Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αρχίζει το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Αρχίζει το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

LGBTfilm FestivalΤο «15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών» (γκέι – λεσβιακών – αμφιφυλοφιλικών – τρανσσεξουαλικών) διεξάγεται από την Παρασκευή, 20  έως την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013, στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Λιμάνι με την υποστήριξη της Θεσσαλονίκης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Προβολές   καθημερινά στις 18.00, 20.00 και 22.00. Προβάλλονται ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από 16 χώρες: Κίνα, Τουρκία, Νορβηγία, Σουηδία, Κάτω Χώρες – Μαρόκο, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Ελβετία, Ελλάδα, Κύπρο,  Βραζιλία, Ισημερινό, ΗΠΑ.  Τα θέματα των ταινιών αφορούν: στις συναισθηματικές σχέσεις ομοφυλόφιλων και τρανσσεξουαλικών γυναικών και ανδρών,  τον ερμαφροδιτισμό, τη συστράτευση γονιών με τα Γκ.Λ.Α.Τ. παιδιά τους, τα  πολιτικά δικαιώματα, το συσχετισμό της ομοφυλοφοβίας με τον ρατσισμό,  το χριστιανισμό και τον ισλαμισμό, την ομοφυλοφιλία σε μεγάλη ηλικία, τις νέες μορφές οικογένειας των Γκ.Λ.Α.Τ.  προσώπων, τις σχέσεις φορέων του ιού HIV και ασθενών AIDS, και όχι τελευταία, στη βία στα σχολεία, αλλά και τη δόμηση της ταυτότητας ερωτικού προσανατολισμού, όπως και την κοινωνικοποίηση του βιολογικού φύλου.

Με τους θεατές θα μιλήσουν προσκεκλημένοι σκηνοθέτες  από τη Βραζιλία (Bertrand Lira, συζητήσεις και διάλεξη για τον Βραζιλιάνικο ΓκΛΑΤ κινηματογράφο),  την Τουρκία (Can Candan, ο οποίος θα συνοδεύεται από τουρκάλα μητέρα και ένα μέλος της Οργάνωσης Γονέων με ΓκΛΑΤ παιδιά), την Σουηδία / Νορβηγία (Matte Aakerholm Gardell), τις ΗΠΑ (Yoruba Richen, αφρο-αμερικάνα ακτιβίστρια), την Ελλάδα (Παναγιώτης Ευαγγελίδης), ενώ από την Κύπρο θα δώσει διάλεξη για παιδιά φορείς του ιού HIV, ο Κωνσταντίνος Φελλάς, αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης θα συζητήσουν με το κοινό ο Γιώργος Γιαννόπουλος (περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ), η Βενετία Καντσά (επίκ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου), η Δήμητρα Κογκίδου (δρ ψυχολόγος – κοσμητόρισα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ), η Θεοφανώ Παπαζήση (καθηγήτρια  Τμήματος Νομικής ΑΠΘ) και η Λίνα Παπαδοπούλου (επίκ. καθηγήτρια Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ).  Θα εισηγηθούν επίσης η Θετική Φωνή και η φοιτητική οργάνωση Good As You(Th).

Το πορτραίτο της Αφίσας και του Προγράμματος προσέφερε η Gabrielle Le Roux, από την έκθεσή της «Proudly African and Transgender».

Το φεστιβάλ στηρίζεται από τη Θεσσαλονίκη 2014 – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, καθώς και: τις Πρεσβείες της Ελβετίας και Σουηδίας, τα Γεν. Προξενεία της Γαλλίας και των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe   και το Γαλλικό Ινστιτούτο  Θεσσαλονίκης, τις οργανώσεις: «Good As You(Th)», «Θετική Φωνή» &  «Ath Check Point», «Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης» και «Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών». Την επικοινωνία προωθούν τα περιοδικά «εξώστης» και «antivirus”, οι ηλεκτρονικοί ιστότοποι «gayworld.gr», «gaydar.gr», καθώς και το τηλεοπτικό κανάλι «tvxs.gr».  Επιπλέον συνεργασίες: «ανεμον» και «outvew».

Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο «Πολιτισμικό Πανόραμα για το Φύλο» και διοργανώνεται από τη «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο» σε συνεργασία με το  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Τη διεύθυνσή του έχει ο δρ Νίκος Χατζητρύφων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.