O τηλεπικοινωνιακός όμιλος CITA (όπως ήταν το πρώτο όνομα που έδωσαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες στον Οργανισμό το 1955) που εξελίχθηκε στην πορεία σε ΑΤΗΚ και εσχάτως σε CYTA μετά από… κρατική ιστορία 58 ετών οδεύει σε χέρια ιδιωτών.
H CYTA επρόκειτο να προχωρήσει σε μελέτη για αναδιάρθρωση του οργανισμού για μείωση του κόστους λειτουργίας και ενίσχυση της κερδοφορίας του.
Οι εξελίξεις που προέκυψαν στην πορεία σε συνδυασμό με τις έντονες θέσεις της τρόικας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μάλλον αφήνουν κατά μέρους τις υπηρεσίες εκτίμησης της αξίας του οργανισμού, αναδιάρθρωσης και μετοχοποίησης της Cyta.
Σημειώνεται, ότι προκηρύχτηκε διαγωνισμός για εξασφάλιση υπηρεσιών που αφορούν δύο μεγάλα κεφάλαια αναφορικά με το μέλλον της Cyta:
(α) Εκτίμηση αξίας και αναδιάρθρωση και
(β) πλάνο σταδιακής ιδιωτικοποίησης (ή μετοχοποίηση).
Οι οίκοι που κατέθεσαν προτάσεις και καταρχήν επιλέγηκαν από τη Cyta είναι οι:
1. KPMG Λονδίνου
2. Boston Consulting
3. Oliver Wyman
Οι συμβουλευτικοί οίκοι θα διεκπεραίωναν διαφορετικά κομμάτια από τα παραπάνω κεφάλαια που αφορούν τη Cyta και θα γινόταν συνδυασμός υπηρεσιών από δύο εκ των τριών οίκων. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα μάλλον δεν προχωρά η προσφορά για το συγκεκριμένο έργο αναδιάρθρωσης της Cyta, προσφορά που θα κυμαινόταν από 1 έως 1,7 εκ. ευρώ.
Πλέον, η Cyta με υπηρεσιακό πρόεδρο τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστο Πατσαλίδη, και με το υπόλοιπο ΔΣ να βρίσκεται σε πορεία εξόδου από το Οργανισμό (όπως επιδιώκει και δια νομοθεσία να πετύχει η κυβέρνηση) οδεύει προς την ιδιωτικοποίησή της πιο σύντομα ίσως και πιο απότομα απ’ ότι θεωρούσαν στελέχη από τη Cyta αλλά και από τον κυβερνητικό σχηματισμό.