Αρχική Ελλάδα H προώθηση του ελληνικού τουρισμού έχει άμεση ανάγκη από οργανωμένες επικοινωνιακές ενέργειες...

H προώθηση του ελληνικού τουρισμού έχει άμεση ανάγκη από οργανωμένες επικοινωνιακές ενέργειες και εξειδικευμένη γνώση

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της McCann Erickson στον ημερήσιο τύπο, σχετικά με το έργο της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος, επιθυμεί να σημειώσει τα εξής:
 
Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου η ανάπτυξη προκρίνεται από το σύνολο των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων ως αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της χώρας, όλοι πρέπει να θυμόμαστε ότι ο τουρισμός αποτελεί την κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα της Ελλάδας.
 
Όπως κάθε κύριο εθνικό προϊόν και το ελληνικό τουριστικό προϊόν, για να είναι ανταγωνιστικό στη διεθνή σκηνή, πρέπει να προβάλλεται και να προωθείται. Σύμφωνα με τις διεθνείς νόρμες, η χώρα θα έπρεπε να επενδύει κονδύλια της τάξεως των 200 εκ ευρώ ετησίως για το σύνολο της επικοινωνιακής της προβολής (2% επί του ακαθάριστου εσόδου από την τουριστική δραστηριότητα), κάτι που δεν έχει συμβεί ιστορικά. Αντίθετα, η πρακτικά μηδενική επένδυση των τελευταίων ετών, έχει δημιουργήσει ήδη αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα, όπως δείχνουν τόσο οι διεθνείς έρευνες εικόνας των χωρών ως «μαρκών», όσο και τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία.
 
Κάτω από αυτές τις δεινές συνθήκες, κάθε οργανωμένη προσπάθεια να χτιστεί μια σημαντική επικοινωνιακή εκστρατεία, από μια περιφερειακή αρχή, θα έπρεπε να θεωρείται θετική αναπτυξιακή ενέργεια, ιδιαίτερα όταν χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από κοινοτικά κονδύλια και όχι από τα φορολογικά έσοδα. Οι ατεκμηρίωτες βολές περί κόστους των έργων που προδιαγράφονται από τις ίδιες τις αναθέτουσες αρχές και ανατίθενται μέσω διεθνών διαγωνισμών σε πιστοποιημένες εταιρίες επικοινωνίας δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην οικονομία και τους πολίτες.
 
Η διεθνής εμπειρία χωρών που είτε είναι και παραμένουν μεγάλοι παίκτες στη σκακιέρα του τουρισμού, είτε αναδύονται δυναμικά, καταδεικνύει ότι μόνον η συνεπής στρατηγική, η στοχευμένη επένδυση και η επαγγελματική γνώση μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
Η ΕΔΕΕ, όπως εκπροσωπεί τον κλάδο της Διαφήμισης και Επικοινωνίας στη χώρα, έχει αποδείξει έμπρακτα τη δέσμευσή της, βοηθώντας τον ΕΟΤ με pro bono προσφορά πολύ σημαντικού έργου. Επειδή όμως καμία pro bono εκστρατεία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οργανωμένη δράση και επένδυση, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε άμεση ενέργεια για την ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς, από την κεντρική Κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς και ιδιαίτερα από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία φαίνεται , από τις πρόσφατες παρεμβάσεις της , να τοποθετεί το ζήτημα της προβολής του ελληνικού τουρισμού στις σωστές του διαστάσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όπως ανέφερα σε πολλούς απαγγελματίες στο Βερολίνο, καλά θα είναι το ΥΠΟΤ-ΕΟΤ στο μέλλον να προσέξει τα παρακάτω, όσον αφορά την ανάθεση κατασκευής του ελληνικού περιπτέρου:

    1. Να έχει προηγηθεί μία ξεκάθαρη στρατηγική, και όχι να επιτρέπει στην κάθε περιοχή να παρουσιάζει χύμα όγκο μπροσούρων κλπ. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση επικρατεί εδώ και 30 χρόνια! Η εταιρεία που θα κατασκευάσει το περίπτερο να μην κάνει του κεφαλιού της!
    2. Να έχουν διαμορφώσει στις ανάλογες αγορές-κλειδιά με τους κατάλληλους ανθρώπους τις απαραίτητες δράσεις βάσει των τάσεων που επικρατούν στις αγορές αυτές. Και σ΄αυτό το θέμα αφήσανε τα πράματα στην τύχη τους.
    3. Να υπάρχει μία χαρτογράφιση: Όταν ο ξένος επισκέπτης μπαίνει στο ελληνικό περίπτερο δεν μπορεί να δει πού βρίσκονται οι περιοχές, τόσο γεωγραφικά όσο και από πλευράς περιπτέρου. Εδώ υπάρχουν ήδη ψηφιακές λύσεις.
    4. Να υπάρχει ένα παραδοσιακό ελληνικό καφέ στο περίπετρο και όχι το μπαρ.
    5. Να υπάρχει ένα σχέδιο «μάρκετινγκ προορισμών»: Και σ΄αυτό το σημείο θέλει ακόμη πολύ δουλειά, και καλά θα είναι οι αρμόδιοι, να μην κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, ότι τα πράματα πάνε καλύτερα κλπ.
    6. Να υπάρχει μία παρουσίαση σε σχέση με τα USP της Ελλάδας και της εκάστοτε περιοχής. Σ΄αυτά τα USP θα είναι εύλογο να ενταχθούν και τα προϊόντα (γαστρονομία κλπ.).
    7. Να υπάρχει παρουσίαση δραστηριοτήτων ανά περιοχή π.χ. «…θες να κάνει ποδηλασία, σου προτείνουμε τις περιοχές…..». Η δε παρουσίαση π.χ. των ποδηλατικών διαδρομών να γίνεται με νέες τεχνολογίες
    8. Να υπάρχει μία έγκαιρη προετοιμασία και όχι την τελευταία στιγμή, τόσο σε επίπεδο επικοινωνιακό, όσο και σε επίπεδο B2B. Δυστυχώς το ΥΠΟΤ δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες και πλατφόρμες που παρουσιάστηκαν φέτος στην έκθεση. Με άλλα λόγια ήταν ανύπαρκτη η επικοινωνιακή δουλειά. Υποθέτω μάλλον γιατί δεν είχαν να πούν κάτι….και το ρίξανε στο μοντέλο του κ. Φούχτελ. Στο σημείο αυτό π.χ. αναρωτιέμαι γιατί το ΥΠΟΤ δεν πρόβαλε τον πολιτισμό της Ελλάδας στο CULTURE LOUNGE της έκθεσης;
    9. Να υπάρχει διαδραστικότητα μεταξύ των εκθετών και όχι ή γνωστή παθητικότητα. Αυτό έχει να κάνει και με το θέμα των άδειων περιπτέρων που αναφέρεις πολύ σωστά.
    10. Να υπάρχει θεματικοποίηση και όχι τυχοδιωκτισμός ή ευκαιρισμός. Π.χ. είναι τόσο δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι για τις παρουσιάσεις στο περίπτερο χρειάζεται μία μεγάλη οθόνη και όχι 2 τηλεοράσεις με τελείως λάθος τοποθέτηση στον χώρο; Είναι τόσο δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα ήταν πολύ πιό «ελληνικό και all time classic» να φτιαχτεί κάτι σαν αμφιθέατρο για παρουσιάσεις κλπ. Καλά τόσο ανεγκέφαλοι είναι;
    11. Να υπάρχει καινοτομία και όχι «κλασσικισμός».

    Αυτά είναι μερικά από τα καυτά θέματα που θέλω να θίξω για πολλοστή φορά. Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…..

    Υ.Γ. Όλοι φωνάζουν για την καμπάνια του ελληνικού πρωϊνού. Δεν είδαμε κάτι τέτοιο στο ελληνικό περίπτερο.
    Μήπως θα πρέπει να αναθεωρηθεί το θέμα αυτό;
    Για να είμαστε ειλικρινείς, ποιό είναι το ελληνικό πρωϊνό στην Ελλάδα; Πέραν του ότι δεν προσφέρει τίποτα στον ξενοδόχο, μιας και ένα πραγματικά καλό πρωϊνό είναι από πλευράς κόστος και σχέσης εσόδων ασύμφορο. Μήπως θα είναι καλύτερα να γίνει καμπάνια για την ελληνική κουζίνα η οποία κολλάει και πουλάει καλύτερα, ακι μάλιστα σε μεγαλύτερο εύρος, μιας και θα ενταχθεί και ο τομέας των εστιατορίων. Για σκεφτείτε το. Μία καμπάνια για το πρωϊνό δεν έχει νόημα.

    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς από την Γερμανία.

    Ανδρέας Στεφανής / Andreas Stefanis

    Stefanis Marketing Consulting GmbH | Parzivalstr. 17A | D-14476 Potsdam
    Tel. +49 (33201) 50 830 | Fax. +49 (33201) 50 831 | mailto:andreas@stefanis-consulting.eu
    http://www.stefanis-consulting.eu | http://www.channel-manager-hotels.eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.