Όχι μόνο εκτός της λίστας με τους 20 δημοφιλέστερους συνεδριακά προορισμούς, βρέθηκε για το 2012 η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Αθήνα, αλλά και πολλές θέσεις πιο κάτω στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με στοιχεία του ICCA (International Congress & Convention Association).
Πιο συγκεκριμένα, για το 2012 η Ελλάδα βρέθηκε στην 34η θέση με 114 συνέδρια και η Αθήνα στην 40η θέση με 52 συνέδρια. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η Ελλάδα κατείχε την 28η θέση με 127 συνέδρια και η Αθήνα την 35η θέση με 55 συνέδρια. Αν ανατρέξουμε δε και στην προ του 2011 περίοδο, η Ελλάδα και η Αθήνα φιγουράριζαν στην 19η θέση.
Τόσο το 2011, όσο και το 2012 αναμφισβήτητα αποτέλεσαν δύο χρονιές ιδιαίτερα δύσκολες για την ελληνική συνεδριακή αγορά, αλλά σε καμία περίπτωση η κατάσταση στη χώρα και η όποια οικονομική κρίση, δεν επιτρέπει και πόσο μάλλον δεν δικαιολογεί αυτήν την κατάταξη. Έκτος από τους ανωτέρω λόγους σημαντικό ρόλο στην υφιστάμενη συνεδριακή εικόνα της Ελλάδας παίζουν οι αποφάσεις Κρατικών Φορέων, η αδιαφορία και η αδράνεια από πλευράς Πολιτείας. Για τη σωτηρία του συνεδριακού τουρισμού, τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με άμεσες και ουσιαστικές δράσεις.
Ο HAPCO ως εκπρόσωπος των επαγγελματιών στη διοργάνωση συνεδρίων έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα κινδύνου στην Κυβέρνηση, έχει καταγράψει τα προβλήματα της αγοράς, έχει καταθέσει υπομνήματα σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και έχει προτείνει ολοκληρωμένο πλάνο δράσης στο Υπουργείο Τουρισμού για την άμεση παρέμβαση, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικότερος προορισμός και να ανακτήσει τη θέση που της αρμόζει και κατείχε κατά το παρελθόν στην Παγκόσμια πυραμίδα.
Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα το μόνο που έχει δεχτεί ως απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι μόνο λεκτικές δεσμεύσεις, χωρίς να συνοδεύονται από τις απαραίτητες δράσεις και υλοποιήσεις, γεγονός ιδιαίτερα θλιβερό για το σύνολο των χιλιάδων ατόμων που δραστηριοποιούνται σε περισσότερα των 60 επαγγελμάτων συναφών με τις διοργανώσεις συνεδρίων.
Ο HAPCO (Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων), υπηρετώντας πιστά το όραμα της σύστασης του και τηρώντας τη δέσμευση του προς τα μέλη του, θα συνεχίσει, ακόμη και μόνος του, τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, γιατί πρέπει επιτέλους κάποιοι να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα έχει πάψει από καιρό να είναι μόνο «Ήλιος & Θάλασσα», αλλά είναι και Συνέδρια και Εκδηλώσεις και Ταξίδια Κινήτρων.