Αρχική Αεροπορικά Νέα Διεθνείς εταιρείες συναγωνίζονται για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι

Διεθνείς εταιρείες συναγωνίζονται για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι

image_kasteliΣυνέντευξη του Υπουργού Υποδομών στο πρακτορείο Reuters-«Η χώρα ελπίζει ότι το Καστέλι και τα προγραμματισμένα οδικά έργα θα τη βοηθήσουν να επανεκκινήσει την οικονομία της»

Κινεζικές, γαλλικές, γερμανικές και ισπανικές εταιρείες συναγωνίζονται για την κατασκευή ενός αεροδρομίου 800 εκατ. ευρώ στο νησί της Κρήτης, ένα από μια σειρά projects που έχουν προγραμματιστεί από την Ελλάδα καθώς ανακάμπτει από την ύφεση, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι επενδύσεις σε νέα αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους και λιμάνια, είναι κρίσιμα ώστε να βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας η οποία ανακάμπτει αργά από την εξαετή ύφεση. Η Κρήτη θεωρείται ως ένα προνομιακό σημείο λόγω της στρατηγικής της θέσης ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Η Αθήνα ξεκίνησε εκ νέου τον διαγωνισμό για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι τον Μάιο, ύστερα από τα αρχικά σχέδια τα οποία «μπήκαν στο αρχείο» κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης χρέους το 2011. «Η χώρα ελπίζει ότι το Καστέλι και τα προγραμματισμένα οδικά έργα θα τη βοηθήσουν να επανεκκινήσει την οικονομία της», αναφέρει το Reuters.

Το αεροδρόμιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019 και θα δέχεται περίπου 7 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, κυρίως τουρίστες.

Το Καστέλι θα γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας μετά από αυτό της Αθήνας με βάση την κίνηση εξωτερικού. Θα αντικαταστήσει το παλαιότερο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη, το οποίο δέχεται εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο.

«Είναι μεγάλη υπόθεση, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις στη χώρα μετά από την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Οι εταιρείες αναμένεται να υποβάλουν τις προσφορές τους στις 11 Νοεμβρίου, αλλά είναι ασαφές πότε θα ανακοινωθεί ο νικητής.

Ο Έλληνας υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί από τον Απρίλιο, όταν σε μια ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης προς τη χώρα, οι επενδυτές αγόρασαν ελληνικά ομόλογα 3 δισ. ευρώ, βάζοντας τέλος στην τετραετή «εξορία» της Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων.

«Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα διότι απέφυγε την χρεοκοπία και έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε, ενώ δεν κατονόμασε τις εταιρείες που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν προσφορά για το project.

Το Reuters αναφέρει ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τοποθετούν την κινεζική State Construction Engineering Corporation μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Επίσης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως το project επέκτασης του αυτοκινητόδρομου στην Πελοπόννησο, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ και ότι θα τεθεί σύντομα σε διαγωνισμό.

Το έργο της Πελοποννήσου είναι μέρος ενός εθνικού, εν εξελίξει προγράμματος οδοποιίας που έχει πρόσφατα αναβιώσει και από το οποίο ο υπουργός αναμένει να δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, υπάρχουν ακόμη σχέδια για επέκταση του δικτύου του Μετρό στην Αθήνα, με την οποία θα προστεθούν 33 χιλιόμετρα στο ήδη υπάρχον δίκτυο των 64 χιλιομέτρων, με κόστος 3,5 δισ. ευρώ, μέσω ενός συνδυασμού κρατικών κονδυλίων και ιδιωτικών τραπεζών.

Πηγή:www.capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.