Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Αγώνας ανοικτής θάλασσας «Ελληνίς – Πλειάς»

Αγώνας ανοικτής θάλασσας «Ελληνίς – Πλειάς»

ellinis_pleias_34     Ένας όμορφος παράκτιος ιστιοπλοϊκός αγώνας με πολλαπλούς στόχους διεξήχθη το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 μεταξύ των εγκαταστάσεων του ιστιοπλοϊκού ομίλου και του Ρίου με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΣ – ΠΛΕΙΑΣ.
      Ο αγώνας σχεδιάστηκε κατά μήκος της ακτής προκειμένου να δώσει την δυνατότητα στον κόσμο να παρακολουθήσει από  σχετικά κοντά έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοικτής θαλάσσης, να δώσει λίγο χρώμα στην καθημερινότητα μας και κυρίως να αποτελέσει μια τελευταία δοκιμή πριν τον μεγάλο αγώνα του καλοκαιριού το Ράλι Ιονίου.  Και όχι μόνο. Γιατί ο Πατραϊκός δεν είναι μόνο μία ωραία θάλασσα, έχει ψυχή και κρύβει στα σπλάχνα του κομμάτια της δική μας ιστορίας. Όπως το πλώτο νοσοκομείο «Ελληνίς» και το υδρογραφικό «Πλειάς». Η ιστορία θέλει τον Απρίλιο του 1941 το πλωτό νοσοκομείο «Ελληνίς» να μεταφέρει από την Αμφιλοχία 278 τραυματίες από το μέτωπο με προορισμό το Λουτράκι. Στο ύψος της Οξειάς  δέχεται επίθεση από γερμανικά αεροπλάνα τα οποία το σφυροκοπούν ανηλεώς. Για βοήθειά του σπεύδει το υδρογραφικό «Πλειάς» το οποίο δημιουργεί αντιπερισπασμό. Με ελλιγμούς το «Ελληνίς» καιόμενο αποφεύγει την βύθιση και καταφέρνει να φτάσει στο λιμάνι της Πάτρας. Με ηρωϊκές προσπάθειες των πυροσβεστών και του πληρώματος εν μέσω βομβαρδισμού αποβιβάζει τους τραυματίες και στη συνέχεια βυθίζεται μπροστά από τον Αγ.Ανδρέα στο ύψος του παλαιού τελωνείου. Το «Πλειάς» ακολουθεί την τύχη του «Ελληνίς» και μετά από άνιση μάχη βυθίζεται έξω από την Βασιλική.

  Στο αγωνιστικό κομμάτι 14 σκάφη με 45 ιστιοπλοους έλαβαν μέρος, με το «Φοίβη» να παίρνει την κανονιά το Σάββατο και το «Bidourik» την Κυριακή. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό και κυρίως το Σάββατο αφού η διευθυνση του ανέμου έδωσε την δυνατότητα να βγούν τα μπαλόνια δίνοντας χρώμα κυριολεκτικά στον αγώνα. Την Κυριακή ο άνεμος  γύρισε πιο στεριανός και με δυνατές σπηλιάδες που κατά διαστήματα ξαπλωνε τα σκάφη κάνοντας την διαδρομή πλαγιοδρομία.

Στον αγώνα έλαβαν μέρος τα σκάφη  ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χ. Κανδρή, BIDOURIK με κυβερνήτη τον Phillip Corbett, IRIDANOS με κυβερνήτη τον Σ. Ραυτόπουλο, ΝΗΠΕΝΘΕΣ με κυβερνήτη τον Δ. Γεωργίου, ΣΩΚΡΑΤΗΣ Π. με κυβερνήτη τον Α. Μπαρμπέτα, IRIDINI με κυβερνήτη τον Γ. Νικολάτο,  ΧΑΡΑ με κυβερνήτη τον Δ. Φασουλή, ΙΡΙΣ με κυβερνήτη τον Δ. Τσελίκα,ΟΝΑΡ με κυβερνήτη τον Γ. Αντύπα,ROSA F. με κυβερνήτη τον Α. Φάκο, ΧΡΙΣΤΙΝΑ με κυβερνήτη τον Θ. Φωτόπουλο, ΕΛΙΖΑ ΙΙ με κυβερνήτη τον A. Μποσγανά και ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ με κυβερνήτη τον Δ. Μπάρκουλα.

Τα αποτελέσματα του αγώνα έχουν ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC International
1 Νίκη σκάφος ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χ.Κανδρή
2 Νίκη σκάφος IRIDANOS με κυβερνήτη τον Σ. Ραυτόπουλο
3 Νίκη σκάφος ΝΗΠΕΝΘΕΣ με κυβερνήτη τον Δ. Γεωργίου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC Club
1 Νίκη σκάφος ΙΡΙΣ με κυβερνήτη τον Δ. Τσελίκα
2 Νίκη σκάφος ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ με κυβερνήτη τον Δ. Μπάρκουλα
3 Νίκη σκάφος ROSA F. με κυβερνήτη τον Α. Φάκο

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.