Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εκδήλωση Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2013

Εκδήλωση Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2013

Εκδήλωση Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2013Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, στις 29 Σεπτεμβρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2013. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volou.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ήταν «Τουρισμός και Νερό: Προστατεύοντας το Κοινό μας Μέλλον», την οποία ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, κος. Γεώργιος Ζαφείρης. Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης, κα. Πόπη Γιαμάκου, μεταφέροντας το μήνυμα του Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Taleb Rifai, ανέφερε τα εξής: «Καθώς γιορτάζουμε ότι το 2013 είναι το έτος της διεθνούς συνεργασίας για το νερό, καλώ όσους εμπλέκονται στον τομέα του τουρισμού να … συνεχίσουν να επινοούν πρωτοποριακές λύσεις για τη διασφάλιση του τουρισμού που συμβάλλει παγκοσμίως στη βιώσιμη πρόσβαση στους υδάτινους πόρους».

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, κος. Κωνσταντίνος Δημ. Λεβέντης, «Η Θεσσαλία είχε το θείο δώρο να έχει αρκετούς υδάτινους πόρους αλλά αυτό έχει καταντήσει κατάρα όσον αφορά στην αξιοποίηση τους. Καμία πολιτική στο βάθος των δεκαετιών, ακόμη κι αυτή της εκτροπής του Αχελώου δεν έχει ευοδώσει για μια ορθολογιστική διαχείριση. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η αξιοποίηση των πόρων προς όφελος του τουρισμού πραγματοποιείται σήμερα μόνο στις περιπτώσεις που απλόχερα το φυσικό περιβάλλον μας έχει δώσει. Οι ξενοδόχοι έχουν ευαισθητοποιηθεί στη διαχείριση του νερού, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω ευαισθητοποίηση εφόσον υπάρχει απογοήτευση με τα νερά του Πηλίου να καταλήγουν στη θάλασσα».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρόσφατες εκλογές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η Θεσσαλία έδειξε για μια ακόμη φορά την δυναμική της παρουσία με την εκλογή δυο μελών από τη Μαγνησία στο Δ.Σ. του ΞΕΕ. Συγκεκριμένα, τον κ. Κωνσταντίνο Δημ. Λεβέντη (Ξενοδοχείο Κεντρικόν) για την κατηγορία 3***-4****-5***** και την κα. Ελένη Καραϊσκου (Ξενοδοχείο Κρίτσα) για την κατηγορία 1*-2**.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, κος. Γιώργος Βερνίκος, μέγας γνώστης των θεμάτων του θαλάσσιου τουρισμού. Το κεντρικό μήνυμα που μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ αφορούσε την από κοινού συνεννόηση των κοινωνιών για τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό καθώς ο τουρισμός μας αφορά όλους. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, μόνο με συνέργειες και συνεργασίες μπορεί ο τουρισμός να ανακάμψει.

Χαιρετισμό επίσης απήυθυναν ο Δήμαρχος Βόλου, κος. Πάνος Σκοτινιώτης, ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ, κος. Κωνσταντίνος Χαλέβας, η Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Δήμου Βόλου, κα. Σούλα Μπαρτζιώκα, η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, κα. Νάνσυ Καπούλα, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, κος. Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Ν. Μαγνησίας κος. Νίκος Κλειτσογιάννης, η τουριστική πράκτορας, κα. Θέκλα Καμμένου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης & Διασκέδασης Ν. Μαγνησίας, κος. Απόστολος Αθανασός και παρευρέθησαν η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ, κα. Νατάσα Οικονόμου, και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Λάρισας, κα. Ειρήνη Παπαϊωάννου, στα πλαίσια της συνεργασίας με τις άλλες Ενώσεις σε επίπεδο Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ανακήρυξε ως Επίτιμο Πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Δημ. Λεβέντη για την ανεκτίμητη προσφορά του στα τουριστικά δρώμενα του Νομού μας. Επιπλέον, βράβευσε με τιμητικές πλακέτες τον κ. Γιώργο Βερνίκο για την προσφορά του στον τουρισμό και το ξενοδοχείο Domotel Xenia Volou για τη συνεπή πολιτική που εφαρμόζει για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την «Πράσινη Πρωτοβουλία».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων και φορέων καθώς και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας θα ήθελε να ευχαριστήσει το Domotel Xenia Volou, την Ομάδα Γυναικών Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανηλίου, και τις ξενοδόχους Τώνια Αθανασοπούλου και Ελένη Καραϊσκου για την προσφορά των εδεσμάτων τους κατά τη διάρκεια της δεξίωσης.


 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2013

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί συνάδελφοι,

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Πριν το ξεκίνημα της εκδήλωσης θα ήθελα να σας καλέσω να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για την απώλεια του επί σειρά ετών μέλους του ΔΣ της Ένωσης μας Θοδωρή Ρηγάκη. Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας με 17,5 εκατομμύρια αφίξεις, 11,5 δις  άμεσα έσοδα και 34,5 δις  τζίρο. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα Σεπτέμβριο του 2013 και ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει σχετικά με την τουριστική σεζόν. Υπάρχουν προορισμοί, όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Αθήνα, η Χαλκιδική κ.λπ. που η τουριστική περίοδος επιμηκύνεται τόσο που η αύξηση θα αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας εικοσαετίας. –  traveldailynews

Ένα καλό κλίμα το οποίο δεν πρέπει να μας καθησυχάζει αλλά να μας ενεργοποιεί ακόμη περισσότερο μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι ο Τουρισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος μεταλλάσσεται συνεχώς, επηρεάζεται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες και εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.  

Σήμερα όμως ήρθαμε για να μιλήσουμε για το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει 70% νερό και αντέχει 2-3 ημέρες χωρίς νερό. Ο οργανισμός που περιέγραψα προηγουμένως, ο Τουρισμός, δεν αντέχει χωρίς νερό ούτε μια ημέρα. 

Δικαίως λοιπόν η σημερινή επέτειος είναι αφιερωμένη στο νερό και δυστυχώς είναι  περισσότερο από ποτέ επίκαιρη μιας και όλοι ακούμε το πρόβλημα στην έλλειψη αλλά και στην ποιότητα του νερού και μερικοί το βιώνουμε κιόλας (διακοπές νερού κ.α.).

Ξέρετε ότι η άποψη μου είναι ότι ημέρα Τουρισμού είναι κάθε ημέρα. Ο Τουρισμός συνεισφέρει 16,4% στο ΑΕΠ, καλύπτει 51,2% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, απασχολεί 1 στους 5 κατοίκους της χώρας, δημιουργεί 34 δις συνολική ζήτηση στην οικονομία και επιτέλους μετά από τόσα χρόνια το πάγιο αίτημα μας έγινε πραγματικότητα.

«Με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου και με ορίζοντα το 2021, η Ελλάδα μπορεί να φθάσει τα 24 εκατ. διεθνείς αφίξεις (έναντι 17,5 εκατ. το 2013), τα 18-19 δισ. Ευρώ ετήσια άμεσα έσοδα (έναντι 11,5 δισ. Ευρώ το 2013), τα 48 – 50 δισ. Ευρώ συνολικά ετήσια έσοδα (έναντι 34 δισ. Ευρώ το 2013), δηλαδή 9 μονάδες επιπλέον από το σημερινό ΑΕΠ, αλλά και τις 1 εκατ. συνολικά θέσεις εργασίας. Τότε, η Ελλάδα μπορεί να κατατάσσεται στους δέκα κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως». – Ανδρέας Ανδρεάδης

Ο τουρισμός (μέσω του ΣΕΤΕ) έγινε κοινωνικός εταίρος. Επιτέλους! Με την ευκαιρία θα ήθελα κ. Γενικέ να συγχαρώ το Δ.Σ. του ΣΕΤΕ για αυτήν του την επιτυχία αλλά και την δημιουργία της Marketing Greece, της εταιρείας η οποία θα φέρει ριζικές αλλαγές στην διαφήμιση και οργάνωση του τουριστικού μας προϊόντος.

Στο θέμα μας όμως…

Ο Τουρισμός δεν αντέχει ούτε μια μέρα χωρίς νερό. Υπερβολή; Όχι, μια ξεκάθαρη πραγματικότητα.

Φανταστείτε ένα κατάλυμα χωρίς νερό (αδυναμία λειτουργίας, παράπονα πελατών κ.α.). Φανταστείτε ένα εστιατόριο, αλλά ακόμη και την ντουζιέρα της παραλίας, και  μην το θεωρήσετε υπερβολικό, ακόμη και τα σκονισμένα ΚΤΕΛ και ΤΑΞΙ σε ένα νησί με πρόβλημα νερού (όπως τα περισσότερα Ελληνικά Νησιά).

Μήπως είναι όμως μόνο το πόσιμο νερό ή αυτό που χρησιμοποιούμε για τις άλλες ανάγκες της ξενοδοχείας;  Όχι φυσικά.

Με πρώτο το νερό της θάλασσας, όπου  εκεί απολαμβάνουμε το μπάνιο μας, εκεί γίνονται όλα τα θαλάσσια αθλήματα, εκεί  ταξιδεύουν τα ιστιοφόρα, τα κρουαζιερόπλοια και τα καράβια τα οποία  μεταφέρουν εκατομμύρια τουρίστες, εκεί ταξίδεψε η δική μας  ΑΡΓΩ.

Μην ξεχνάμε δε ότι στα παράλια γίνονται δεκάδες δραστηριότητες ….. beachvolley, ρακέτες, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών κλπ.

Μετά; Στα ποτάμια καγιάκ, στα φαράγγια canyoning (εκείνα τα οποία έχουν νερό) είναι σημαντικά, στις λίμνες (λίμνη Πλαστήρα, όπου γύρω από μια τεχνίτη λίμνη δημιουργήθηκε μια εντονότατη τουριστική δραστηριότητα) αλλά και στις πισινές. Ναι, ακόμη και εκεί (μεγάλη γκάμα πελατών θέλει μόνο πισίνα).

Συμπέρασμα; Άρα εσείς στην Μαγνήσια και γενικότερα στην Ελλάδα πρέπει να είστε ευτυχισμένοι με τόσο Νερό. Κι όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποσό ευάλωτα είναι όλα αυτά,  πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σε ότι μας αναλογεί και να υψώσουμε το ανάστημα μας όπου οι ευθύνες είναι άλλων,  οι όποιοι είτε «σφυρίζουν» αδιάφορα είτε αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, είτε ακόμη εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Ο κόσμος του Τουρισμού ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας και παράγοντας των τοπικών κοινωνιών πρέπει να σταθεί αποφασιστικά στο ύψος των περιστάσεων και να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι και αποφασισμένος είναι αλλά και ικανός να παίξει ενεργό ρόλο στα δρώμενα της κάθε περιοχής.

Εξηγούμαι; Ξεκινώντας από τις ατομικές μας ευθύνες.  Δεν αρκεί, αγαπητοί συνάδελφοι, να εξαντλούμε τις υποχρεώσεις μας τοποθετώντας οικονομικά ντους ή ειδικά καζανάκια στα WC, ή μπουτόν μιας ενέργειας στα μπάνια (κάτι το οποίο μάλλον το κάνουμε για οικονομία παρά λόγω οικολογικής συνείδησης). Μεριμνά μας θα πρέπει να είναι, αφού πρώτα εμείς συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, να εκπαιδεύσουμε και το προσωπικό μας, να εφαρμόσουμε συστήματα βιολογικού καθαρισμού, να χρησιμοποιούμε οικολογικά καθαριστικά αλλά και άλλα υλικά, όπως ακόμη και τα είδη ατομικής υγιεινής τα οποία προσφέρουμε στους πελάτες μας κάνοντας την ξενοδοχειακή μας μονάδα φιλική προς το περιβάλλον (αν δεν μπορούμε να πειστούμε αλλιώς ας πιστέψουμε τις έρευνες – το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών προτιμά οικολογικά ξενοδοχεία) και ας το κάνουμε για το συμφέρον μας.

Θα ήθελα εδώ να σημειώσετε ότι ήδη η Ένωση βρίσκεται σε αναζήτηση χορηγού για την έκδοση ενός guide book και ενημερωτικών εντύπων για τους πελάτες αλλά και για το προσωπικό των καταλυμάτων μας.

Όσον αφορά τους άλλους δεν πρέπει πλέον να ανεχτούμε πρακτικές οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στην επιχειρηματικότητα μας από κανέναν και για κανένα λόγο.

Πόσα παραδείγματα να απαριθμήσω για να πειστούμε?

Για τις ανύπαρκτες μερικές φορές οδικές υποδομές ή για υποδομές που δημιουργούνται μερικές φορές κατά τύχη σωστά. Εγκαινιάζονται, και μετά κλειδώνουν και απαξιώνονται γιατί κανείς δεν σκέφτηκε για το πως θα λειτουργήσουν.

Για την «απίστευτη» ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ- η οποία μόνο υπηρεσία προς τους πολίτες δεν είναι – ή που έχει πιστέψει ότι της ανήκουν τα πάντα. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι να δρομολογηθεί η παραχώρηση και ενοικίαση ομπρελών φέτος το καλοκαίρι από τον Ιούλιο και ένα άλλο η εκδίωξη μονάδων ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών (Παγασητικός) ή η απαίτηση πιστοποιητικού του Ελληνικού νηογνώμονα για μια πλωτή εξέδρα.

Για την αδράνεια μερικών Δημάρχων, οι οποίοι παρότι έχουν έσοδα από τον τουρισμό δεν κάνουν το αυτονόητο και δεν εννοώ μόνο την διαφήμιση και την οργάνωση γενικότερα της τουριστικής περιοχής τους αλλά ούτε την αποκομιδή των απορριμμάτων για να μην αναφερθώ σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας εν μέσω του καλοκαιριού ακόμη και σε επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί με την επιχορήγηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι να πούμε για την ανάλγητη στάση των λιμεναρχείων στάση με την οποία δεν κατορθώσαμε να διατηρήσουνε την εξέδρα της ταινίας MammaMia (κάτι το οποίο ακόμη  «πουλάει» η περιοχή μας).

Για την διασπορά των κονδυλίων για την τουριστική προβολή (κάθε πρόγραμμα, σχετικό ή άσχετο, κάθε οργανισμός, κάθε τμήμα πανεπιστήμιου έχει από μια δαπάνη για διαφήμιση και για μελέτη, μελέτες copy paste με προορισμό την παρουσίαση τους σε φανταχτερές εκδηλώσεις και μετά; Και μετά στο συρτάρι να βρουν την προηγούμενη ίδια μελέτη η οποία αναπαύεται χρυσοπληρωμένη.

Και τώρα τελευταία το φαινόμενο της χάραξης τουριστικής πολίτικης. Από που νομίζετε; Από το ελεγκτικό συνέδριο. Δεν το πιστεύετε… κι όμως, αυτό απέρριψε το αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για χρηματοδότηση της διαφημιστικής καμπάνιας στην Ryanair.

Συγχωρέστε με  που δεν περιορίστηκα στο θέμα της ημέρας. Υπάρχει σήμερα μαζί μας και τον ευχαριστώ για την παρουσία του ο κος. Βερνίκος. Η συνδικαλιστική μου συνείδηση μου επιβάλλει σε κάθε ευκαιρία να επισημαίνω, να στιγματίζω τα κακώς κείμενα και να δηλώνω ότι τόσο εγώ προσωπικά αλλά και ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο θα είμαστε παρόντες παντού και δεν θα διστάζουμε να συγκρουστούμε κάθε φορά που τα συμφέροντα του Τουρισμού θίγονται. Θα είμαστε παρόντες όμως σε κάθε θετική ενέργεια και προσπάθεια απ’ όπου κι αν προέρχεται. Εξάλλου η Ένωση μας πάντα συμμετείχε σε όλους τους φορείς, επιτροπές κλπ. προκείμενου να προσφέρει την γνώση και την εμπειρία της.

Σε αυτή την κατεύθυνση, αγαπητοί συνάδελφοι, θα επαναφέρω το πάγιο αίτημα μας για την ανάγκη μιας πραγματικής μελέτης ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ της περιοχής. Δεν γίνεται πλέον να βαδίζουμε στα τυφλά. Δεν μπορούμε να ζητάμε επενδυτές οι οποίοι να μην έχουν κανένα στοιχείο για το που πάνε και αν υπάρχει επάρκεια  τουλάχιστον φυσικών πόρων, ώστε να είναι βιώσιμες οι επενδύσεις τους. Μια τέτοια μελέτη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όχι μόνο εδώ αλλά σε όλη την Ελλάδα και έτσι δεν θα ξαναπαρατηρήσουμε φαινόμενα όπως φέτος στην Σαντορίνη με το ρεύμα ή στο Πήλιο με τις διακοπές του νερού.

Απλά πράγματα τα οποία φαίνεται ότι είναι πολύ «απλά» για να τα καταλάβουν κάποιοι.

Τελειώνοντας ένα μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο Ο Τουρισμός μας αφορά όλους.

Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.