«Σύγχρονη και δελεαστική επιχειρηματική πρόταση, ιδίως στον τομέα του τουρισμού» χαρακτήρισε την Κρήτη ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας τις εργασίας, του Ελληνορωσικού Τουριστικού Φόρουμ «Χαρτογραφώντας το μέλλον των Ελληνορωσικών σχέσεων», που διοργανώνει το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Aldemar Knossos Royal, στη Χερσόνησο.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στο χαιρετισμό που απηύθυνε σ’ ένα πολυπληθές ακροατήριο, εκτός από τις ομορφιές στάθηκε ιδιαίτερα στις υποδομές του νησιού, που δύναται ν’ απορροφήσει ακόμα περισσότερους τουρίστες από την αγορά της Ρωσίας. Ήδη -είπε ο κ. Αρναουτάκης- οι περισσότεροι των Ρώσων που έρχονται στην Ελλάδα, προτιμούν την Κρήτη. «Ένα τόπο ευλογημένο, που σε ετήσια βάση μετρά 3 εκατομμύρια αφίξεις ξένων επισκεπτών» είπε χαρακτηριστικά.
Για την θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος των Ρώσων προς την Ελλάδα, εκτός του κ. Αρναουτάκη αναφέρθηκαν τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Λιάσκος όσο και ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χρήστος Δήμας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, η ροή Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε με τους ακόλουθους ρυθμούς: το 2009 ήρθαν 275.000, το 2010 ήρθαν 400.000, το 2011 ήρθαν 740.000 και φέτος αναμένεται να προσεγγίσουν το 1.000.000!
Ο κ. Αρναουτάκης στάθηκε επίσης στο θέμα της ασφάλειας του τουριστικού προορισμού της Κρήτης και από το βήμα του τουριστικού φόρουμ, κάλεσε τους συμμετέχοντες να επιδιώξουν να βιώσουν το αίσθημα ασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η αίσθηση της ασφάλειας και η απουσία απειλής, φόβου ή κινδύνου, βιώνεται από τον οιονδήποτε αποφασίσει να παραμείνει έστω για λίγο χρόνο στην Κρήτη. Σας προτρέπω να επιδιώξετε αυτή την αίσθηση, κυρίως γνωρίζοντας από κοντά τους Κρητικους.»
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν του χαιρετισμού του, ο κ. Αρναουτάκης, αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που προσφέρει η ρωσική αγορά και στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για την Κρήτη. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης, έχοντας στο μυαλό του μια σειρά ενεργειών και δράσεων που βρίσκονται σ’ εξέλιξη, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, επισημαίνοντας: «Αν τα πράγματα εξελιχτούν όπως σχεδιάζονται, μέσα σε μία τριετία τα οφέλη που θα έχουμε σαν Κρήτη στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό από την Ρωσική αγορά, θα είναι τέτοια που δεν θα τα πιστεύουμε!!!»
Τέτοιες ενέργειες είναι η άφιξη Ρώσων επιχειρηματιών στη Κρήτη περί τα τέλη του μήνα, προκειμένου να κλείσουν συμβόλαια με ντόπιους παραγωγούς και επιχειρηματίες για την αγορά προϊόντων μας.
Παράλληλα –πρόσθεσε- μέσα στον Οκτώβριο προετοιμάζεται ένα φόρουμ αντίστοιχο με το σημερινό και με αντικείμενο το real estate να γίνει εδώ στην Κρήτη. Επίσης για την ερχόμενη Άνοιξη προετοιμάζεται στη Μόσχα μια μεγάλη διμερή συνάντηση με θέματα όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και το real estate.
Πάντως το Ρώσικο ενδιαφέρον στη Ελλάδα δεν περιορίζεται στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα, καθώς από το επίσημα χείλη του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα κ. Σκισβίλι, εκφράστηκε το ενδιαφέρον των συμπατριωτών του για το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η Ελλάδα.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τις εργασίες του Ελληνοτουριστικού φόρουμ είναι αυτό της βίζας, που υποχρεώνεται να βγάζει κάθε Ρώσος επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα, στα πλαίσια της Συνθήκης Σέγκεν. Η ρωσική πλευρά δεν έκρυψε τη δυσφορία της για τον γραφειοκρατικό αυτό σκόπελο. Στο μεταξύ, τόσο ο κ. Αρναουτάκης, όσο και οι κύριοι Λιάσκος και Δήμας, αναφέρθηκαν στη βελτιστοποίηση της κατάστασης της φετεινής τουριστικής περιόδου, καθώς τα Ελληνικά προξενεία στη Ρωσία έβγαζαν βίζα σε Ρώσους τουρίστες σε διάσημα μόλις 48 ωρών. Στο θέμα της βίζας αναφέρθηκε μ’ επιστολή του και ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, που έκανε λόγο για προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης απλούστευσης αυτής της διαδικασίας.