Αρχική Οικονομία Φώτης Κοκοτός: Κι άλλα στατιστικά κόλπα….

Φώτης Κοκοτός: Κι άλλα στατιστικά κόλπα….

Δείτε το άρθρο του κ. Κοκοτού

Οι απατεώνες των στατιστικών ξαναχτύπησαν. Αρχικά, έλεγαν πως η φορολογία είναι λίγη και πρέπει ν’ αυξηθεί, γιατί την εξέφραζαν ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς να εξηγούν πώς επιμερίζεται στις συνιστώσες του. Αυτό το μύθο τον καταρρίψαμε: η φορολογία στην Ελλάδα είναι εξοντωτική, χωρίς να χρειάζεται καν ν’ αναλογιστούμε πόσο χαμηλή είναι η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών.

statdeltio2011_foroi_eisodhmatos
κάντε κλικ για μεγέθυνση

Τώρα βρήκαν άλλο τέχνασμα: επειδή η φορολογία των μισθωτών είναι εξοντωτική (που είναι), πρέπει –λένε– να αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Και χρησιμοποιούν ακόμη πιο χοντροκομμένα στατιστικά κόλπα. Υποδεικνύουν, λοιπόν, το Στατιστικό Δελτίο του Υπ.Οικονομικών ( το οποίο στη σελίδα 5 έχει δύο πίνακες (τίποτε άλλο).

Αγνοούν τελείως τον πρώτο πίνακα και αναφέρουν μόνο τον δεύτερο: οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν το 55% των φόρων εισοδήματος, οι επιχειρήσεις το 30%, και οι υπόλοιποι (ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, κλπ.) πληρώνουν το 15%. Αν δείτε όμως τον πρώτο πίνακα, τον οποίο στις κουβέντες σάς αποκρύπτουν, τα εισοδήματα επιμερίζονται τελείως διαφορετικά από το 55-30-15: είναι 70-19-11. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις συνεισφέρουν το 30% των φόρων ενώ αποτελούν μόλις το 11% των εισοδημάτων.

Αν κάνετε μία ακόμη απλή πράξη, να διαιρέσετε τους φόρους με το εισόδημα, θα δείτε ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν με συντελεστή 23% και οι μισθωτοί/συνταξιούχοι με συντελεστή 7%. Τεράστια διαφορά εις βάρος των επιχειρήσεων. Παρεμπιπτόντως, και οι «υπόλοιποι» έχουν κι αυτοί χαμηλό συντελεστή, μόλις 7,3%.

Προφανώς, και σε αυτό συμφωνούμε όλοι, το ουσιαστικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα έγκειται στο ότι οι «υπόλοιποι» αποκρύπτουν εισοδήματα. Αυτό είναι η μία πλευρά του ζητήματος, και είναι μεγάλη. Αλλά το να λες ότι οι μισθωτοί πληρώνουν πολλά (7% του εισοδήματός τους) και οι επιχειρήσεις λίγα (23%) είναι απλώς ένα χοντροκομμένο ψέμα.

Αφήστε που εκτός από τους φόρους, οι επιχειρήσεις πληρώνουν και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, τόσο του «εργοδότη» όσο και του «εργαζόμενου». Οι μισθωτοί δεν τις παίρνουν ποτέ στο χέρι: τις παίρνουν τα ταμεία απ’ ευθείας από τις επιχειρήσεις, και μετά το κράτος τις παίρνει από τα ταμεία με τα ομόλογα. Φόρος δεν είναι κι αυτό; Ακόμη χειρότερα, το κράτος «κουρεύει» τα ταμεία, χρεοκοπώντας τα.

Τώρα αναλογιστείτε το εξής: πείτε ότι οι επιχειρήσεις, αντί να δηλώνουν κέρδη (12,8δις) τα δίνανε όλα στους εργαζόμενους και τους ανέργους, κάνοντας αυξήσεις και προσλήψεις. Τότε οι επιχειρήσεις θα πλήρωναν μηδέν φόρο εισοδήματος και ακόμη περισσότεροι φόροι θα πληρώνονταν από τους μισθωτούς, ενώ στην πραγματικότητα θα μειωνόταν η ανεργία.

Είναι σαφές: οι επιχειρήσεις είναι οι θέσεις εργασίας, κι όσο εξαντλείς τις επιχειρήσεις τόσο καταστρέφεις τις θέσεις εργασίας. Όταν, λοιπόν, ακούτε να σας λένε «φορολογείστε τις επιχειρήσεις» (αντί να σας λένε, πιάστε τη φοροδιαφυγή των «υπολοίπων») να περιμένετε κάποιο κάλπικο στατιστικό επιχείρημα.

____________

Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του Τουρισμού και των Κατασκευών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) Μηχανικού Περιβάλλοντος, και υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου με τη ΔΡΑΣΗ

κάντε κλικ για μεγέθυνση

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητέ Φώτη ,

    Παρακαλώ πολύ την προσοχή σου. ” ΦΟΡΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ. ( Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ). ”

    1- Εαν δεν πληρώσει η επιχείρηση φόρους, το Δημόσιο δεν θα πληρώσει μισθούς και κατα συνέπεια οι μισθωτοί του Δημοσίου δεν θα πληρώσουν φόρους.( Παρακρατησεις μισθών κλπ )

    2- Εαν δεν πληρώσουν οι Επιχειρησεις το Προσωπικό τους ούτε οι Εργαζόμενοι του Ιδιωτικού τομέα θα πληρώσουν φόρους.

    Με μια προσεκτική ματιά στην φορολόγηση του ΜΙΣΘΩΤΟΥ γίνεται κατανοητό…για ποιά φοροδιαφυγή επικαλούνται.

    Ενας εργαζομενος κοστιζει στην επιχειρηση ανα μήναΕυρω 2000
    Αφαιρούμε
    1- Ασφαλιστικά Ταμεία 53%…………………Ευρω 940
    2- Φορος εισοδήματος 26%……………..Ευρω 276
    3- ΦΠΑ 23%……………………………….Ευρω 244 Ευρω 1460
    ΕΙΣΟΔΗΜΑ……………………..…Μηνιαίο εισόδημα Ευρω 540

    Εαν ειναι και ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
    Βενζινη / μηνα 100 Ευρω,ειδικος φόροςΕυρω 70
    Τελη κυκλοφορίας-ΚΤΕΟ…………………..Ευρω 45 μειον Ευρω 115
    ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ μετα απο βασικούς φόρους…….Ευρω 470 ανα μήνα.

    Φυσικά θα πρέπει να πληρωθούν ακόμα ενας μεγάλος αριθμός φόρων
    ΑΜΜΕΣΩΝ και ΕΜΜΕΣΩΝ, τέλη, πάγια, Δήμος κλπ απο τα 470 Ευρω!!!!

    Ολα βεβαια τα παραπάνω τα πληρώνει η Επιχειρηση.

    Ενα απλο λογαριασμό δε για την φορολόγηση του εργαζόμενου που ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.