Μεγάλο παζάρι για τα «φιλέτα»
Στο μικροσκόπιο μεγάλων ξένων επενδυτών που προτίθενται να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ βρίσκεται η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο τομέας του real estate και των τουριστικών ακινήτων.
Η επενδυτική τράπεζα στον χώρο του real estate, Carlton Group, ειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις χρεών, συγκέντρωση κεφαλαίων , επενδύσεις, κυρίως στο hospitality sector, αγοράς χαρτοφυλακίων δανείων και ανακεφαλαιοποιήσεις εταιρειών όπως το ξενοδοχείο Delano που βρίσκεται στο Μαϊάμι.
Μία από τις εταιρείες που έχουν βάλει στο στόχαστρο την ελληνική αγορά είναι η αμερικανική Carlton Group, η οποία εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχει έρθει στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει να ψάχνει για ευκαιρίες. Για μερικούς μήνες, το επενδυτικό πρόγραμμα έμεινε πίσω εξαιτίας της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός που επενδύει τόσο ο ίδιος όσο και οι πελάτες του, που είναι funds, «σπριντάρει» προκειμένου να τοποθετηθεί δυναμικά στην Ελλάδα.
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα στον χώρο του real estate ιδρύθηκε το 1991 και έχει ολοκληρώσει συναλλαγές άνω των 100 δισ. ευρώ. Εχει γραφεία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τελ Αβίβ, Σικάγο, Μόσχα, Λος Αντζελες και Αθήνα, με το τελευταίο να καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Ευρασίας. Μεταξύ των πελατών συγκαταλέγονται οι: Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, UBS, Chevron, Deutsche Bank, Capital Partners, Capital One Bank, Commerce bank, ABN AMRO.
Ο όμιλος ειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις χρεών, συγκέντρωση κεφαλαίων, ανακεφαλαιοποιήσεις εταιρειών, επενδύσεις στο real estate, κυρίως στο hospitality sector, αλλά και αγοράς χαρτοφυλακίων δανείων.
Δεν είναι, όμως, τα αμερικανικά κεφάλαια που «καλοβλέπουν» την ελληνική αγορά και ειδικά τα ξενοδοχεία. Κοσμογονία αναμένεται τους επόμενους μήνες στο τουριστικό real estate και ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό κλάδο όπου προβλέπονται μεγάλες συμφωνίες. Ξενοδοχειακές μονάδες θα αλλάξουν χέρια, ξένοι επενδυτές από Ρωσία, Αραβία, Γερμανία, Τουρκία, ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, καθώς εκτιμούν ότι πλέον οι τιμές βρίσκονται πολύ χαμηλά.
Οι πληροφορίες από κτηματομεσίτες της επαρχίας κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις με ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική, Αιτωλοακαρνανία, στην ακτογραμμή μέχρι τα Σύβοτα, και στα Ιόνια νησιά. Μια πληροφορία των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός επενδυτικού σχήματος με κεφάλαια από τις ΗΠΑ αλλά και τη συμμετοχή Ελλήνων, το οποίο στοχεύει σε μεγάλα ξενοδοχεία και τα οποία πωλούνται σε χαμηλή τιμή λόγω της κρίσης. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και από ρωσικά fund για ξενοδοχεία ή τουριστικά συγκροτήματα στα Δωδεκάνησα, στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Αττική, την Κέρκυρα και τη Χαλκιδική.
Το στίγμα των προθέσεων των ξένων κεφαλαίων, αλλά και αρκετών Ελλήνων επιχειρηματιών θα δώσουν οι εξελίξεις στο «παζάρι ξενοδοχείων» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ενδιαφέρον φαίνεται να επιδεικνύουν επίσης αμερικανικά, κινεζικά και βρετανικά κεφάλαια.
Η επένδυση αυτή μπορεί να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, καθώς μπορεί να γίνει αξιοποίηση τόσο της έκτασης που βρίσκεται ο Αστέρας όσο και των 87 στρεμμάτων που διαθέτει η Εκκλησία.
Συνολικά, περίπου 400 στρέμματα στο Μικρό Καβούρι θεωρούνται «χρυσάφι» και γι” αυτό αναμένεται να γίνει μεγάλη επιχειρηματική μάχη.
Στις πωλήσεις ξενοδοχείων που φημολογείται ότι έχουν γίνει περιλαμβάνεται το ξενοδοχείο Capsis της Ρόδου. Ιδιοκτήτρια ήταν η Eurobank και οι φήμες λένε ότι δόθηκε αντί 42 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο αγοραστής.
Το ξενοδοχείο, ανήκει στην κατηγορία Lux και διαθέτει 694 δωμάτια με 1.288 κλίνες. Σε αμερικανικά χέρια και συγκεκριμένα στην Diamons Resorts International πέρασε ο έλεγχος πέντε ξενοδοχείων.
Πρόκειται για το Village Heights Golf Resort στη Χερσόνησο, το Leoniki Residence και το Grand Leoniki στο Ρέθυμνο, το The Village Holiday Club στο Κουτουλουφάρι και το Sun Beach Holiday Club στη Ρόδο. Η αμερικανική εταιρεία διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Στα θετικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο η λειτουργία νέου ξενοδοχείου στο Φαληράκι Ρόδου δυναμικότητας 800 κλινών από την αλυσίδα Mitsis Hotels με κόστος 52 εκατ. ευρώ, καθώς και η έγκριση της επένδυσης 30 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Dolphin Capital Investments, ο οποίος θα κατασκευάσει το δεύτερο Aman Resort στην Τζιά, δυναμικότητας 220 κλινών, ενώ θα ξεκινήσει σύντομα η ανακατασκευή του πρώην Youli Hotel στο Πόρτο Χέλι τον προσεχή μήνα, που θα ονομαστεί Nikki Beach.
Αρχική Ξενοδοχεία ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ ΠΟΛΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ – Ενδιαφέρον από αμερικανικά, κινεζικά και βρετανικά κεφάλαια