Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού στο συνέδριο για...

Εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού στο συνέδριο για τον Τουρισμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

διαβούλευσηΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημέρα Διαβούλευσης για τον Τουρισμό που διοργάνωσε το Τμήμα Τουρισμού και η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) για τον τομέα του Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ την Δευτέρα 8 Ιουλίου, με βάση συζήτησης το κατατεθέν σχέδιο νόμου ««Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».
Ο στόχος της εκδήλωσης,  ήταν να διεξαχθεί μια ανοιχτή συζήτηση, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, σχετικά με τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και τη στρατηγική του κατατεθέντος νομοσχεδίου.
Τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ εκπροσώπησαν ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού Μιχάλης Κριτσωτάκης, οι βουλευτές Β’ Αθήνας Απόστολος Αλεξόπουλος και Νάντια Βαλαβάνη, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, συνεργάτες της Κ.Ο. και μέλη του τμήματος Τουρισμού του κόμματος. Παράλληλα, στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, των τουριστικών επιχειρήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλογικοί φορείς, καθώς και ερευνητές και πανεπιστημιακοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Στην ομιλία του, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο και στις πραγματικές ελλείψεις και ανάγκες που έχει ο ελληνικός τουρισμός και οι οποίες δεν περιγράφονται σκόπιμα σε αυτό το νομοσχέδιο: η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων στον τουρισμό, η συντριβή της μικρής επιχειρηματικότητας, η υποβάθμιση των φυσικών, πολιτισμικών και τουριστικών πόρων της χώρας μας, η εκχώρηση βασικών αναπτυξιακών εργαλείων σε ιδιώτες, η απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου και εν τέλει, η απουσία μιας ολιστικής προσέγγισης και εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό είναι ζητήματα, πάνω στα οποία το υπουργείο Τουρισμού δεν αντιμετωπίζει πολιτικά ή θεσμικά.
Αντιθέτως, όπως επεσήμανε και η συντριπτική πλειονότητα των παρευρισκομένων, προωθείται το “άρον – άρον” ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η μείωση της δημόσιας σφαίρας, η άνευ ορίων δόμηση, μια ιδιότυπη “ιδιωτική” χωροθέτηση, η κερδοσκοπική επιχειρηματικότητα και η αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ σε καταλυτικό εργαλείο διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για μελλοντικές -ακόμα χειρότερες για την κοινωνία και το περιβάλλον- συνθήκες ανάπτυξης του τουρισμού, βασισμένη σε παρατυπίες και στη λογική της εξυπηρέτησης συμφερόντων.