Αρχική Ναυτιλία Οι Τούρκοι αγοράζουν Ελλάδα, Mετά τις μαρίνες ο κ. Σαχένκ…έχει βάλει στο...

Οι Τούρκοι αγοράζουν Ελλάδα, Mετά τις μαρίνες ο κ. Σαχένκ…έχει βάλει στο μάτι κάποια μεγάλα ακίνητα – φιλέτα στην Ελλάδα

marina flisvouΠέντε ελληνικές μαρίνες θα προσθέτει στην μεγάλη λίστα των επιχειρήσεών του ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Φερίτ Σαχένκ… το προφίλ του οποίου σκιαγραφεί ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο ιστότοπο της εφημερίδας Τα Νέα.

Ο λόγος για τη μαρίνα Φλοίσβου, της οποίας απέκτησε το 23% από τη Lamda Development, μαζί με τις μαρίνες Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας και Καλαμάτας, για τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά του 50% της συμμετοχής του ομίλου Κυριακούλη, που τις εκμεταλλεύεται.

Κάτοικος Κωνσταντινούπολης ο Σαχένκ, πατέρας ενός παιδιού από τον γάμο του με την αμερικανίδα σύζυγό του Νταϊάνα, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία με προσωπική περιουσία πάνω από 2,6 δισ. δολάρια σύμφωνα με τη λίστα για το 2012 του περιοδικού «Forbes».

Δηλώνει λάτρης της Coca-Cola και φτάνει να καταναλώσει ακόμη και οκτώ κουτιά όταν έχει άγχος, όπως ο ίδιος έχει πει σε συνεντεύξεις του, ενώ είναι φανατικός οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Φενερμπαχτσέ, της οποίας φροντίζει να μη χάνει ματς.

Ο άνθρωπος που φέρεται να έχει βάλει στο μάτι και κάποια μεγάλα ακίνητα – φιλέτα στην Ελλάδα -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ηλεκτρονικό δημοσίευμα – κατατάσσεται στη θέση 464 της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Εχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ανθρώπινου Δυναμικού σε Βοστώνη και Χάρβαρντ, και ανέλαβε τα ηνία του ομίλου το 2001 σε ηλικία 38 ετών, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή της Dogus, Αϊχάν Σαχένκ, ενός αυτοδημιούργητου επιχειρηματία με καταγωγή από τα βάθη της Ανατολίας που ξεκίνησε από το μηδέν, έστησε την Dogus το 1951 σε ηλικία μόλις 21 ετών, και την μετέτρεψε σε κολοσσό.

Πενήντα ακριβώς χρόνια μετά, το 2001, ο γιος του Φερίτ κλήθηκε να μανατζάρει την οικογενειακή επιχείρηση σε μια εποχή που η Τουρκία μαστιζόταν από τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Ο ίδιος έπρεπε να σώσει ειδικά το τραπεζικό κομμάτι που πλήττονταν πιο έντονα.

Συγχώνευσε όλες τις πιστωτικές δραστηριότητες της Dogus, πούλησε τμήμα της Garanti Bank της μεγαλύτερης τράπεζας του ομίλου στη General Electric, έκανε δραστικές οικονομίες, και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις του χάρη και στη θεαματική ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας που έφτασε να καταστεί πέρυσι η 17η μεγαλύτερη στον κόσμο, βάζοντας τη χώρα στους G20.

Σήμερα ο Σαχένκ, μέλος του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, κουμαντάρει ένα όμιλο 150 εταιρειών και 30.000 εργαζομένων, με παρουσία τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.

Η Garanti Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας με ενεργητικό 90 δισ. ευρώ, υποκαταστήματα σε Ρουμανία και Μόσχα, και σύμφωνα με το περιοδικό «Financial Magazine Euro Μoney» αναδείχθηκε το 2011 ως η καλύτερη τράπεζα στην Τουρκία για ενδέκατη φορά.

Η Dogus ελέγχει μια σειρά από τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star TV, NTV Spor TV, CNBC – e, Kral TV, κ.ά.) καθώς επίσης ραδιοφωνικούς σταθμούς ενώ εκδίδει το τουρκικό «National Geographic» και το «Vogue».

Στην αγορά αυτοκινήτων της γείτονος αντιπροσωπεύει 14 μάρκες, των οποίων Volkswagen Audi, Porche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Seat, Skoda, Scania.

Στον τουρισμό ελέγχει τα ξενοδοχεία Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη και Maritim Hotel Grand Azur στο Μαρμαρά, ενώ στον τομέα της μόδας συνεργάζεται με διεθνείς οίκους όπως Emporio Armani, Gucci and Loro Piana.

Στις κατασκευές, τον τομέα που έκανε ζάπλουτο τον πατέρα του, έχει αναλάβει τμήμα της κατασκευής της γραμμής 1 του Μετρό της Σόφιας και συμμετέχει στην υλοποίηση του αεροδρομίου στο Κίεβο, ενώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσει μέσω της D. Energy μεγάλα έργα των οποίων η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φτάνει το 1 GW και σε αξία τα 2,2 δισ. ευρώ.

Πηγή in.gr