Αρχική Γαστρονομία Για την Τοπική Ανάπτυξη στο Λεωνίδιο

Για την Τοπική Ανάπτυξη στο Λεωνίδιο

Celestyal Cruises

Το Σάββατο, 6 Οκτ 2012, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης Λεωνιδίου, ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Αρκαδίας, οργάνωσε συνάντηση-συζήτηση με θέμα: ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Αγροτικά προϊόντα, Γαστρονομία, Τουρισμός.
Το τρίπτυχο συνεργασίας μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης και να ξεκινήσει ή ενισχυθεί η ανοδική σπείρα ανάπτυξης όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας.
Μακροοικονομικά ο αγροτικός τομέας παράγει το 4% περίπου και συνεισφέρει το 20% στο ΑΕΠ της Ελλάδος, ενώ ο τουρισμός προσφέρει υπηρεσίες 7% περίπου και συνεισφέρει το 17% περίπου του ΑΕΠ της Ελλάδος. Και οι δύο τομείς μαζί είναι στην πραγματικότητα πάνω από το μισό του δημιουργουμένου πλούτου στην πατρίδα μας. Αν μάλιστα συνδυασθούν με τον μοναδικό παγκόσμια πολιτισμό μας (γαστρονομία, ήθη-έθιμα, ιστορία, μυθολογία κλπ) τότε καθίστανται και μη συγκρίσιμοι-εκτός ανταγωνισμού, με μόνο «αντίπαλο» την ικανότητα πληρωμής από τους καταναλωτές, του συνδυασμένου μοναδικού τοπικού τουριστικού προϊόντος.
Η συνεργασία των τριών τομέων (αγροτική παραγωγή, πολιτισμός-γαστρονομία & τουρισμός) έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα όταν υλοποιείται σε συγκεκριμένο τόπο και με συλλογική προσπάθεια.
Ο τόπος έχει ομογενή ή συμπληρωματικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και κατοικείται από ανθρώπους με κοινή πολιτιστική ταυτότητα. Και οι δύο συνθήκες εξυπηρετούνται στην Νότια Κυνουρία με την τσακώνικη ιδιαιτερότητα.
Η καλή φήμη και ο φυσικός πλούτος είναι κοινή περιουσία όλων και έχει ανάγκη από συλλογικές δομές για την διαφύλαξη, προώθηση και αξιοποίηση. Η Νότια Κυνουρία έχει όλα αυτά τα στοιχεία κι ένα τοπικό σύμφωνο θα μπορούσε να προσφέρει την σπονδυλική στήλη που πάνω της θα μπορούσε να αρθρωθεί η καλή θέληση και η προσφορά όλων για να υποστηριχθεί η τοπική ανάπτυξη.
Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος) προσκλήθηκε να μεταφέρει εμπειρίες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σαν θρυαλίδα πρόκλησης συζητήσεων για τον σχεδιασμό δόμησης της τοπικής ανάπτυξης στο τρίπτυχο «Αγροτικά προϊόντα, γαστρονομία, τουρισμός», στα πλαίσια του Τμήματος Οικονομίας & Ανάπτυξης και του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.