, ακίνητα Δημοσίου, και η ΕΥΑΘ, η διαδικασία πώλησης της οποίας παγώνει.

Για το 2015 ο στόχος εσόδων είναι 2,24 δισ. ευρώ και προβλέπονται έσοδα από το Ελληνικό, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την Εγνατία Οδό, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, το ψηφιακό μέρισμα, την πώληση ακινήτων και μετοχών, αλλά και την ΕΥΔΑΠ, η διαδικασία πώλησης της οποίας επίσης αναστέλλεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2011 – όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ – τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχουν φθάσει στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ με δεδομένες τις συμφωνίες που έχουν, ήδη, κλειστεί έως αυτή τη στιγμή, τα συνολικά έσοδα θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ωραία, ο ΤΑΙΠΕΔ θα γδύνει τους Έλληνες θα τα περνάει στους
    βάρβαρους και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Συγχαρητήρια στους πολιτικούς μας. Θα υπερυφανεύοντε ΚΑΙ γι’ αυτό το επίτευγμα. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
    Αντί να πουν πως δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο ούτε στο βρακί τους (όσοι φοράνε) και να ξεκουμπιστούν να φύγουν τα λαμόγια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.