Αρχική Ελλάδα Δεκαπενταύγουστος στην «Παναγία Σουμελά», στην Καστανιά Ημαθίας

Δεκαπενταύγουστος στην «Παναγία Σουμελά», στην Καστανιά Ημαθίας

Tο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» διοργανώνει την 1600η Πανηγυρική Γιορτή του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου, στην Καστανιά Ημαθίας, την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012 παρουσία του πατριάρχη της Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεόδωρου.

Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και χιλιάδες προσκυνητές θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τετραήμερου και παρακολουθώντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

  1. Σήμερα Τρίτη 14 Αυγούστου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, στην οποία θα τιμηθεί με τον Μέγα Σταυρό των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας εις ανάμνηση της Προσκυνήσεως. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας. Το πρόγραμμα θα κλείσει με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και την προβολή της ταινίας «Παναγία Σουμελά 60 χρόνια παρουσίας στον ελλαδικό χώρο».

  1. Την Τετάρτη 15 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί Ορθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξάνδρείας κ.κ. Θεοδώρου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

 

«ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε απόκρημνο σπήλαιο του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρων, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Oι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος έκτισαν με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα.

Η 1600η Πανήγυρις της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ, μια λαμπρή ιστορία 16 αιώνων γύρω από την εικόνα της Σουμελιώτισσας και την ιστορική και παλαίφατο Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελάς στον Αλησμόνητο Πόντο, συμπίπτει εφέτος με τα 60 χρόνια παρουσίας της Παναγίας Σουμελάς στον ελλαδικό χώρο.

Ο αείμνηστος Φίλωνας Κτενίδης Ιατρός, Κτήτορας της Ιεράς Μονής και Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», εκ των οραματιστών της ιδρύσεως της Ιεράς Νέας Μονής της Παναγίας Σουμελάς στην Ελλάδα, σ΄ένα απόσπασμα ομιλίας του το 1950 μεταξύ άλλων δήλωνε:

«Ό,τι και να πούμε, ό,τι και να γράψουμε όλα θα σβήσουνε όλα θα χαθούν, σχεδόν, μαζί μας. Μόνο αν υψώσουμε το Ιερό Σύμβολο της Παναγίας Σουμελά, εθνικό και θρησκευτικό Σύμβολο του Πόντου, πάνω σε μια αιωνόβια κορυφή ενός βουνού, τότε μόνον όλα όσα νοσταλγούμε, όλα που αγαπούσαμε και δεν θέλουμε να σβήσουν, όλα αυτά θα πάρουν κάτι από την αιωνιότητα του βουνού εκείνου και από την αιωνιότητά της, τη Μεγαλόχαρη του Πόντου…..»

  • Απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της Σουμελιώτισσας στον χάλκινο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου στο Τζούντο Ηλία Ηλιάδη και στον προπονητή του Νικόλαο Ηλιάδη, για την μεγάλη προσφορά τους στον ελληνικό και στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Επίσης, στην μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, για μια χρονιά ακόμη, θα δοθεί από το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» υποτροφία σε αριστεύσαντα μαθητή του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.

  • Νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος, με τις παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν» και θα «φρουρούν» τη Σεπτή και Θαυματουργή Εικόνα της Σουμελιώτισσας.

Τηλ. 2310-271812, 271336 fax: 2310-285343, e-mail: info@panagiasoumela.gr

ΑΝΙΣΤΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

Η ανιστόρηση του ιστορικού προσκυνήματος της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» άρχισε το 1951, χρονιά που ενθρονίστηκε η ιστορική και σεπτή εικόνα στη νέα Της βίγλα. Την ιδέα της ανιστόρησης είχε ο αείμνηστος Φίλων Κτενίδης. Την εικόνα την είχε κομίσει από το Μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σουμελιώτης το 1931.

Στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της «Παναγίας Σουμελά» φυλάσσονται ο βαρύτιμος και ευμεγέθης Σταυρός , που φέρει Τίμιο ξύλο , δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Γ΄(1390-1417) του Μεγαλοκομνηνού προς την παλαίφατη Πατριαρχική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, του Οσίου Χριστοφόρου, Ηγουμένου της Μονής της Παναγίας Σουμελά του Πόντου(644) τα οποία είχε φέρει ο Αμβρόσιος Σουμελιώτης επίσης το 1931 καθώς και τον ενεπίγραφο χρυσοκέντητο Επιτάφιο της Μονής Σουμελά που παραχωρήθηκε στη Μονή από Μουσείο Μπενάκη το 1997. Στο σκευοφυλάκιο της Μόνης φυλάσσονται και άλλα κειμήλια όπου μπορούν οι ευσεβείς προσκυνητές να τα επισκέπτονται.

Από το 1952 και κατόπιν, χρόνο με το χρόνο, οι προσκυνητές της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στο νέο της θρόνο στο Βέρμιο πλήθαιναν διαρκώς, για να φτάσουν τα τελευταία χρόνια σε εκατοντάδες χιλιάδες ,ταυτόχρονα δε η συμπαράσταση επωνύμων και ανωνύμων ήταν και είναι συγκινητική. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των νέων γενιών που αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις με θρησκευτική κατάνυξη αλλά και με έντονη διάθεση να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ώστε να έρθουν σε στενότερη επαφή με τις παραδόσεις του Ποντιακού ελληνισμού.

Πηγή: www.agelioforos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.