Home Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης: Πέντε άξονες που δημιουργούν χώρο για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη

Γιώργος Τσακίρης: Πέντε άξονες που δημιουργούν χώρο για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη

Γιώργος ΤσακίρηςΟ Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης στην ομιλία του στο ΕλληνοΡωσικό Τουριστικό Φόρουμ: «Χαρτογραφώντας το Μέλλον στις σχέσεις Ελλάδας–Ρωσίας» τόνισε την δυναμική του Ρωσικού τουρισμού και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για “μια νέα σχέση” που αυτή τη στιγμή βρίσκονται “σε στάδιο διάπλασης και ανάπτυξης”.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα από 135,000 που ήταν το 2002 φέτος αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1 εκ. κατατάσσοντας την Ελλάδα στην έβδομη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών για τους Ρώσους τουρίστες.

Συνεχίζοντας είπε πως “…όπως σε κάθε σχέση, αν θέλουμε να κρατήσει πολλά χρόνια, πρέπει να μπουν οι σωστές βάσεις και θέλει διαχείριση, επένδυση και καλλιέργεια που δεν θα δικαιολογούσες σε κάτι εφήμερο.
Μπορεί να πρέπει να αφήσεις στο τραπέζι κάποια Ευρώ, που θα μπορούσες βάση της διαπραγματευτικής σου ισχύος της δεδομένης στιγμής να διεκδικήσεις για εσένα, ή να προσφέρεις κάποιες υπηρεσίες που δεν είσαι υποχρεωμένος από τη σύμβαση που έχεις υπογράψει ή να επωμισθείς μια αστοχία του εμπορικού σου συνεργάτη και μαζί να δουλέψετε από κοινού ώστε να μην επαναληφθεί. Αυτές οι συμπεριφορές οδηγούν στη δημιουργία μιας «σχέσης» και όχι σε απλή δοσοληψία. «Relationship versus transaction».
Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ‘Έλληνες και Ρώσοι, αεροπορικές εταιρείες, tour operators, ξενοδόχοι και λοιποί φορείς και πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών, πως είμαστε όλοι μαζί και το προϊόν κοινό και ενιαίο. Μαζί πρέπει να φροντίσουμε ότι η υπόσχεση, η προσδοκία και πραγματική εμπειρία του πελάτη μας δεν αποκλίνουν.
Η Ελλάδα είναι η φυσική διέξοδος της Ρωσίας στη πιο όμορφη και θελκτική θάλασσα του κόσμου, τη Μεσόγειο. Ταιριάζουμε σαν λαοί και αν ισχύει αυτό που λένε ότι ο φίλος φαίνεται στα δύσκολα, αυτή η αλματώδης αύξηση των Ρώσων τουριστών ήρθε τη στιγμή της μεγαλύτερης μας ανάγκης και εκ μέρους της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας θέλω να σας διαβεβαιώσω δεν θα το ξεχάσουμε. Σας ευχαριστούμε.

Για να μπορέσει ο Ελληνικός Τουρισμός να παίξει αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στην ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας, έχουμε επεξεργαστεί και συμφωνήσει στη σταδιακή υιοθέτηση ενός νέου τουριστικού μοντέλου και εδώ ακριβώς δημιουργούνται οι ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και δραστηριοποίηση στην Ελληνική τουριστική αγορά.

Γιατί από τη μία πλευρά έχουμε:

• ένα παγκόσμιο Brand που διαχρονικά βρίσκεται μέσα στους υποψήφιους προορισμούς όσων ταξιδεύουν για αναψυχή,

• ένα μαγευτικό τοπίο,

• σε ιδανικό σημείο στην Ευρώπη,

• με ήδη ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή,

• και έμπειρο τουριστικό προσωπικό.

Από την άλλη υπάρχουν πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθούμε και οι οποίοι είναι σχετικά ανεκμετάλλευτοι και δημιουργούν το χώρο για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη.

1. Θα διαμορφώσουμε ένα τουριστικό πακέτο για ολόκληρο τον χρόνο σε σχέση με το τωρινό που δημιουργεί μια υπερ-συγκέντρωση τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Το μεσογειακό κλίμα και η τοποθεσία της χώρας μας το επιτρέπουν εφόσον αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες και μορφές τουρισμού που θα έχουν ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.

2. Θα αναβαθμίσουμε την τουριστική μας πρόταση εμπλουτίζοντας το βασικό τουριστικό μας προϊόν, του ήλιου και τις θάλασσας και δευτερευόντως πολιτισμικού, με επεκτάσεις όπως θρησκευτικός, ιατρικός, καταδυτικός τουρισμός, κρουαζιέρες, yachting, γκολφ, τουριστική κατοικία, θεματικά πάρκα κ.α.

3. Θα μειώσουμε την εξάρτηση μας από δύο μόνο αγορές (Αγγλία και Γερμανία) αναπτύσσοντας νέες με προοπτική.

4. Θα βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη σύσταση της ξενοδοχειακής μας υποδομής. Στοχεύουμε σε πιο ισόρροπο μείγμα και ως προς το μέγεθος, που θα επιτρέπει μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας για την επιχείρηση και συγχρόνως βελτιώσεις και ως προς την ποιότητα.

5. Θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού πόλης, City-Break, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν των επιλεγμένων πόλεων με μόνιμες δραστηριότητες και εκθέματα αλλά και περιοδικές εκθέσεις και φεστιβάλ και καλλιτεχνικά δρώμενα. Με όλη αυτή την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία είναι χαρακτηριστική ίσως και εντυπωσιακή η απουσία της Αθήνας που, μαζί με την ευρύτερη περιφέρεια, προσφέρει όλα όσα αναζητά ό επισκέπτης μας. Χρειάζεται να Κάνουμε πολλά περισσότερα πάνω σε αυτό.

Και όλα αυτά θα γίνουν με φόντο την περαιτέρω βελτίωση:

• των υποδομών και αξιοθέατων της χώρας είτε πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους είτε για δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια,

• της ευκολίας πρόσβασης στην Ελλάδα, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τις νέες αγορές υψηλού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία,

• και φυσικά, με την διευκόλυνση των επενδύσεων απλουστεύοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τα νέα επενδυτικά κίνητρα που είναι προσαρμοσμένα σε αυτούς ακριβώς τους άξονες που προανέφερα.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version