Αρχική Συνέδρια Επιτυχές το Συμπόσιο για τον Εθνικό και Ολυμπιακό Ευεργέτη Γ. Αβέρωφ...

Επιτυχές το Συμπόσιο για τον Εθνικό και Ολυμπιακό Ευεργέτη Γ. Αβέρωφ στο Μέτσοβο

Με τους μελωδικούς ήχους της αρχαιοελληνικής άρπας, απαγγελία ποιημάτων και την ψυχική ανάταση που δημιούργησε σε όλους τους συνέδρους το προσωπικό παράδειγμα ευποιίας του «Πρύτανη» των Εθνικών Ευεργετών Γεώργιου Αβέρωφ, έριξε την αυλαία με τη λήξη των εργασιών του το Συμπόσιο με θέμα: «Γεώργιος Αβέρωφ: Εθνικός και Ολυμπιακός Ευεργέτης», που πραγματοποιήθηκε στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΒΕ) του Ε.Μ.Π. στις 4-5 Αυγούστου 2012, υπό την αιγίδα του Δήμου Μετσόβου και της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών.

Της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου προηγήθηκε επίσημη  τελετή εγκαινίων σχετικής θεματικής  εκθέσεως με φωτογραφίες και εφημερίδες εποχής, ενώ ακολούθησε η απονομή τιμητικής διάκρισης «Άθλος ευεργεσίας» στον διακεκριμένο ομογενή Ηπειρώτη επιχειρηματία Παύλο Κοτρότσιο, Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (HANC), ιδρυτή της Ομογενειακής  Εφημερίδας «Hellenic News of America», καθώς και της Διεθνούς Επιχειρηματικής Έκθεσης «Hermes-Expo» για την δυναμική του παρουσία στο χώρο της ομογένειας των ΗΠΑ και τη διάδοση των ελληνικών αξιών. Την τιμητική διάκριση απένειμε στον Παύλο Κοτρότσιο ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος, ο οποίος τόνισε τον αλτρουισμό που χαρακτήριζε τους Εθνικούς Ευεργέτες, σημειώνοντας με έμφαση πως «πλέον η χώρα μας λόγω της κρίσης, αναζητά τους σύγχρονους ευεργέτες, που θα συνδυάσουν δημιουργικά το «homo ethicus» με το «homo economicus». Παράλληλα στάθηκε και «στην προσπάθεια αλλά και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι Έλληνες της διασποράς».

     Στο γραπτό χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας τόνισε ότι «η χώρα μας χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, τη συνδρομή της ομογένειας για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης».

Ο Δήμαρχος Μετσόβου Ν. Τσομπίκος ανέφερε «ότι είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο μας να φιλοξενήσει μια τέτοια εκδήλωση ανταπόδοσης σε έναν επιφανή Εθνικό Ευεργέτη του διαμετρήματος του Γ. Αβέρωφ», ενώ έκρινε ως «πλέον κατάλληλους τους ιστορικούς για να αποτιμήσουν το πολυδιάστατο έργο προσφοράς του στην Πατρίδα».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου  Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στην ζώσα εθνική συνείδηση των Βλάχων -στην πλειοψηφία τους- Εθνικών Ευεργετών, ενώ σημείωσε με έμφαση πως «πρέπει να υπάρξει ένα βιβλίο στα σχολεία για τους ευεργέτες της χώρας μας».

Στο σύντομο χαιρετισμό του  ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Παύλος Κοτρότσιος αναφέρθηκε «στη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ ελληνικού κράτους και ομογενών για την ανάπτυξη της χώρας και με στόχο να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα οι ομογενείς μας». Σε αυτό τόνισε ότι «θα συμβάλει η διαμόρφωση υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, με την κατάλληλη – μόνιμη φορολογική νομοθεσία», ενώ πρότεινε τη «δημιουργία της Παγκόσμιας Τράπεζας του Ελληνισμού, με την καταγραφή όλων των δραστήριων μελών της ελληνικής διασποράς στο χώρο των επιστημών και της επιχειρηματικότητας». «Αυτά από μόνα τους είναι αρκετά για να πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες συνέργειας, επικοινωνίας και δημιουργικού οράματος, ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο και τον απόδημο ελληνισμό», κατέληξε ο δυναμικός Ηπειρώτης ομογενής.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της πρώτης μέρας του Συμποσίου  με το Γ. Δολιανίτη-Σχολάρχη, τ. μέλος Εφορείας ΔΟΑ και θέμα ” Γεώργιος Αβέρωφ: Εθνικός -Ολυμπιακός Ευεργέτης”, και ακολούθησε ο Μιχάλης Τρίτος-Κοσμήτωρ Θεολογίας ΑΠΘ: ”Γεώργιος Αβέρωφ: ο πρύτανης των Εθνικών Ευεργετών”. Ο Λέανδρος Ρακιντζής-Επιθεωρητής Δημοσίας Διοίκησης” ανέπτυξε το θέμα: «Η αξιοποίηση των Εθνικών Κληροδοτημάτων» και στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Καμαλάκη: ”Η Ευεργετική Προσφορά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού”.

Ο Γ. Οικονόμου-Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος μίλησε για τον ”Ευεργετισμό, Ολυμπισμό, εθελοντισμό” και ο Ιωάννης Γουδέβενος-Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το ”Πανεπιστήμιο Αριστείας στα Ιωάννινα και τη σχέση του με την Ομογένεια”. Επίσης η Δρ Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Ν. Τζανή αναφέρθηκε στους «Ελληνο-Αμερικανούς Ευεργέτες και στον Ολυμπισμό: το ταξίδι του δισκοβόλου στη Ν. Υόρκη».

Την επόμενη μέρα Κυριακή 5 Αυγούστου παρουσιάστηκε η θεματική ενότητα: «Επιστρέφοντας ένα μέρος του χρέους στην πατρίδα των μεγάλων Ευεργετών». Εισηγητές ήταν ο Βάιος Κώτσιος-Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΕΚΔΕ
και η Ελπίδα Τζουριάδου-Αρχιτέκτων, Πρόεδρος ΙΟΤΕ με θέμα: ”Διδάσκοντας το πνεύμα του Ευεργετισμού από γενιά σε γενιά”.
 

Τέλος, ο Σπύρος Εργολάβος-Φιλόλογος, Συγγραφέας μίλησε για την ”Ηπειρωτική Ευποία : παρελθόν, παρόν και μέλλον” και ο Παναγιώτης Μποσνάκης-καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Μιζούρι των ΗΠΑ για την ”Παγκόσμια μη κερδοσκοπική Διακυβέρνηση και τις κοινωνίες κρίσης”.
Οι  εργασίες έκλεισαν με τα Πορίσματα του Συμποσίου και γεύμα προσφορά του Δήμου Μετσόβου.