Αρχική Αθλητικά «Μοιραίοι και άβουλοι ή και όχι», κρούει τον κώδωνα κινδύνου ο ΓΓ...

«Μοιραίοι και άβουλοι ή και όχι», κρούει τον κώδωνα κινδύνου ο ΓΓ του ΣΕΓΑΣ

Βασίλης ΣεβαστήςΟ αθλητισμός αφήνεται στην τύχη του από την πολιτεία και οδηγείται στην διάλυση, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια, στη φτωχοποίηση, και το δραστικό περιορισμό της παρουσίας της γενέτειρας της αθλητικής ιδέας και πράξης από τις διεθνείς αθλητικές αναμετρήσεις και τα διεθνή φόρα, τονίζει, ο Γενικός γραμματέας ΣΕΓΑΣ, κ. Βασίλης Σεβαστής, σε μήνυμα-διαμαρτυρία προς τους υπεύθυνους και ζητά τη σύμπραξη όλης της αθλητικής ηγεσίας, να αγωνιστεί ενωμένη με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης.

Οι «διαρροές» μιλούν για περικοπές 60% σε σχέση με την επιχορήγηση του 2012.

«Θα πρέπει», συνεχίζει ο κ. Σεβαστής, «όλοι αθλητική ηγεσία, στελέχη ομοσπονδιών, ΕΟΕ κλπ να αναρωτηθούμε πολύ σοβαρά! Είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε ή έστω να βελτιώσουμε τα πράγματα;
Εάν ναι πρέπει να πάψουμε να είμαστε διαιρεμένοι και χωρίς όραμα και πίστη. Αλλιώς η ιστορία θα μας καταγράψει ως «μοιραίους» και «άβουλους».

Δείτε το μήνυμα του κ. Σεβαστή ΓΓ του ΣΕΓΑΣ

Ο αθλητισμός αποτελεί την μαζικότερη κοινωνική ομάδα του ελληνικού πληθυσμού. Αθλητές, προπονητές, μέλη των δ.σ. σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών, κριτές- διαιτητές, γιατροί, φυσιοθεραπευτές, γονείς κτλ., ένας ολόκληρος κόσμος που λειτουργεί σε καθημερινή βάση μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους.
Όλος αυτός ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της πολιτείας για την κρατική χρηματοδότηση, των σταδίων, των σωματείων και των ομοσπονδιών για το έτος 2013. Μετά τη μεγάλη και συνεχόμενη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια, φαίνεται η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο καταστροφική.
Ηδη δια της μεθόδου των «διαρροών» η κυβέρνηση επιχειρεί να προϊδεάσει τον κόσμο του αθλητισμού για πρωτοφανείς και καταστροφικές περικοπές. Περικοπές που όχι μόνο ακυρώνουν στην πράξη τη Συνταγματική πρόβλεψη για την προστασία του αθλητισμού, αλλά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην φτωχοποίηση του ελληνικού αθλητισμού την εξαθλίωση των συντελεστών, την περαιτέρω υποβάθμιση των δεκτών υγείας του ελληνικού πληθυσμού και το δραστικό περιορισμό της παρουσίας της γενέτειρας της αθλητικής ιδέας και πράξης από τις διεθνείς αθλητικές αναμετρήσεις και τα διεθνή φόρα.
Διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και οι αθλητικές ομοσπονδίες δεν γνωρίζουν επίσημα ποια θα είναι η κρατική επιχορήγηση. Οι «διαρροές» μιλούν για περικοπές 60% σε σχέση με την επιχορήγηση του 2012. Δηλαδή ίσα- ίσα για τις λειτουργικές  δαπάνες.
Δεν είναι στις προθέσεις μου σήμερα να αναλύσω μία- μία τις επιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω. Είμαι όμως υποχρεωμένος να κάνω μερικές παρατηρήσεις.
Πρώτα – πρώτα να παρατηρήσω ότι είναι άδικο για τον Γιάννη Ιωαννίδη και την Κούλα Γιαννακίδου, δύο ανθρώπους με μεγάλη προσφορά στον αθλητισμού, που η επιτύμβια πλάκα του ελληνικού αθλητικού τάφου θα έχει την υπογραφή τους. Υπάρχει ακόμη χρόνος και δυνατότητα να το αποφύγουν. Τουλάχιστον ας μην προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν ή να εξωραΐσου την κατάσταση.
Ακόμη θα έλεγα ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει φέρει νομοσχέδιο για τον αθλητισμό με ριζικές αλλαγές στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο του, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, αλλά κυρίως της προσαρμογής στις ανάγκες της εποχής. Για παράδειγμα αντί να αναγνωρίζουν καινούριες αθλητικές ομοσπονδίες, για την εξυπηρέτηση των εκλογικών συσχετισμών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, θα έπρεπε ήδη να έχουν νομοθετήσει μεταξύ άλλων την συγχώνευση αθλητικών ομοσπονδιών, την μείωση του αριθμού των μελών των αθλητικών ομοσπονδιών και των ενώσεων. Επίσης την αντιστοίχιση των ενώσεων με τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και την εναρμόνιση της ατέλειας των δωρεών στον πολιτισμό που ισχύει με Νόμο και στον αθλητισμό.
Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως αυτονόητα για μια σοβαρή πολιτική τάξη (κυβέρνηση και κόμματα) που κόβει  πιστώσεις από θεμελιώδεις, κοινωνικές δραστηριότητες, χωρίς παράλληλα να κάνει οικονομικές κλιμακώσεις ή να δίνει κίνητρα ιδιωτικής χρηματοδότησης.
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, λυπάμαι που θα το πω, αλλά οι χειρισμοί που γίνονται είναι για μια ακόμη φορά κατώτεροι των περιστάσεων.
Όχι μόνο γιατί είναι ο μόνος φορέας στην χώρα που στην παρούσα συγκυρία μπορεί να εκφράσει το σύνολο του αθλητισμού, αλλά και γιατί βγάζει ανακοινώσεις ικανοποίησης για το θετικό, αλλά δειλό και κολοβό νέο αθλητικό πλαίσιο για τα κίνητρα των Ελλήνων αθλητών, ενώ παράλληλα τηρεί σιγή ιχθύος για την διακοπή της χρηματοδότησης του αθλητισμού.
Παράλληλα παρακολουθούμε μια μάχη κομματικών και παραταξιακών χαρακωμάτων για το μοίρασμα των θέσεων εξουσίας στην ΕΟΕ, που κινούνται στον αντίποδα των αναγκών και της κρισιμότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός. Όταν ο αθλητισμός αφήνεται στην τύχη του από την πολιτεία και οδηγείται στην διάλυση, κινδυνεύει και η ΕΟΕ να καταστεί απλά ένα μαυσωλείο, που απλώς θα μας θυμίζει το ρόλο της χώρας μας στη γέννηση, αλλά και στην εξέλιξη του αθλητισμού εδώ και πάνω από 2.500 χρόνια.
Έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι σε λίγο δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης ούτε οι αθλητικές ομοσπονδίες, ούτε η ΕΟΕ;
Έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι στο Λονδίνο οι αθλητές που διακρίθηκαν έρχονται από προηγούμενες αθλητικές γενιές;
Θα πρέπει όλοι αθλητική ηγεσία, στελέχη ομοσπονδιών, ΕΟΕ κλπ να αναρωτηθούμε πολύ σοβαρά! Είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε ή έστω να βελτιώσουμε τα πράγματα;
Εάν ναι πρέπει να πάψουμε να είμαστε διαιρεμένοι και χωρίς όραμα και πίστη. Αλλιώς η ιστορία θα μας καταγράψει ως «μοιραίους» και «άβουλους».

Βασίλης Σεβαστής
Γενικός γραμματέας ΣΕΓΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.