Αρχική Οικονομία Επίσκεψη του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη στη Νέα Υόρκη – συνάντηση με...

Επίσκεψη του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη στη Νέα Υόρκη – συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιώντας μια σειρά επαφών με επιχειρηματίες, επενδυτές και εκπροσώπους της ομογένειας.

Την  Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό σε δείπνο εργασίας  που μίλησε επίσης, ο Διευθύνων Συμβουλος της Dow Chemicals σε παγκόσμιο επίπεδο και επικεφαλής του Hellenic Initiative, Ανδρέας Λιβέρης. Στο δείπνο συμμετείχαν Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι άκουσαν τον κ.Χατζηδάκη  στο σύντομο χαιρετισμό να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και μπορεί να το αποδείξει με πράξεις. Έχουμε ήδη αρκετά θετικά αποτελέσματα. Μειώσαμε το μέγεθος του Δημοσίου, μεταρρυθμίσαμε την αγορά εργασίας και απελευθερώσαμε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, με τη συμφωνία των Εταίρων μας και του ΔΝΤ, για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη και αυτή είναι αμετάκλητη απόφαση. Δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση. Ο Ελληνικός λαός στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές και για πρώτη φορά στην ιστορία μας, έχει διαμορφωθεί μια τρικομματική κυβέρνηση,  η οποία ανεξαρτήτως των ιδεολογικών προσανατολισμών του παρελθόντος, προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε ήδη διανύσει ήδη τα 2/3 της διαδρομής, για να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και τώρα κάνουμε το τελευταίο μίλι, με σκοπό να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα, να αρχίσει να γίνεται βιώσιμο το χρέος και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη και έχουμε ήδη θετικές ενδείξεις πως πράγματι αλλάζει το κλίμα. Μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, όπως η Hewlett Packard ξεκίνησαν να βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά και έχουν  ανακοινώσει σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Από την άλλη μεριά, διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, επιβεβαιώνουν την πρόοδο στην ανταγωνιστικότητα μας».

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στο Μetropolitan Club της Νέας Υόρκης, πραγματοποιήθηκε το 14ο ετήσιο Επενδυτικό Φόρουμ «Capital Link», υπό τον τίτλο «Οικοδομώντας μια νέα Ελλάδα» με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης. Στην ομιλία με τίτλο «Οικοδομώντας μια νέα Ελλάδα: Αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και προσέλκυση ξένων επενδυτών» ο κ. Χατζηδάκης μετέφερε προς τους παρευρισκόμενους το μήνυμα ότι η Ελλάδα, μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται από τον ελληνικό λαό, τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και από την κυβέρνηση συνεργασίας, έχει επανέλθει πλέον σε τροχιά, σημειώνοντας σημαντικές προόδους στους τομείς της αύξησης των εξαγωγών, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, επεσήμανε ιδιαιτέρως το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις – το οποίο, όπως σημείωσε, αναμένεται να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο σύντομα και τη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης, Fast Track, που διευκολύνει τους επενδυτές με την επίσπευση της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Επίσης, μίλησε για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στους εξής τέσσερις τομείς:

α)στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
β)στην εθνική στρατηγική για την διευκόλυνση των εξαγωγών
γ)στη δημιουργία μιας Ελλάδας φιλικής προς τις επιχειρήσεις και
δ)στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Αναφέρθηκε ακόμη στα μεγάλα έργα υποδομής καθώς και για την προώθηση επενδυτικών συνεργασιών με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Τέλος, αναφέρθηκε στο μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο απαριθμεί αυτή τη στιγμή 29 έργα στους τομείς των υποδομών και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε την ευκαιρία, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στα μέσα ενημέρωσης,  να επαναλάβει ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης τονίζοντας ότι μετά την πρόσφατη συμφωνία του ΔΝΤ και Eurogroup, το κλίμα για την Ελλάδα φαίνεται να έχει πλέον αλλάξει και να διαμορφώνεται ένα καινούργιο, περισσότερο ευνοϊκό περιβάλλον για τη χώρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως μια «ειδική περίπτωση», αλλά όλα τα προβλήματα της ευρωζώνης αντιμετωπίζονται συνολικά. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μια σταθερή βάση ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά, αναδεικνύει την αλληλεξάρτηση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης και εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.  Ο υπουργός σημείωσε ότι οι Έλληνες μπορούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία και να πείσουν τους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ερωτώμενος σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές και πιο ειδικά για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει τα δύο τρίτα του δρόμου και ότι η νέα συμφωνία μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης. Η καλή ψυχολογία αποτελεί το 50% της επιτυχίας, θεωρώντας πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσουν οι προσπάθειες και να διασφαλιστεί ένα κλίμα ενότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα τα καταφέρουμε με εθνική ενότητα και υπευθυνότητα».
Σχετικά με την ανάπτυξη, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εστιάζει σε τρεις άξονες: στην ρευστότητα, στην προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνική Ομογένεια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα στηρίξει για άλλη μια φορά την Ελλάδα.Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ο κ .  Χατζηδάκης επισκέφθηκε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και χτύπησε το «καμπανάκι» στη Wall Street, στο πλαίσιο της «Ελληνικής ημέρας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης .

Στη συνέχεια ο υπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που γίνεται από την Εκκλησία στην Ομογένεια και στη συνέχεια δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει, ό, τι μπορεί από την πλευρά της για να είναι κοντά στην Ομογένεια και ιδιαίτερα κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που όπως είπε, πρέπει να στηριχθεί διότι είναι ο φάρος της Ορθοδοξίας. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος  τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ομογένεια θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη με τρόπο ρεαλιστικό και ουσιαστικό ενώ  εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.