Αρχική Μουσεία 1744 Αρχιτεκτονικά Γραφεία από 88 χώρες παρέλαβαν το φάκελο της προκήρυξης του...

1744 Αρχιτεκτονικά Γραφεία από 88 χώρες παρέλαβαν το φάκελο της προκήρυξης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων

Στον εντυπωσιακό αριθμό των 1744 από 88 χώρες ανήλθαν τα Αρχιτεκτονικά Γραφεία τα οποία παρέλαβαν το φάκελο της προκήρυξης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μετατροπή του παλαιού κτιρίου αποθήκης σιτηρών (SILO) σε μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά.
    Όπως είναι γνωστό ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τον ΟΛΠ Α.Ε. στις 30 Μαρτίου 2012 και η προθεσμία παραλαβής του φακέλου έληξε χθες 6.8.2012. Όσοι αποφασίσουν να διαγωνισθούν θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι 23 Οκτωβρίου 2012, ενώ η Επιτροπή Απονομής των Βραβείων με Πρόεδρο τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής και τ. Πρύτανη κ. Δημήτρη Φατούρο, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της το Δεκέμβριο 2012.
    Η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αττική, αφού στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ Α.Ε. έκτασης 180.000 τ.μ. θα δημιουργηθούν Μουσεία, Θεματικά Πάρκα και υπαίθριοι χώροι πολιτισμού και αναψυχής, προσβάσιμοι στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επιβάτες της Κρουαζιέρας. Σε ένα από τα Μουσεία, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, θα συγκεντρωθεί ο αρχαιολογικός πλούτος που έχει βρεθεί μέσα στη θάλασσα. Το μουσειολογικό πρόγραμμα, το οποίο καταρτίσθηκε από τη Δ/ση Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και ενεκρίθη από τον Υπουργό Πολιτισμού, αποτελεί τη βάση του μοναδικού στη χώρα μας υπό ίδρυση Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
     Με τον προκηρυχθέντα διαγωνισμό αφενός διασώζεται ένα βιομηχανικό μνημείο του μεσοπολέμου και αφετέρου αποκτά ο Πειραιάς ένα μοναδικό στο είδος του στη Μεσόγειο Μουσείο.

    Ήδη  όλα σχεδόν τα προβλεπόμενα από το masterplan έργα ανάπτυξης της Πολιτιστικής Ακτής βρίσκονται σε εξέλιξη (Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο SILO, Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ και Μουσείο Μετανάστευσης στην Πέτρινη Αποθήκη, Θεματικό Μουσείο Λιμένων στο Καστράκι, Θεματικό Πάρκο στις Αποθήκες, ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Ηετιώνιων Πυλών, Πάρκο Δραπετσώνας κ.α.) με το σχεδιασμό του ΟΛΠ και του ΥΠΠΟ, την ενεργή συμμετοχή της αυτοδιοίκησης (Δραπετσώνα – Κερατσίνι) και της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά) με την οποία υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας πριν από 4 μήνες.
    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης «Η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, έργο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ΟΛΠ Α.Ε. προς την κοινωνία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, είναι μια πραγματικότητα. Μέσα σε ένα κλίμα κρίσης, αποτελεί μεγίστη έκπληξη ότι 1744 Αρχιτεκτονικά Γραφεία από 88 χώρες του κόσμου ενδιαφέρθηκαν για την Ελλάδα και τον Πειραιά. Είναι ένα θετικό μήνυμα ελπίδας για όλους και κυρίως για τη διαχρονική Ελλάδα του Πολιτισμού.»
Ο διαγωνισμός διεξάγεται – δίγλωσσα – μέσω της ιστοσελίδας www. piraeusculturalcoast.org.gr, όπου είναι διαθέσιμο όλο το υλικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.