Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, αφού ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, είπε ότι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να μπορέσει ο κλάδος να ανακάμψει είναι η μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στο επίπεδο του αντίστοιχου των ξενοδοχείων, η μείωση των λιμενικών τελών στο βαθμό που αυτά πράγματι επενδύονται στην ακτοπλοΐα, καθώς και η κατάργηση του επίναυλου που επιβαρύνει τα εισιτήρια με 3%.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα πρέπει να αποφασισθεί η κάλυψη του κόστους των εργοδοτικών εισφορών των ναυτεργατών από το Δημόσιο η οποία επιτρέπεται από την ΕΕ και ισχύει σε άλλες χώρες.
Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι σήμερα 13% για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα, ενώ ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο, πέραν του ΦΠΑ, επιβαρύνεται με τον επίναυλο, που είναι 3%, και με 5% λιμενικά τέλη.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση, έκανε λόγο για απαράδεκτη και παράνομη επιβολή των υποχρεωτικών εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια υπέρ προνομιούχων πληθυσμιακών ομάδων, χωρίς να προβλέπεται η αποζημίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ενώ είπε ότι ούτε μία από τις κατά καιρούς προτάσεις των ακτοπλόων, για την άμεση ενίσχυση του κλάδου, δεν ελήφθη υπόψη.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου, υπογράμμισε επίσης ο κ. Σακέλης, συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν τη δυνατότητα επίταξης πλοίων και σημείωσε:
«Με λίγα λόγια η νέα ‘επιτροπή επιτάξεων’ θα αντικαθιστά εφεξής το μάνατζμεντ των ακτοπλοϊκών εταιρειών ύστερα από απλή αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων αλλά και τις συνολικές δαπάνες του πλοίου» και σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για αδιευκρίνιστες προϋποθέσεις και συγκεχυμένους όρους.
Αναφερόμενος στις κυριότερες αιτίες που έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε συσσώρευση ζημιών, οι οποίες την περίοδο 2009-2012 φθάνουν τα 900 εκατ. ευρώ, επισήμανε τις εξής: αύξηση της τιμής των καυσίμων, πτώση της επιβατικής κίνησης, μείωση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, μη αναπροσαρμογή των μισθωμάτων στις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας, υψηλή φορολόγηση, κρατήσεις υπέρ τρίτων, αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων και καθυστερήσεις εξόφλησης οφειλών από το Δημόσιο.
Τέλος, σε ερώτηση αν θεωρεί αναγκαία την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ είπε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
«Είμαστε υπέρ των συναινετικών διαδικασιών και της συνεννόησης και έχουμε καλέσει την ΠΝΟ να αναπτύξουμε ένα διάλογο, θέλουμε όμως να υπάρχει καλή πίστη, καθώς από εμάς υπάρχει», σημείωσε.