Όπως τονίζει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης ο διαγωνισμός του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ έδωσε την ευκαιρία να κατατεθούν από τους μελετητές ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν στην πορεία. «Πήραμε μερικές ιδέες, όμως, χρειάζονται μεγαλύτερη επεξεργασία», εξηγεί ο κ.Κουράκης.
Πόσες πιθανότητες όμως υπάρχουν ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει σύντομα ένα νέο σήμα-κατατεθέν στη θέση του Λευκού Πύργου όπως η εντυπωσιακή σπειροειδής Ξενοφόρα ή το δυναμικό Υδατογράφημα που βραβεύτηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανάδειξη Τοπόσημου; Ελάχιστες αφού οι μελέτες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό αν και αξιόλογες απαιτούν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας και πρέπει να προηγηθούν άλλες διαδικασίες.
Αντίθετα, βάσιμες πιθανότητες να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2014 και να υλοποιηθούν έχουν οι μελέτες που αφορούν την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης και επίσης βραβεύτηκαν στον πρόσφατο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. «Θα δούμε κυρίως, τα πρώτα βραβεία. Ποιες είναι οι προτάσεις που γίνονται και σε ποιες περιοχές αναφέρονται, με σειρά αξιολόγησης την ανάπλαση των υποβαθμισμένων περιοχών. Οι προτάσεις μοιάζουν ενδιαφέρουσες», υπογραμμίζει. Προσθέτει, δε, ότι θα γίνει προσπάθεια κάποιες από τις μελέτες να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2014, με χρηματοδότηση, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Πράσινο Ταμείο.
Σε κάθε περίπτωση οι 17 μελέτες που διακρίθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Ιδεών για τη Δημιουργία και ανάκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και την ανάδειξη χώρων Τοπόσημου θα παρουσιαστούν σε έκθεση τον Σεπτέμβριο που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο ή στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του δήμου. «Η παρουσίαση των μελετών είναι μία ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας διάλογος για το δήμο και την πόλη συνολικά», σημειώνει ο κ.Κουράκης.
Πηγή voria.gr