Αρχική Οικονομία Ανδρέας Ανδρεάδης: Η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία και ο ρόλος...

Ανδρέας Ανδρεάδης: Η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία και ο ρόλος του τουρισμού

Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕΟ πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, αναφερόμενος στον ρόλο του τουρισμού, και το στόχο που είναι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, τόνισε τα εξής:

Ύστερα από μία πενταετία βαθειάς οικονομικής ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας, το βασικότερο τρέχον ζήτημα οικονομικής πολιτικής, σήμερα, στη χώρα μας είναι η διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων, ώστε η χώρα να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Προτεινόμενες πολιτικές στο πλαίσιο αυτό:
Διαμόρφωση μέσα σε 2-3 μήνες εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Πρέπει να περιλαμβάνει: λεπτομερείς και εξειδικευμένους στόχους, ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων, μέσα πολιτικής και πρωτοβουλίες, χρονοδιάγραμμα και κατανομή ευθυνών. Στόχος, η μεταφορά χρηματοοικονομικών πόρων:
Από το Δημόσιο Τομέα στον Ιδιωτικό,
Από τους μη εμπορεύσιμους κλάδους της οικονομίας στους διεθνώς εμπορεύσιμους,
Από την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και στις εξωστρεφείς οικονομικές δραστηριότητες,
Από τις εγχώριες μη ανταγωνιστικές υπηρεσίες, στον τουρισμό, τη βιομηχανία, τον αγροτικό τομέα και τις καινοτόμες εξαγωγικές επιχειρήσεις.

2.  Επειδή ακόμη και σήμερα η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί το 75% του ΑΕΠ (το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27), η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προϋποθέτει τη σταδιακή και όχι απότομη προσαρμογή της ιδιωτικής κατανάλωσης σε χαμηλότερα και βιώσιμα επίπεδα. Γι’ αυτό, απαιτείται να ολοκληρωθεί ο κύκλος της βίαιης μείωσης μισθών και συντάξεων και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην οικονομία και τις προοπτικές της. Χωρίς τη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα είναι πολύ δύσκολο, κάτω από τη σημερινή οικονομική δομή να ξαναδούμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη.
 3.  Η βελτίωση του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Οι τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνουν ένα θετικότερο κλίμα, που είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και, σταδιακά, την επιστροφή των καταθέσεων στη χώρα.

4.  Πρωτοβουλίες για να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες   υγιούς ρευστότητας στην αγορά, να βελτιωθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων.
Ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου μακροχρόνιας ρύθμισης των δανείων των βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε στρατηγικούς εξωστρεφείς τομείς, όπως ο τουρισμός.
Διαμόρφωση πλαισίου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.
 
5.  Εντός του επομένου τριμήνου, να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο, σταθερό φορολογικό νομοσχέδιο, που θα διέπεται από ενιαία φιλοσοφία και θα υπηρετεί βασικές αρχές: Να είναι αναπτυξιακό, δίκαιο, αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό, να περιορίζει ριζικά τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, να αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και τις υποδομές, που είναι διαθέσιμα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
     Βασικά του στοιχεία:
Αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού.
Εξασφάλιση σταθερών φορολογικών συντελεστών για μια πενταετία.
Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές στα κέρδη και μερίσματα των επιχειρήσεων.
Μείωση τουλάχιστον κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών.
Χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, όπως τα τουριστικά πακέτα και η ακτοπλοΐα. Υψηλότεροι στα μη εμπορεύσιμα αγαθά, τα πολυτελή και τα βλαπτικά για την υγεία και το περιβάλλον.
Χαμηλοί φόροι ακίνητης περιουσίας σε ακίνητα – εργαλεία δουλειάς σε σχέση με την κατοικία.
Ενθάρρυνση δημιουργίας υγιέστερων επιχειρηματικών μονάδων με αυξημένες δυνατότητες εξωστρέφειας, με εξαγορές ή συγχωνεύσεις, κατάργηση των σημερινών αντικινήτρων.
Πρέπει να επιταχυνθεί η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ μέσω των τραπεζών, ώστε να φθάσουν οι πόροι, το συντομότερο δυνατόν, στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η γραφειοκρατική αντιμετώπιση της διαχείρισης των πόρων ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την πολύ συντηρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην εκταμίευση πόρων (της οποίας μπορεί να ζητηθεί η χαλάρωση), έχουν στερήσει τις επιχειρήσεις από πολύτιμους οικονομικούς πόρους και ρευστότητα.
Άμεση έναρξη της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει το δημόσιο προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που υπολογίζονται κοντά στα 10 δισ. Ευρώ, ώστε να αποκατασταθούν καλύτερες συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, να διορθωθούν στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί και να αποκατασταθούν τα συναλλακτικά ήθη στην ελληνική αγορά που έχουν διαταραχθεί..