Οι κροατικές αερογραμμές (CA) αντιμετωπίζουν κίνδυνο χρεωκοπίας, αν τα σωματεία πιλότων και αεροσυνοδών της εταιρείας συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ως μοχλό πίεσης για την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων.
Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Hina”, ο υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων, Μεταφορών και Υποδομών της Κροατίας, Σίνισα Χάιντας Ντόνσιτς (Sinisa Hajdas Doncic).
Ο υπουργός επισήμανε μεν ότι η απεργία είναι νόμιμο δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά τους κάλεσε να λογικευτούν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο εθνικός αερομεταφορέας θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεωκοπίας.
“Καλώ τους εργαζόμενους […] να παραιτηθούν μέρους του εισοδήματός τους, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επιβίωση της εταιρείας. Η άλλη επιλογή θα ήταν αυστηρές κυρώσεις [για την εταιρεία], που στην ουσία θα σήμαιναν την πτώχευσή της”, σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σπλιτ.
Ο ίδιος κάλεσε τόσο τη διοίκηση της εταιρείας, όσο και τα σωματεία των εργαζομένων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να βρουν κοινό έδαφος, ώστε να σωθεί η εταιρεία. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι “η εταιρεία θα μπορούσε να επιβιώσει [σε αυτή την περίπτωση]“.
Ερωτηθείς εάν μια πιθανή πτώχευση της CA θα δημιουργούσε αρνητικό κλίμα λίγο πριν από την έναρξη της φετινής θερινής σεζόν, απειλώντας να “εκτροχιάσει” τον τουριστικό σχεδιασμό, ο υπουργός απάντησε ότι οι εναέριες μεταφορές στην Κροατία έχουν απελευθερωθεί κι ότι υπάρχουν εταιρείες, που ενδιαφέρονται να “διαδεχτούν” τη CA.
“Υπάρχουν εταιρείες χαμηλού κόστους εκεί έξω, που δεν βλέπουν την ώρα να μπουν στην αγορά [που σήμερα ελέγχουν οι Κροατικές Αερογραμμές]“, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μόλις η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση της CA, συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου κούνα, αρκετοί αερομεταφορείς χαμηλού κόστους κατέθεσαν αιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπουν στην αγορά της Κροατίας.
Πηγή: defencenet