Home Αυτοκίνητα Φώτα ημέρας και θέσεως

Φώτα ημέρας και θέσεως

Φώτα ημέρας και θέσεωςΜάλλον θα έχετε παρατηρήσει πρόσφατα εκείνα τα φωτεινά LED “φρυδάκια” ειδικά στα καινούρια αυτοκίνητα. Η ερώτηση όμως είναι γιατί τα φώτα ημέρας και θέσεως χρησιμοποιούνται και εγκαθίστανται από ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές αλλά και ιδιώτες, οι οποιοί τυγχάνουν να έχουν όμως παλαιότερης χρονολογίας αυτοκίνητα;Από το 2008, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση συστήματος Φώτων Ημέρας και θέσεως σε όλους τους τύπους νέων επιβατηγών αυτοκινήτων μέχρι και φορτηγών. Τα φορτηγά και τα λεωφορεία υπόχρεούνται να εγκαταστήσουν τα φώτα ημέρας μέχρι τον Αύγουστο του 2012 ενώ όλοι οι υπόλοιποι τύποι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011.

Παρόλα αυτά μόνο τα νέα κατασκευασμένα αυτοκίνητα οφείλουν να έχουν υποχρεωτικά τα φώτα αυτά. Εν τούτοις όμως, υπάρχουν διαθέσιμα σετ φωτών ημέρας και θέσεως για αυτοκίνητα παλαιότερης κατασκευής. Καλό θα ήταν σε περίπτωση που είστε ταξιδιώτης να ελέγξετε την τοπική νομοθεσία, επίσης. Σε περίπτωση που έχετε αυτοκίνητο το οποίο δεν διαθέτει τα φώτα αυτα, σε κάποιες χώρες δεν έχετε την υποχρέωση να χρησιμοποιείται τα φώτα σας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη, καλή θα ήταν η εγκατάστασή τους σε αυτοκίνητα τα οποία δεν διαθέτουν τα φώτα ημέρας και θέσεως. Τα πλεονεκτήματα σαφώς είναι πολλά όχι μόνο για τους οδηγούς και τους χρήστες του δρόμου γενικότερα αλλά και για το περιβαλλον. Υπήρχε βέβαια και ο αντίλογος ο οποίος είναι κατά της εγκατάστασης των φώτων αυτών με την αιτιολογία ότι θα θαμπώνουν τους οδηγούς κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα νέα φώτα ήμερας όμως χαμηλώνουν με το άνοιγμα της μικρής σκάλας φωτών το οποίο συνεχίζει και με τις άλλες δύο σκάλες. Μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής επιτροπής το 2006 για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των ειδικών αυτών φώτων εν συγκρίσει με το κόστος εναλλακτικών μεθόδων, όπως για παράδειγμα η φωταγώγηση των δρόμων ή την χρήση των υπάρχοντων φώτων και κατά την διάρκεια της ημέρας, η εφάρμογη των νέων φώτων ημέρας και θέσεως θεωρήθηκε η βέλτιστη. Αυτό συμβαίνει γιατι η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται με την χρήση της μεσαίας όπως επίσης και της μεγάλης σκάλας των φωτών καθώς  οι λάμπες αυτές καταναλώνουν περίπου 110 Watts. Εν αντιθέσει, τα νέα φώτα ημέρας και θέσεως χρησιμοποιούν λαμπτήρες LED των οποίων η κατανάλωση είναι μόνο 5 με 10 Watts. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση καυσίμου είναι ελάχιστη έως αμελητέα αφού δεν χρειάζεται ιδίαιτερα μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο για να λειτουργήσουν. Μία άλλη έρευνα, αυτή την φορά του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών, κατέληξε στο ότι η εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας απέφερε καρπούς και αυτό γιατί οι τραυματισμοί και οι θάνατοι έχουν μειωθεί.

Για αυτοκίνητα Smart μπορείτε να προμηθευτείτε από το Smart Power Design.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version