Αρχική Επικαιρότητα Οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας επισκέπτονται τα ευρωπαϊκά όργανα

Οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας επισκέπτονται τα ευρωπαϊκά όργανα

To ρόλο των Ορθόδοξων Εκκλησιών για την προάσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής αλλά και τη συμβολή τους στην ειρήνη και το διαθρησκευτικό διάλογο ανέδειξε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ρόδη Κράτσα με την πρωτοβουλία της να διοργανώσει επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο  Γ’, Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ και Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμο Β’. H επίσκεψη των Προκαθημένων στα ευρωπαϊκά όργανα συμπίπτει με την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στο Λίβανο σε μία κρίσιμη περίοδο στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και η ευρωβουλευτής τονίζει ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί και ο ιστορικός αλλά και σύγχρονος ρόλος της Ορθοδοξίας για την ενότητα μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών στην περιοχή και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Η αντιπροσωπεία των Προκαθημένων, συνοδευόμενοι από την ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον οποίο παρουσίασαν την έκρυθμη κοινωνική κατάσταση στις χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τη βία που υφίστανται οι χριστιανικές κοινότητες και τον εξαναγκασμό τους για μαζική έξοδο προς Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία.. Παράλληλα  αναφέρθηκαν  και στο ρόλο των εκκλησιών τους για την επικράτηση της  ειρήνης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στήριξη όλων των πολιτών που δοκιμάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι Προκαθήμενοι ιδιαίτερα   επεσήμαναν την τραγική  κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και την κινητοποίηση στην οποία συμμετέχουν για τη βοήθεια των Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες [Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία] οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 240.000

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Μπαρόζο τόνισε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ειρήνευση στη Μ. Ανατολή, για την ελευθερία της πίστης και της άσκησής της και την ανθρωπιστική βοήθεια. Ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί σύντομα κατάλυμα προσφύγων στην Ιορδανία, όπου θα έχει την ευκαιρία να  συναντήσει και τους ιεράρχες που αγωνίζονται για την ανακούφιση των  θυμάτων της βίας. Τις επόμενες ημέρες, οι Προκαθήμενοι θα συναντηθούν με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Παρασκευή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η Ρόδη Κράτσα ασχολείται ενεργά και συστηματικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχουν ιστορικές και πολυπληθείς ελληνορθόδοξες κοινότητες.

Η ευρωβουλευτής τονίζει ότι η Ε.Ε. με την εξωτερική πολιτική της και τις σχέσεις συνεργασίας με τον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει να υποστηρίζει συστηματικά και αποτελεσματικά την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ο διάλογος της Ε.Ε. με τις χριστιανικές εκκλησίες και όλες τις θρησκευτικές αρχές που θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας έχει μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση των διακρίσεων που υφίστανται οι χριστιανοί και άλλες θρησκευτικές κοινότητες σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και της αυξανόμενης βίας τα τελευταία χρόνια», υποστηρίζει η Ρόδη Κράτσα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.