Αρχική Αρχαιολογία Στη Θεσσαλονίκη, στο σταθμό της «Βενιζέλου» μεταπτυχιακοί φοιτητές Βυζαντινολογίας απ’ όλον τον...

Στη Θεσσαλονίκη, στο σταθμό της «Βενιζέλου» μεταπτυχιακοί φοιτητές Βυζαντινολογίας απ’ όλον τον κόσμο

Thessaloniki evrimata«Η Θεσσαλονίκη είναι το μοναδικό και ιδανικό δείγμα του Βυζαντίου σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο γνωστός βυζαντινολόγος, διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, Πάολο Οντορίκο, ο οποίος ξενάγησε στον σταθμό του μετρό της Βενιζέλου, 40 φοιτητές από όλο τον κόσμο που παρακολουθούν το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών.

Ιταλός στην καταγωγή, γαλλοαναθρεμμένος και σπουδαγμένος, λάτρης της ιστορίας του Βυζαντίου και της νεότερης Ελλάδας -λόγω και της Ελληνίδας συζύγου του- ο Π. Οντορίκο εξήγησε στους φοιτητές ότι «και η Κωνσταντινούπολη έχει την αίγλη του Βυζαντίου, αλλά εκεί έγιναν καταστροφές. Αντίστοιχο μνημείο, τόσο ζωντανό που προσωπικά μου θύμισε την ”πετρωμένη” ιστορία της Πομπηίας, δεν έχει εντοπιστεί πουθενά στον κόσμο. Οι Τούρκοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αναμετρηθούν και να ”επενδύσουν” στο Βυζάντιο. Στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη ειδικά, το Βυζάντιο είναι εθνική υπόθεση», είπε ο γνωστός βυζαντινολόγος.

Αναφορικά με τα ευρήματα της βυζαντινής Θεσσαλονίκης στον σταθμό της Βενιζέλου, ανάμεσά τους και η Μέση Οδός, σημείωσε ότι «είναι εντυπωσιακό το ότι κατεβαίνεις λίγα μέτρα και είναι σαν να μπαίνει κανείς στη? μηχανή του χρόνου. Είναι απτό δείγμα της απόλυτης βυζαντινής διαχρονίας της πόλης» και κάλεσε την πολιτεία «να σώσει το σταυροδρόμι για να έχει κάτι να πουλάει ως τουριστικό προϊόν». Μιλώντας για το Βυζάντιο και την επιλογή του να ασχοληθεί με τη μελέτη του, ο Π. Οντορίκο είπε στους φοιτητές του ότι «δεν είναι πλέον ο καταραμένος, αλλά ο ευλογημένος κόσμος της ιστορίας. Για μένα προσωπικά το Βυζάντιο είναι πεδίο άσκησης του νου στη μελέτη εν γένει των πολιτισμών ανά τους αιώνες».

Στον 15θήμερο κύκλο μαθημάτων που πραγματοποιείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με τη συνεργασία και του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν 40 μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο, όλοι ελληνόφωνοι, παρότι τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Πάολο Οντορίκο, ο οποίος επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη πριν από 40 χρόνια ως δευτεροετής φοιτητής και από τότε έρχεται ανελλιπώς κάθε χρόνο για να διδάξει ή απλώς να δει τους φίλους του.

Πηγή: www.ethnos.gr