Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το Μουσείο Μπενάκη από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου θα εγκαινιάσει μόνιμη...

Το Μουσείο Μπενάκη από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου θα εγκαινιάσει μόνιμη έκθεση στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης

Ελληνικό ΜουσείοΜία παγκόσμια πρωτιά και συμφωνία μεγάλης πολιτιστικής σημασίας για την πνευματική ζωή της ελληνικής παροικίας, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία της Μελβούρνης καθώς επίσης και της Αυστραλίας γενικότερα, ανακοινώθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης.

Παρουσία διπλωματικών και πολιτικών προσώπων, παροικιακών παραγόντων, επιχειρηματιών και φίλων της Τέχνης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος Ναυσικά Σταμούλη, υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργεί το Ελληνικό Μουσείο, κ. Χάρης Σταμούλης, και ο διευθυντής του Μουσείου, Γιάννης Τατούλης, ανακοίνωσαν δεκάχρονη συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη Αθηνών, ενός από τα πλέον αξιόλογα μουσεία του κόσμου.

Η συμφωνία αυτή, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, είναι η πρώτη του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο, επετεύχθη τον περασμένο Ιανουάριο και σημαίνει ότι σε πρώτη φάση το Μουσείο Μπενάκη από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου θα εγκαινιάσει μόνιμη έκθεσή του στους χώρους του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης.
Η έκθεση αυτή θα αφορά αποκλειστικά εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη και θα συμπεριλαμβάνει ελληνικούς πολιτιστικούς θησαυρούς από την αρχαιότητα έως τη Νεο-ελληνιστική Εποχή. Μερικά από τα εκθέματα θα είναι αγγεία της Νεολιθικής Εποχής, αγάλματα Κυκλαδικής τέχνης, αγαλματίδια Μινωϊκής τέχνης, κοσμήματα της Μυκηναϊκής εποχής αλλά και βυζαντινές εικόνες και δείγματα μεταβυζαντινής τέχνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταμούλης, τον περασμένο Νοέμβρη, έγινε γνωστό ότι για πρώτη φορά το Μουσείο Μπενάκη διερευνούσε την προοπτική να βγάλει εκθέσεις του εκτός Ελλάδας με πρώτο στόχο την ανάπτυξη πολιτιστικών δεσμών με τη διασπορά και απώτερο σκοπό την προβολή του Μουσείου στο εξωτερικό. Τόσο ο κ. Σταμούλης όσο και ο κ. Τατούλης, συναντήθηκαν με το Δ.Σ. του Μουσείου Μπενάκη και, μετά από σειρά διαπραγματεύσεων και ενώ υπήρχαν ήδη προτάσεις από το Λονδίνο αλλά και τις ΗΠΑ, το Δ.Σ. του Μουσείου Μπενάκη αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του Ελληνικού Μουσείου.

Κατά την επίσημη παρουσίαση της συνεργασίας, ο ομογενής υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας, Νίκος Κότσιρας, που επίσης παραβρέθηκε στην εκδήλωση, εξέφρασε τις ευχαριστίες της πολιτειακής κυβέρνησης προς τον κ. Σταμούλη για τη μοναδική αυτή ευκαιρία που δίνει στο κοινό της Μελβούρνης, αλλά και της Αυστραλίας να δουν θησαυρούς αμύθητης πολιτιστικής αξίας αλλά και για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.

Να αναφέρουμε επιγραμματικά ότι το Μουσείο Μπενάκη ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη στη μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη. Η οικογένεια Μπενάκη ήταν οικογένεια της Διασποράς και εγκαταστάθηκε από την Αλεξάνδρεια στην Ελλάδα το 1928. Το Μουσείο στεγάζεται στην Αθήνα στην ιστορική νεοκλασική κατοικία της οικογένειας Μπενάκη. Οι συλλογές του Μουσείου συγκροτήθηκαν αρχικά από τον Αντώνη Μπενάκη, ο οποίος στη συνέχεια τις δώρισε στο ελληνικό Κράτος. Με την πάροδο των χρόνων, αυτές εμπλουτίστηκαν από μία σειρά πολιτιστικών θησαυρών τα οποία δώρισαν άλλοι επιφανείς Έλληνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτή τη στιγμή το Μουσείο έχει στην κατοχή του πάνω από 100.000 βιβλία και χειρόγραφα, γεγονός που το καθιστά τη μεγαλύτερη ιστορική βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή πάνω 40.000 έργα τέχνης είναι συγκεντρωμένα στους χώρους του.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως είπε ο κ. Τατούλης, οι εκθέσεις που θα οργανωθούν στην Μελβούρνη με εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη, θα αποτελέσουν πολύ σημαντικό πόλο έλξης, μεγάλης εκπαιδευτικής αξίας για την μαθητική και πανεπιστημιακή κοινότητα όχι μόνο της Βικτώριας αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας.

Πηγή: neoskosmos

 

Από αριστερά οι κ.κ. Γιώργος Τακτικός, γενικός διευθυντής της Delphi Bank βασικού χορηγού του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης, ο κ. Γιάννης Τατούλης και ο κ. Χάρης Σταμούλης. Φώτο: Κώστας Ντεβές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.