Αρχική Μουσεία Έκθεση αφιερωμένη στον Μέγα Αλέξανδρο στο Australian Museum του Σίδνεϊ

Έκθεση αφιερωμένη στον Μέγα Αλέξανδρο στο Australian Museum του Σίδνεϊ

Μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Μέγα Αλέξανδρο θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Νοεμβρίου 2012 έως τις 29 Απριλίου 2013, στο Australian Museum του Σίδνεϊ.

Cameo with Alexander the Great hunting a wild boar

Σκοπός του είναι, όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, να προσεγγίσει την ομογένεια και να έχει την ενεργό συμμετοχή της. Έτσι, κύρια ομιλήτρια θα είναι η ομογενής Θεοδώρα Μηνά-Γιαννιώτη, η οποία ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη προγραμματισμού για τις επισκέψεις του κοινού στο μουσείο. Στο πλαίσιο αυτό επικοινωνεί με διάφορες κοινωνικές ομάδες και φορείς.
Η έκθεση εκλαμβάνεται ως μία από τις «πιο επιβλητικές και πιο συναρπαστικές εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει αυτό το ίδρυμα», σύμφωνα με τους αρμόδιους.
Θα παρουσιάζονται τετρακόσια εκθέματα, τα οποία έρχονται από το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και καλύπτουν μια χρονική περίοδο 2.500 χρόνων περίπου, από την κλασική αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.
Τα εκθέματα επικεντρώνονται στον Μέγα Αλέξανδρο. Η έκθεση εστιάζει στον μύθο, στην πραγματικότητα, την εκστρατεία και στον θρύλο του Μεγάλου Στρατηλάτη. Ξεκινά με τον μύθο του, συνεχίζεται με το ιστορικό υπόβαθρο και την εκστρατεία στην Ανατολή και ολοκληρώνεται με τους θρύλους που δημιουργήθηκαν ανά τους αιώνες για εκείνον. Ανάμεσα στα τελευταία, και ένας διάσημος καμέος με την προτομή του ενώ φορά κράνος. Ποιος ξέρει ποιο μπούστο κυρίας κοσμούσε σε καρφίτσα μερικούς αιώνες πριν.
«Θέλουμε να συζητήσουμε και να συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας με την ελληνική παροικία, ώστε αυτή να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σ’ αυτή την σπουδαία έκθεση, γι’ αυτό και καλούμε τους συμπάροικους να προσέλθουν σε δημόσια συγκέντρωση γι’ αυτό το σκοπό», δήλωσε η κα. Θεοδώρα Μηνά-Γιαννιώτη, η οποία ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη προγραμματισμού για τις επισκέψεις του κοινού στο μουσείο, και πρόσθεσε: «Καλώ τους ομογενειακούς παράγοντες, τους εκπροσώπους των οργανώσεων, τους πολιτικούς εκπροσώπους όλων των επιπέδων, τους δημοσιογράφους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους επιχειρηματίες και κάθε συμπάροικο που ενδιαφέρεται, να προσέλθουν σε αυτή την εκδήλωση».

Η έκθεση πλαισιώνεται από ειδικές εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι, Η βραδιά γνωριμίας της έκθεσης και μια σειρά διαλέξεων, από 16 Ιανουαρίου-21 Μαρτίου 2013.
Επιστήμονες θα φωτίσουν την προσωπικότητα του Μακεδόνα βασιλιά, εξετάζοντας διάφορες πτυχές όπως «το μακεδονικό βασίλειο και η ζωή του Αλέξανδρου έως την εκστρατεία», «Την εξέλιξη της πολεμικής τεχνικής κατά την ελληνιστική περίοδο», αλλά και τους ανθρώπους στη ζωή του στρατηλάτη. Ως προς το τελευταίο, θα παρουσιαστούν οι γυναικείες φιγούρες, κυρίως μητρικές, όπως η Ολυμπιάδα, η Άντα αλλά και η Σισύγαμβη, η σύζυγός του Ρωξάνη, αλλά και οι άνδρες που τον συντρόφευσαν στη ζωή του, από τον Ηφαιστίωνα μέχρι τον μικρό Πέρση Βαγώα.
Τα έργα τέχνης
Μια ταπισερί με τον Μέγα Αλέξανδρο και την οικογένεια του Δαρείου (ανάμεσά τους και η Σισύγαμβη που τον αγάπησε σαν παιδί της), μια μικρογραφία και ένα ψηφιδωτό από μάχες με τον Πέρση μονάρχη, είναι μερικά από τα σπουδαιότερα μεταγενέστερα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην έκθεση. Σύγχρονά τους είναι ένα άγαλμα της Κλεοπάτρας VII, ένα αργυρό τετράδραχμο, μια μαρμάρινη προτομή, χρυσά ενώτια (σκουλαρίκια) με μικρές φτερωτές Νίκες, άλλα περίτεχνα κοσμήματα, σκεύη, όπλα. Ξεχωρίζουν δύο περικεφαλαίες με σπάνια διακόσμηση, που προέρχονται από εντελώς διαφορετικές εποχές, καθώς και αγάλματα αρχαίων θεών (Αφροδίτη, Διόνυσος), ημίθεων (Ηρακλής) κ.λπ. Τα αγάλματα είναι από μάρμαρο και έχουν μεγάλη αρχαιολογική αξία.
Αικατερίνη η Μεγάλη
Κάποια εκθέματα ανήκαν στην προσωπική συλλογή της Μεγάλης Αικατερίνης, η οποία ήταν θαυμάστριά του. Άλλωστε, οι «απαρχές» του Ερμιτάζ θα πρέπει να αναζητηθούν στις εποχές των τσάρων.
3 βδομάδες στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου
 Τέλος έχει προγραμματιστεί για όσους δηλωσουν συμμετοχή, ένα ταξίδι 3 εβδομάδων στην Ελλάδα και τη Τουρκία, “στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 29 September 2013 to 17 October 2013. Μια πολιτιστική και αρχαιολογική περιήγηση, στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πληροφορίες: australianmuseum.net.au

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.