Αρχική Μεταφορές Ζωτικής σημασίας για τις νησιωτικές κοινωνίες η πρόβλεψη “πλοίου ασφαλείας”

Ζωτικής σημασίας για τις νησιωτικές κοινωνίες η πρόβλεψη “πλοίου ασφαλείας”

κυκλαδες επιμελητήριοΜε αφορμή την επικείμενη ψήφιση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για τη ναυτιλία, το Επιμελητήριο Κυκλάδων με παρέμβαση του, καλεί όλους να λάβουν θέση, “υπέρ της πρόβλεψης πλοίου ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή απεργιακών κινητοποιήσεων”, ως ζήτημα ζωτικής σημασίας για τις νησιωτικές κοινωνίες.

Με επιστολή του, προς τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς, τα κόμματα, και φορείς,  το Επιμελητήριο Κυκλάδων, επιχειρεί να κάνει παρέμβαση υπέρ της «Προστασίας του νησιωτικού χώρου από αποκλεισμούς με την πρόβλεψη για πλοίο ασφαλείας».

Συγκεκριμένα η επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων έχει ως εξής

Κυρίες, κύριοι,   
 
Όπως γνωρίζετε, η ακτοπλοΐα διανύει δύσκολες μέρες, εν μέσω μιας από τις χειρότερες οικονομικές συγκυρίες που έχει γνωρίσει η χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις, ακραίες καταστάσεις παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν κατάφερε να μειώσει τις ανισότητες στον νησιωτικό χώρο, με αποτέλεσμα εν μέσω της κρίσης, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κατάρρευση των μέχρι πρόσφατα υφιστάμενων δομών, σε τομείς όπως η υγεία, η παροχή υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, οι μεταφορές κ.α. δομές που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένες. Ιδιαίτερα τα νησιά των άγονων γραμμών – και όχι αποκλειστικά αυτά – αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να κατανοήσει ο κάτοικος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βέβαια, η κατάσταση δεν είναι ίδια για όλα τα νησιά, τόσο στην ακτοπλοΐα όσο και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Με την παρούσα θα θέλαμε να αναφερθούμε σε ένα συγκεκριμένο θέμα, αυτό της ανάγκης προστασίας του νησιωτικού χώρου από φαινόμενα αποκλεισμού κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, ως  σχετιζόμενο άμεσα με την εδαφική συνοχή της χώρας.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχοντας εξετάσει τι συμβαίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκής επικράτειας με αντίστοιχες περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων, έχει ζητήσει την πρόβλεψη πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να αποφεύγονται τα ακραία φαινόμενα σε βάρος των κοινωνιών, της υγείας, της τροφοδοσίας και των τοπικών οικονομιών της μεγάλης πλειοψηφίας των νησιών, χωρίς όμως αυτό να γίνει ποτέ δεκτό.

Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για τη ναυτιλία, καλούμε όλους τους παραλήπτες της επιστολής να λάβουν θέση υπέρ της πρόβλεψης πλοίου ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή απεργιακών κινητοποιήσεων, ως ζήτημα ζωτικής σημασίας για τις νησιωτικές κοινωνίες.

Επιτέλους, σε μια χώρα η επικράτεια της οποίας αποτελείται περισσότερο από θάλασσα παρά από ξηρά, το ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών, πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστατεύοντας τα νησιά τους από αποκλεισμούς και το δικαίωμα των πολιτών τους να ασκούν τις συνταγματικές τους ελευθερίες.

Προερχόμενοι από τη μεγάλη ναυτική οικογένεια και θεωρώντας ότι ανήκουμε σε αυτή, σεβόμαστε απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην ακτοπλοΐα και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να προσβάλλουμε ή έστω να θίξουμε κάποιο από αυτά. Όμως επιθυμούμε και απαιτούμε, ο πληθυσμός του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων κατοίκων της νησιωτικής χώρας, να τυγχάνει αντίστοιχου σεβασμού σε ότι αφορά στα αναφαίρετα δικαιώματά του.  

Για τον λόγο αυτό, α) ζητούμε την προσθήκη στο σχέδιο νόμου, του θέματος της προστασίας των νησιών με πρόβλεψη πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να καλύπτονται βασικές ανάγκες τους, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα της απεργίας των εργαζόμενων στην ακτοπλοΐα και β) καλούμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και όλους τους Βουλευτές της χώρας να αντιμετωπίσουν το θέμα με τη δέουσα σημασία και να στηρίξουν αυτό το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των νησιών της χώρας.  

Με εκτίμηση, 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.