Αρχική Βραβεία Apodemy! Μια ταινία αφιερωμένη στη μετανάστευση

Apodemy! Μια ταινία αφιερωμένη στη μετανάστευση

Δείτε αυτή τη μοναδική, εμπνευσμένη ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από την Κατερίνα Αθανασοπούλου !

Σε μια εποχή που η Ευρώπη φαίνεται να καταρρέουσα , αυτό είναι το πορτρέτο της Αθήνας .

Ο Πλάτων παρομοιάζει την ανθρώπινη ψυχή με ένα κλουβί , όπου η γνώση είναι τα πουλιά που πετούν. Γεννιόμαστε με το κλουβί άδειο και, καθώς μεγαλώνουμε , συλλέγουμε τα πουλιά στο κλουβί για μελλοντική χρήση . Όταν πρέπει να έχουμε πρόσβαση στη γνώση βάζουμε το χέρι μας μέσα στο κλουβί, κυνηγάμε ένα πουλί – και ορισμένες φορές πιάνουμε το λάθος .

Η Ορνιθολογία χρησιμοποιεί τον όρο ” Zugunruhe ” για να περιγράψει την ταραχώδη συμπεριφορά των πτηνών πριν μεταναστεύσουν , είτε είναι ελεύθερα, είτε σε κλουβί .

Αυτές οι δύο εικόνες , τα πουλιά που κατοικούν την ανθρώπινη ψυχή και την αγωνία των πουλιών που μεταναστεύουν έγιναν τα σημεία εκκίνησης γι αυτή την ταινία, με θέμα τη Μετανάστευση.

Ένα σμήνος πουλιών κάνει κύκλους γύρω από ένα όχημα κλουβί που κινείται, αναζητόντας διαφυγή από το μισό μέρος της πόλης που έχει εγκαταλειφθεί, με δρόμους που διακόπτονται από κομμάτια σπασμένων αγαλμάτων. Τα σπασμένα χέρια που απλώνονταιείναι είναι ταυτόχρονα η επιδίωξη της γνώσης , αλλά και οι ήρωες / ηγέτες του παρελθόντος που έχουμε απορρίψει, και μας στοιχειώνουν ακόμα .

Η ταινία αυτή επικράτησε ανάμεσα σε 700 έργα από 45 χώρες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό Lumen.

Το Apodemy φτιάχτηκε το 2012 από την Ελληνίδα δημιουργό animation και ψηφιακής τέχνης, Κατερίνα Αθανασοπούλου, στο πλαίσιο των Εικαστικών Διαλόγων 2012 που διοργάνωσε η Στέγη, και προβλήθηκε για πρώτη φορά σε ειδική εγκατάσταση στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου πιστεύεται πως δίδαξε και ο αρχαίος φιλόσοφος.

Έχει παρουσιαστεί σε 15 διεθνή φεστιβάλ και βραβεύτηκε με το διεθνούς κύρους βραβείο Lumen, το οποίο τιμά τα έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί ψηφιακά, σε κινητό, tablet ή υπολογιστή, και φέτος αποδίδεται για δεύτερη χρονιά.

Η Κατερίνα Αθανασοπούλου είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Royal College of Art στο Λονδίνο και εργάζεται ως λέκτορας στο τμήμα Animation του London College of Communication.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.