Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδρομή της Λέσβου στο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου της Λέσβου
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδρομή «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών» των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Ιουνίου 2013 και οργάνωσαν η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Πολιτισμού το οποίο εφαρμόζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος στη Λέσβο μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η υλοποίησή του το 2012. Το πρόγραμμα υλοποιείται το 2013 σε 12 νομούς της χώρας μας (Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Βοιωτίας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Φωκίδας και Λέσβου) και πραγματοποιείται με τη σύμπραξη φορέων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων με περιβαλλοντική δράση και οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας. Στόχος της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από το τρίπτυχο Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Τουρισμός.
Η πράσινη διαδρομή στη Λέσβο
Οι εκδηλώσεις των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών ξεκίνησαν το Σάββατο 1 Ιουνίου 2013 όπου πραγματοποιήθηκε μια κοινή διαδρομή στα τοπία και μνημεία της Λέσβου από τη Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι και την Ερεσό.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τους αρχαιολόγους της Κ΄ ΕΠΚΑ κα. Θάλεια Κυριακοπούλου και κα. Μαρία Παππά, τους αρχαιολόγους της 14ης ΕΒΑ κα. Ισμήνη Κουνέλη-Παρασχάκη και κ. Παναγιώτη Πόλη και τους Γεωλόγους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους κ. Γιώργο Γρυμπηλάκο και κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις της ξεναγού και εκπαιδευτικού κα. Χριστίνας Ανερούση.
Η διαδρομή ξεκίνησε από Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης και περιλάμβανε γνωριμία με το λιμάνι της Μυτιλήνης των κλασσικών χρόνων και την Ελληνιστική στοά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις ερευνητικές δράσεις και τα έργα που υλοποιούνται στη Λέσβο ενώ παράλληλα γνώρισαν το ανατολικό τμήμα της Λέσβου και ενημερώθηκαν για την γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής και τη διαμόρφωση του σύγχρονου τοπίου του Κόλπου της Γέρας με τους ελαιώνες, τα πετρώματα του ωκεανού της Τηθύως και τα ενεργά γεωλογικά ρήγματα.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Ιερό των Μέσων, ένα μοναδικό στον ελληνικό χώρο ναό, ο οποίος υπήρξε έδρα του Κοινού των Λεσβίων και την περιοχή της αρχαίας Πύρρας την περιοχή όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και με τις παρατηρήσεις του θεμελίωσε την επιστήμη της Βιολογίας.
Ακολούθως γνώρισαν τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς της Λέσβου και τον ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας που λειτούργησε πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια και με την έντονη δραστηριότητά του συνδέεται η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον ηφαιστειακό δόμο και τις στηλοειδείς λάβες της Μονής Υψηλού. Οι συμμετέχοντες περπάτησαν πάνω στον ηφαιστειακό δόμο και επισκέφτηκαν τη Μονή Υψηλού η οποία είναι χτισμένη πάνω στην κορυφή του δόμου. Στη Μονή Υψηλού τους υποδέχτηκε ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ και ο Πατήρ Πρόχορος ο οποίος τους ενημέρωσε για την ιστορία δημιουργίας της Μονής και τους περιήγησε στο σκευοφυλάκιο όπου φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα και κειμήλια. Στη Μονή Υψηλού προσφέρθηκε από τους Πατέρες στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης γεύμα στην τράπεζα. Για την αβραμιαία φιλοξενία από τους Πατέρες της Μονής η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τους ευχαριστούν θερμά.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας και τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους και τις δραστηριότητες που υλοποιεί το Μουσείο. Ακολούθως περιηγήθηκαν στα εντυπωσιακά απολιθωμένα ευρήματα τα οποία είχε παρατηρήσει ο Θεόφραστος και αναφορές του υπάρχουν στο έργο του «περί λίθων», γνώρισαν τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου και τα γεωλογικά φαινόμενα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια και τα οποία ακόμα και σήμερα είναι ενεργά. Στο Μουσείο προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες καφές.
Η περιήγηση στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου ολοκληρώθηκε στην περιοχή της Ερεσού, γενέθλιο τόπο του Θεόφραστου όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την αρχαιολογική συλλογή Ερεσού, την Παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ανδρέα και παρατήρησαν τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς γεωτόπους τεκμήρια της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στο παρελθόν.
Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη διαδρομή και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και στις επόμενες διαδρομές της δράσης που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Ιουνίου 2013, όπου θα πραγματοποιηθεί διαδρομή στα μνημεία της βόρειας Λέσβου (Λιγώνας, Πέτρα, Μόλυβος) και στις 9 Ιουνίου 2013 όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση επισκεπτόμενοι τα φυσικά, γεωλογικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Μόριας και της Θερμής.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα παιδιά και περιλαμβάνουν υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για σχολικές μονάδες στην πόλη της Μυτιλήνης και στο Σίγρι. Στο Παλαιό Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Δέντρο στο Μουσείο» όπου μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, φωτογραφικό υλικό και πολύπλευρες δραστηριότητες τονίζεται η απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος στα αρχαία μνημεία, τη θρησκεία και την τέχνη.
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» όπου στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ μέσα από δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ομάδες Μικρών Παλαιοντολόγων συμμετέχουν σε ανασκαφικές εργασίες φυτικών απολιθωμάτων, γνωρίζουν το Απολιθωμένο Δάσος και τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου.