Αρχική Έρευνα GBR Consulting: Το 2012 μια απογοητευτική χρονιά για τον τουρισμό της Αθήνας

GBR Consulting: Το 2012 μια απογοητευτική χρονιά για τον τουρισμό της Αθήνας

gbrconsultingΣύμφωνα με την μελέτη της GBR Consulting «Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων Αττικής & Μελέτη Απόδοσης των Ξενοδοχείων» που παρουσιάστηκε χθες 30/01 σε Συνέντευξη Τύπου της ΕΞΑ-Α, η Αθήνα βίωσε το 2012 (άλλη) μια απογοητευτική χρονιά για τον τουρισμό της, με πτώση τιμών (κατά 7,8%) και πληροτήτων (κατά 13,4%).
Ενδεικτικά και περιληπτικά οι μελετητές αναφέρουν τα ακόλουθα:
Σε ένα δείγμα 28 ξενοδοχείων, η πτώση εσόδων δωματίων το 2012 σε σχέση με το 2007 ήταν 37% για τα ξενοδοχεία 5*, 34% για τα 4* και 58% για τα 3* και 2*,
Η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από 55%
Το 2012 σε σχέση με το 2007, οι διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μειώθηκαν κατά 27% και η χρονιά σηματοδοτήθηκε και από το ότι –για πρώτη φορά- η Κρήτη είχε περισσότερες διεθνείς αφίξεις απ’ ότι η Αθήνα.
Αναμφίβολα, η κοινωνική αναταραχή συνέβαλε στη διαμόρφωση αυτών των αποτελεσμάτων αλλά σίγουρα δεν ήταν ο μόνος παράγοντας αφού παρόμοιες βιαιότητες έλαβαν μέρος και στην Ρώμη και στην Βαρκελώνη που διατήρησαν ή βελτίωσαν τους δείκτες εσόδων και πληροτήτων. Αναφορικά με τον τουρισμό MICE και ιδιαίτερα για τα μεγάλα συνέδρια εκτιμάται ότι πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οικονομική αβεβαιότητα, και ιδιαίτερα η ανασφάλεια σχετικά με τη διατήρηση της χώρας εντός της Ζώνης του Ευρώ. Η επίπτωση αυτή θα παραμείνει ακόμα και μετά την άρση κάθε σχετικής αβεβαιότητας και για ένα διάστημα στο μέλλον, λόγω του πολυετούς ορίζοντα προετοιμασίας των μεγάλων διεθνών συνεδρίων.
Όμως, από τα στοιχεία της έρευνας ικανοποίησης πελατών των ετών 2009 – 2012, προκύπτουν δύο στοιχεία που θα πρέπει να μας προβληματίσουν για την εικόνα που έχουμε και προβάλουμε οι ίδιοι για την πόλη μας:
οι Έλληνες είμαστε πολύ αρνητικοί στην αξιολόγηση της Αθήνας με βαθμολογία 6,8, (πολύ) χαμηλότερα από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα, οι Έλληνες (και οι Κύπριοι) έχουμε πολύ χαμηλότερη αξιολόγηση (5,5) για την ασφάλεια της πόλης, που υπολείπεται έως και 2 μονάδες αυτής που έχουν οι αλλοδαποί τουρίστες.
Η διαρκής ανάδειξη των ‘κακώς κειμένων’ και μόνον αυτών από τον καθένα μας, από τα συλλογικά όργανά μας και από τον Τύπο αποτελεί κακή πρακτική που, σε συνδυασμό με την απουσία τουριστικής πολιτικής και προώθησης του προορισμού, επιβαρύνει την τουριστική επίδοση της πόλης.
Από την άλλη πλευρά η Αθήνα εξακολουθεί να ικανοποιεί τους επισκέπτες της, αφού περίπου 9 στους 10 επισκέπτες δήλωσαν ότι θα ξαναέρθουν στην Αθήνα ή θα την συστήσουν σε φίλους τους επιβεβαιώνοντας την ‘δύναμη’ του τουριστικού προϊόντος ‘Αθήνα’ μέσα στις πιο δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που –δυστυχώς- αντί να οδηγήσουν στην περιφρούρηση και ανάδειξη των όποιων θετικών στοιχείων έχουν απομείνει από την κοινωνική ζωή της χώρας, οδηγούν στην κακοποίηση και απαξίωση των πάντων.

Στην φετινή έρευνα ικανοποίησης πελατών αναλύονται –σε βάθος 5ετίας έως το 2009- τα αποτελέσματα ανά χώρα προέλευσης για τις 10 κυριότερες χώρες-πηγές του τουρισμού της Αθήνας. Η ανάλυση αυτή ευελπιστούν οι μελετητές ότι θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την εκπόνηση προγραμμάτων marketing από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους φορείς της πόλης.

Ιδιαίτερα σημαντική για την διεξαγωγή της έρευνας ικανοποίησης πελατών το 2012 ήταν η συμβολή των φοιτητών του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθηνών, τονίζει η GBR Consulting, που συνέλλεξαν τα ερωτηματολόγια, τους οποίους και ευχαριστεί.

Πληροφορίες: www.gbrconsulting.gr