Home Τουρισμός Ημερίδα πραγματοποιείται σήμερα με θέμα: Ο θρησκευτικός τουρισμός στη Μαγνησία

Ημερίδα πραγματοποιείται σήμερα με θέμα: Ο θρησκευτικός τουρισμός στη Μαγνησία

Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, σήμερα Τρίτη 21/8, στις 11.00 το πρωί με θέμα «Βόλος – Πήλιο και Μαγνησία: Ανάπτυξη του Θρησκευτικού – Προσκυνηματικού Τουρισμού», στο πλαίσιο της Διορθόδοξης Συνάντησης για τον Θρησκευτικό Τουρισμό, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Δήμος Βόλου από 20 έως 25/8/2012.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι Ορθόδοξες Αντιπροσωπείες από τα Πατριαρχεία Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και παράγοντες του τουρισμού της Μαγνησίας.

 Την ημερίδα θα χαιρετίσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης και θα μιλήσουν:

 -Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Αλεξόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με θέμα «Θρησκευτικοί προορισμού Ι.Μ.Δ.»

 -Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Βόλου Κερασία Μπαρτζιώκα, με θέμα «Βόλος: Πολιτισμός και Τουρισμός»

 Ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας Κ. Λεβέντης, με θέμα «Ξενοδοχεία Μαγνησίας και Θρησκευτικός Τουρισμός»

– Η τουριστική πράκτορας Four Wars Travel, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Θέκλα Καμμένου, με θέμα «Τουρισμός και Θρησκευτικές διαδρομές στο Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή»

-Ο ταξιδιωτικός πράκτορας, μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Νικ. Βισβίκης, με θέμα «Θρησκευτικός πολιτισμός και ελληνική φύση στην περιοχή μας».

Θα ακολουθήσει συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων.

Xθες   Δευτέρα 20/8, στις 5,15 μ.μ. έγινε η επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπειών από τον δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη στο Δημαρχείο της πόλης, ο οποίος, αφού τους καλωσόρισε- μεταξύ άλλων- είπε: «Βρίσκεστε σε μια από τις λίγες περιοχές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει διαρκή παρουσία, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Διαθέτει σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικό μουσείο με τεράστιο πλούτο εκθεμάτων, σπάνια μοναστηριακά και εκκλησιαστικά μνημεία, σπουδαία λαογραφικά μουσεία, μοναδικό μουσείο βιομηχανικής ιστορίας, σιδηροδρομικό μουσείο και άλλα θεματικά μουσεία.  

Ευχόμαστε η σύντομη παραμονή σας, κοντά μας, να αποτελέσει μια «πρόγευση» από τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, από την ιστορία και τον πολιτισμό της, καθώς και από την πνευματικότητα του εκκλησιαστικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Προσβλέπουμε να λειτουργήσετε ως «πρεσβευτές» της περιοχής μας στις εκκλησίες των πατρίδων σας, που εσείς, επάξια, εκπροσωπείτε.

Από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιγνάτιο και τους στενούς συνεργάτες του έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα άκρως αντιπροσωπευτικό, που θα σας επιτρέψει, μέχρι το Σάββατο που θα αναχωρήσετε, να σχηματίσετε ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή μας και τις εξαιρετικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.  

Με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση συμμετέχουμε, ως Δήμος Βόλου, στην οργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής φιλοξενίας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να σας παρέχουμε κάθε τι που θα διευκολύνει την παραμονή σας στην πόλη μας. Στο πλαίσιο αυτό, συνδιοργανώνουμε με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος την αυριανή ημερίδα, όπου θα παρουσιάσουμε τις τουριστικές μας δραστηριότητες, ιδιαίτερα σε σχέση με τα μνημεία και τους χώρους θρησκευτικής σημασίας, όπως τα μοναστήρια και οι εκκλησίες. Και «δόξα τω θεώ», τέτοιοι χώροι υπάρχουν πολλοί στην περιοχή μας.

Ως Δήμος Βόλου δίνουμε ξεχωριστή σημασία στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στο Βόλο και τη Μαγνησία. Αποτελεί, άλλωστε, σταθερή επιλογή μας η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, που ανταποκρίνεται στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής μας, με βάση και τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στην τουριστική αγορά. 

Η επιλογή μας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού δεν είναι τυχαία και αυθαίρετη. Στηρίζεται σε δεδομένες πραγματικότητες και στη μεγάλη παράδοση της περιοχής μας» .

Ο κ. Σκοτινιώτης αναφέρθηκε στο Πήλιο , στην Ι.Μ. Παναγίας Ξενιάς, στα Μετέωρα και πρόσθεσε: « Πιστεύω πως η ημερίδα θα είναι η αφετηρία για να σχεδιάσουμε, από κοινού με τη Μητρόπολη και τους φορείς του τουρισμού, ακόμη πιο ολοκληρωμένα τη δυναμική αυτή προοπτική. Για το σκοπό αυτό, θα ήταν ίσως σκόπιμο να δημιουργηθεί ειδικός εκκλησιαστικός και μοναστηριακός χάρτης της περιοχής μας, που θα καθοδηγεί τον επισκέπτη και παράλληλα θα του δίνει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με γνήσιες μορφές της λαϊκής τέχνης και παράδοσης, όπως η αγιογραφία, η βυζαντινή μουσική και η αρχιτεκτονική.

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν κατανοήθηκε μέχρι τώρα η αξία του θρησκευτικού τουρισμού, τόσο ως δυνατότητα πνευματικής ανάτασης, όσο και ως αναπτυξιακή προοπτική, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η χώρα μας ζει τις οδυνηρές συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Και μιλάμε για μια χώρα με μεγάλη θρησκευτικότητα, ζωντανή και διαχρονική, με τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα ονομαστά μοναστήρια και εκκλησίες, σε χώρους που θα επιθυμούσε ο καθένας να επισκεφτεί. Και φυσικά, όταν μιλάμε για θρησκευτικό τουρισμό δεν εννοούμε τις εκδρομές κάποιων πιστών μεγάλης, συνήθως, ηλικίας, που πηγαίνουν σε μια μέρα να επισκεφθούν 3 μοναστήρια.» Στην αντιφώνησή του ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Ρωσίας, επισήμανε ότι η ιστορία αυτής της αρχαίας γης συμβαδίζει με την ιστορία της θρησκευτικότητας. Ήρθαμε για να προσκυνήσουμε τους αγίους τόπους και τα μοναστήρια, να μάθουμε για την ιστορία των αγίων του τόπου, να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία του λαού, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα όλοι μαζί να κερδίσουμε την θεολογία». Ευχαρίστησε τον Ιγνάτιο, που είχε την πρωτοβουλία να καλέσει εκπροσώπους ορθόδοξων εκκλησιών για να κάνουμε προσκύνημα και να διατηρήσουμε την ενότητα της πίστης μας και την ελευθερία μας».

Στην αντιφώνησή του ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Ρωσίας, επισήμανε ότι η ιστορία αυτής της αρχαίας γης συμβαδίζει με την ιστορία της θρησκευτικότητας και σημείωσε: « Ήρθαμε για να προσκυνήσουμε τους αγίους τόπους και τα μοναστήρια, να μάθουμε για την ιστορία των αγίων του τόπου, να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία του λαού» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα όλοι μαζί να κερδίσουμε την θεολογία». Ευχαρίστησε τον Ιγνάτιο, που είχε την πρωτοβουλία να καλέσει εκπροσώπους ορθόδοξων εκκλησιών για να κάνουμε προσκύνημα και να διατηρήσουμε την ενότητα της πίστης μας και την ελευθερία μας. 

Τέλος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος ανέφερε μεταξύ άλλων πως    η Διορθόδοξη συνάντηση είναι η απαρχή για μια πολύ καλή συνεργασία με στόχο την αύξηση στην επισκεψιμότητα της περιοχής μας, στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού και πρόσθεσε: «η ανταπόκριση είναι πολύ θετική και ελπίζω να υπάρξει συνέχεια, σχετικά με τον ειδικό τουρισμό που υπάρχει παντού στον κόσμο. Η Μαγνησία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να αναπτύξει τον τοπικό θρησκευτικό τουρισμό και μπορεί για γίνει τόπος διαμονής για επισκέψεις ή τόπος για ημερήσιες εκδρομές.

Τέλος ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το 2013, ενώ ήδη υπάρχουν ένα με δύο λεωφορεία από τη Ρουμανία στην Παναγία Ξενιά.

Στις 7 μ.μ. τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο.

 Σήμερα Τρίτη 21/8, στις 9 π.μ. οι ξένοι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου και στις 11 π.μ. θα συμμετάσχουν στην ημερίδα, με θέμα «Θρησκευτικός Τουρισμός», που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου.

 Αύριο Τετάρτη 22/8 οι αντιπροσωπείες θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχουν στην μεγάλη πανήγυρη της Τοπικής Εκκλησίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Κάτω Ξενιάς Αλμυρού και το βράδυ θα επισκεφθούν την ανδρώα Ιερά Μονή Ξενιάς.

Την Πέμπτη 23/8 οι αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς και το απόγευμα θα επισκεφθούν την Πορταριά και την Μακρινίτσα και τους ιστορικούς Ιερούς Ναούς Αγίου Νικολάου και Παναγίας αντιστοίχως.

Την Παρασκευή 24/8 θα πραγματοποιηθεί ο γύρος του Πηλίου και οι φιλοξενούμενοι θα επισκεφθούν τα Χάνια, τον Κισσό, όπου θα προσκυνήσουν στον περικαλλή Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης, τον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, την Τσαγκαράδα και τον Ναό της Αγίας Παρασκευής, ενώ θα καταλήξουν στις Μηλιές, όπου θα προσκυνήσουν στον ιστορικό Ναό των Ταξιαρχών και θα επισκεφθούν την Βιβλιοθήκη του Ανθίμου Γαζή.

Οι ξένες αντιπροσωπείες θα αναχωρήσουν το Σάββατο 25/8.

Πηγή http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=12&aid=42226

Exit mobile version