Εννέα προτάσεις για το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, ενόψει της επικείμενης συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατέθεσε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε εκδήλωση, με θέμα: «Δικαιοσύνη», που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου». Μεταξύ των προτάσεων της, περιλαμβάνεται η αλλαγή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, η κατάργηση των διατάξεων περί ασυλίας των βουλευτών και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε στην ομιλία της ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, είναι επιβεβλημένες, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα, διαφάνεια στη πολιτική ζωή του τόπου αλλά και αποτελεσματική προστασία των κοινωνικών αγαθών και των ατομικών δικαιωμάτων. Τόνισε ότι επειδή η διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης αποτελεί ύψιστη στιγμή της λαϊκής κυριαρχίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή που απαιτούν οι περιστάσεις και η κρισιμότητα των στιγμών. «Μας έχουν διδάξει πως η συγκυριακή αντιμετώπιση κρίσιμων θεσμικών ζητημάτων δημιουργεί μελλοντικά τεράστια ζητήματα εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και τους εκφραστές τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Όλγα Κεφαλόγιαννη εξήγησε τους λόγους που καθιστούν σήμερα αναγκαία την συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια άμεση επανεκκίνηση, που θα στηρίζεται στην:
—Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και στο σύστημα διακυβέρνησης
—Εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους
—Διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Όλγα Κεφαλογιαννη κατέθεσε εννέα προτάσεις, για την μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος:
— Μελέτη των διατάξεων περί Προέδρου της Δημοκρατίας, όσον αφορά την εκλογή του και τις αρμοδιότητες του.
— Το ζήτημα της καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της πρόωρης διάλυσης της Βουλής.
— Τις ξεπερασμένες διατάξεις περί ασυλίας βουλευτών.
— Το άρθρο 86 του Συντάγματος που αφορά στην ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης, για αδικήματα που τελέσθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους
— Μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο και εκλογικό σύστημα
— Δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου.
—Αλλαγή του τρόπου επιλογής των ανώτατων δικαστικών.
— Συγχωνεύσεις Ανεξάρτητων Αρχών.
— Δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, με θεσμική θωράκιση του.