Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Διεθνής Ημέρα Μουσείων & Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Διεθνής Ημέρα Μουσείων & Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΔιεθνή Ημέρα Μουσείων-Νύχτα ΜουσείωνΜια συναρπαστική Ημέρα Μουσείων και Νύχτα Μουσείων έζησαν οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργάνωσε το Μουσείο στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.
Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το 2013 που είχε οριστεί από το ΙCOM – το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων και την UNESCO ήταν «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή». Σκοπός των εκδηλώσεων που υλοποίησε το Μουσείο ήταν να τονίσει τη συμβολή του στην ανάδειξη των στοιχείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου που συνέτειναν στην αναγνώρισή της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCΟ.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την επιστημονική ενημέρωση και ξενάγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους, όπου γνώρισαν τα νέα ευρήματα απολιθωμένων φυτικών απολιθωμάτων αλλά και τις τεχνικές ανασκαφής και συντήρησής τους. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ειδική παρουσίαση με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου, ένα εργαλείο για την προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς και τη διαχείρισή της με στόχο την αειφόρο τοπική ανάπτυξη», καθώς και το ντοκιμαντέρ το οποίο είναι αφιερωμένο στη γέννηση των φυσικών επιστημών στη Λέσβο «Aristotle’s lagoon».
Με μεγάλο ενθουσιασμό οι μικροί φίλοι του Μουσείου μαζί με τους γονείς τους συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ηφαίστεια και ηφαιστειακοί Γεώτοποι στο Γεωπάρκο Λέσβου». Τα παιδιά έγιναν για λίγο ηφαιστειολόγοι και γεμάτα ερευνητική διάθεση γνώρισαν τα ηφαίστεια και τα ηφαιστειακά πετρώματα της Λέσβου, αναζήτησαν ηφαιστειακές δομές στον κήπο του Μουσείου και δημιούργησαν το δικό τους ηφαίστειο.
Επιπλέον, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην περιοδική έκθεση «Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο – Ταρσανάδες και σκαριά» της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και γνώρισαν εντυπωσιακά ομοιώματα πλοίων από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα, τη ναυτική και ναυπηγική ιστορία του Αιγαίου από την εποχή που εμφανίζεται η πρώτη μαρτυρία για σκάφη στο Αιγαίο έως σήμερα. Για τα παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποιήθηκε παράλληλα η ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες & σκαριά».
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ με τον  εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων», όπου οι επισκέπτες είχαν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα που παρασκευάζουν οι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών στο Γεωπάρκο Λέσβου αλλά και να περιηγηθούν διαδραστικά σε ένα «Υποτροπικό Δάσος 20 εκατομμυρίων ετών».