Αρχική Οικονομία Αναβλήθηκε η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τα «Χρυσωρυχεία Θράκης»

Αναβλήθηκε η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τα «Χρυσωρυχεία Θράκης»

Celestyal Cruises

Να αναβληθεί το θέμα σχετικά με την έγκριση ή όχι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μεταλλευτικών και Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων στο Πέραμα» Έβρου της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ», αποφάσισαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το ζήτημα της αναβολής προέκυψε όταν, μετά από τις δύο διαφορετικές τοποθετήσεις, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και του γενικού διευθυντή της εταιρείας Γιώργου Μαρκόπουλου, υπήρξαν προβληματισμοί ως προς τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις αρχαιότητες της περιοχής η χρήση δυναμίτη στις εξορύξεις πετρωμάτων.

Μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματέα ΥΠΑΙΘΠΑ, Λίνα Μενδώνη, θα κληθεί σε επόμενο Συμβούλιο ο Επαμεινώνδας Τολέρης από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος θα απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα.

Είχε προηγηθεί η θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς οι ανασκαφικές έρευνες στις δοκιμαστικές τομές που ανοίχτηκαν στην περιοχή ενδιαφέροντος της εταιρείας —γύρω από το ύψωμα Μαυρόπετρα— περιέχουν ελάχιστα αρχαία: λίγη κεραμική και μερικά μικρά κοίλα αγγεία, χαρακτηριστικά της υπαίθριας λατρείας στη Θράκη, ένα σπάραγμα τοίχου και λαξεύματα στον βράχο. Επίσης, η Διεύθυνση δεν θεωρεί ότι θα υπάρχει πρόβλημα με την Ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου Πετρωτών, η οποία θα απέχει από την περιοχή του υπαίθριου λατομείου 1 ως 3 χλμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.