Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών

Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανοικτής ΘάλασσαςΑγώνα ιστιοπλοϊας σκαφών ανοικτής θαλάσσης διοργανώνει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών με την ονομασία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΚΕΑΝΩΝ” το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013. Ο αγώνας εντάσεται στο αγωνιστικό “καλεντάρι” της ομοσπονδίας.
Η πρώτη ιστιοδρομία θα εκκινήσει το Σάββατο στις 13:00 με διαδρομή ΠΑΤΡΑ-ΚΡΥΟΝΕΡΙ-ΦΙΔΑΡΗΣ-ΚΡΥΟΝΕΡΙ (20 ναυτικά μίλια) και η δεύτερη την Κυριακή με διδρομή ΚΡΥΟΝΕΡΙ-ΦΙΔΑΡΗΣ-ΚΡΥΟΝΕΡΙ-ΠΑΤΡΑ.

Αναλυτικότερα η προκύρηξη του αγώνα αναφέρει τα εξής

Η 8η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών από τα Ηνωμένα Εθνη. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ι.Ο.Πατρών που διοργανώνει τον συγκεκριμένο αγώνα με αυτή την ονομασία. Δείχνει πως δεν είναι απλά ένας αθλητικός όμιλος, αλλά αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας, με κοινωνική ευαισθησία και οικολογική συνείδηση, όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν ιστιοπλοϊκό όμιλο.
 Μας βάζει όλους μας να αναρωτηθούμε “Ποιοι γιορτάζουν πραγματικά την ημέρα των ωκεανών;” Στην πραγματικότητα στις 8 Ιουνίου δε γιορτάζουν οι ωκεανοί, την τιμητική τους έχουν η υπεραλίευση, η καταστροφή και η παρανομία.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζουν:

Η υπεραλίευση
76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία. (1)
90% των μεγάλων ψαριών όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους. (2)
Το 2002 οι συνολικές αλιεύσιμες ποσότητες των ψαριών με μεγάλη εμπορική αξία, όπως οι μπακαλιάροι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, εξαιτίας της υπεραλίευσης.(4)
Η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
300 τράτες βυθού οργώνουν καθημερινά με τα δίχτυα τους μια έκταση μεγέθους 1,500 τετραγωνικών χιλιομέτρων καταστρέφοντας μερικά από τα πιο ποικιλόμορφα και ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη. (2)
300.000 κητώδη (φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες) πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα. (2)
6,8 εκατομμύρια ως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, γιατί δεν έχουν επαρκή εμπορική αξία. (2)
Η παράνομη αλιεία
800 χιλιόμετρα αφρόδιχτων κατασχέθηκαν από την Ιταλική αστυνομία το 2005. Χιλιάδες χιλιόμετρα αφρόδιχτων όμως συνεχίζουν να σκορπίζουν τον θάνατο στη Μεσόγειο.
4 δις δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών.  300 εκατ. δολάρια στερείται κάθε χρόνο η Σομαλία από τους πειρατές. (3)
12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παράνομα στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό. (5)