Αρχική Τουρισμός Κατά 61% αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών από την Τουρκία στη Λέσβο το...

Κατά 61% αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών από την Τουρκία στη Λέσβο το πρώτο εξάμηνο του 2012. Περικλής Αντωνίου: Δεν καλύπτονται τα κενά, λίγοι από αυτούς διανυκτερεύουν

Κατά 61% αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών από την Τουρκία στη Λέσβο το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Αν διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων του πρώτο εξαμήνου και τον υπόλοιπο χρόνο, τότε οι Τούρκοι επισκέπτες στη Λέσβο θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 20.000 τη φετινή χρονιά.

Παντού Τούρκοι!

Τα παραπάνω εντυπωσιακά νούμερα στην καθημερινότητα της Μυτιλήνης, του Μολύβου, της Αγιάσου, της Πέτρας και των άλλων χωριών του νησιού, γίνονται φανερά με την κυριαρχία των Τούρκων τουριστών έναντι των τουριστών οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας. Οι ταμπέλες των καταστημάτων στα τουρκικά τείνουν να αντικαταστήσουν όλες τις ταμπέλες που στα προηγούμενα χρόνια ήταν στα αγγλικά.

Δεν μπορούμε, ωστόσο, να γνωρίζουμε από τώρα εάν θα έχουμε μια τόσο εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία στο σύνολο του έτους κι είναι πρόωρο να κάνουμε προγνώσεις διότι, ο κύριος όγκος των αφίξεων πραγματοποιείται τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, γραφει η τοπική εφημερίδα “Εμπρός”.

Είναι φανερό πως υπάρχει μια σαφής τάση ανόδου των αφίξεων, η οποία ευνοείται και από τις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρέωση έκδοσης βίζας και μάλιστα με σημαντικό κόστος για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά μας.

Η έναρξη της λειτουργίας της μαρίνας Μυτιλήνης – έστω και στα μέσα του καλοκαιριού – στα πλαίσια ενός επιχειρηματικού σχήματος που διαχειρίζεται σημαντικό αριθμό μαρινών στα τουρκικά παράλια, δημιουργεί νέες προοπτικές για τη φετινή χρονιά, κυρίως όμως για το επόμενο έτος. Η πόλη της Μυτιλήνης θα προσελκύσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό θαλαμηγών και ένα σημαντικό αριθμό επισκεπτών υψηλού εισοδήματος και μεγάλης κατά κεφαλήν δαπάνης.

Μάχη επιβίωσης για τις τουριστικές επιχειρήσεις
30% κάτω ο τζίρος του Ιουνίου

Σε 30% με 50% ανέρχεται η μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα της Λέσβου. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία τού ρεπορτάζ που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες. Τα στατιστικά στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών στη Λέσβο με πτήσεις τσάρτερ, δείχνουν πτώση της τάξεις του 22,46%. Με ρυθμό 20% και πάνω υποχωρούν οι αφίξεις από τους Έλληνες τουρίστες, παρά την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τη βόρεια Ελλάδα.

Σε ποσοστό 30% εκτιμά την πτώση του τζίρου στα καταστήματα της Πέτρας για το φετινό Ιούνιο ο έμπορος Λευτέρης Χαβός. Σε ορισμένες επιχειρήσεις η πτώση του τζίρου είναι ακόμη μεγαλύτερη, ενώ για τον Ιούλιο πιστεύει πως θα πάρει κι άλλες διαστάσεις, εκτιμώντας ότι θα φθάσει στο 50%, καθώς έχει γίνει πολύ άσχημο ξεκίνημα.

Μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της βόρειας Λέσβου αποτελεί η απώλεια των τουριστών της Νορβηγίας, όπως σημειώνει ο κ. Χαβός. «Οι Νορβηγοί είναι τουρίστες που καταναλώνουν πολύ. Ένας Νορβηγός τουρίστας δαπανά όσα χρήματα δαπανούν οι 10 Άγγλοι. Πέρα από τους Νορβηγούς, οι παραδοσιακοί επισκέπτες της Λέσβου, οι Ολλανδοί, είχαν μειωμένο αριθμό αφίξεων το φετινό Ιούνη. Οι Τσέχοι τουρίστες που έρχονται στη Λέσβο, είναι φανερό ότι δεν έχουν το εισόδημα που απαιτείται για να ξοδέψουν χρήματα στις διακοπές τους. Όσο για τους Τούρκους, ξοδεύουν μόνο για φαγητό και αγοράζουν πολύ περιορισμένο αριθμό προϊόντων, όπως είναι ούζο και μαστίχα. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι οι εθνικότητες των τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας, δείχνουν ότι δεν έχουν εισόδημα για να δαπανήσουν στις διακοπές τους ή κι αν έχουν, δεν το ξοδεύουν εδώ».

Η εικόνα στην αγορά της Πέτρας είναι απογοητευτική. Υπάρχουν μαγαζιά που άνοιξαν και έκλεισαν είτε μέσα στον Ιούνιο είτε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. «Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό», σημειώνει ο κ. Χαβός. Στο παρελθόν αυτό που συνέβαινε, ήταν τα καταστήματα που δεν πήγαιναν καλά, να κλείνουν μετά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου. Δηλαδή περίμεναν να εισπράξουν ό,τι μπορούσαν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, τους μήνες που έτσι κι αλλιώς υπάρχει αυξημένη κίνηση.

Στο Μόλυβο

Με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση και ο Νίκος Μόλβαλης, πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας. Εκτιμά πως ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής υποχώρησε κατά 35% – 40% τον Ιούνιο. Στα ίδια επίπεδα εκτιμά πως θα κινηθεί και το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου. Αιτίες γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η απώλεια σημαντικών τουριστικών αγορών, όπως είναι η Νορβηγία και tour operators όπως η First Choose. Ζημία κάνει και η γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας σε όλους τους Ευρωπαίους. Μικρή αρνητική επίδραση θεωρεί ότι είχαν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Από εκεί και πέρα, ως πρόβλημα καταγράφει τις λίγες ημέρες παρουσίας των Τούρκων τουριστών στο νησί, που μειώνει το ειδικό βάρος στο συνολικό τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων. Μεγάλο πλήγμα θεωρεί δε, τις απώλειες από τον εσωτερικό τουρισμό. Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Μόλβαλης, «οι Έλληνες σχεδόν έχουν εξαφανιστεί».

Αυτή την περίοδο, τα μαγαζιά του Μολύβου δουλεύουν κυρίως με τουρίστες από την Ολλανδία, λιγότερο με Άγγλους και πολύ λιγότερο με Βέλγους και Γερμανούς. Κρίσιμος μήνας από τις επιχειρήσεις της περιοχής θεωρείται ο Αύγουστος, μια και εκτιμούν ότι η τουριστική κίνηση εκείνο το μήνα, θα κρίνει πόσες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν φέτος.

Περικλής Αντωνίου, Πρόεδρος Ξενοδόχων Λέσβου

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής ΑντωνίουΟ κ. Αντωνίου σχολιάζοντας την αύξηση της κίνησης από τη Τουρκία, τονίζει ότι μέχρι στιγμής ο τζίρος στα ξενοδοχεία είναι 30% κάτω, οι αφίξεις από τη Τουρκία καλύπτουν ένα τμήμα του κενού από τη μείωση των τουριστών από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, καθώς και τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού, ίσως του χρόνου εάν η κίνηση αυτή συνεχιστεί με αυξητικούς ρυθμούς να καλύψει το 50% των Charter.

Μέχρι στιγμής όμως τα τοπικά γραφεία ταξιδίων ασχολούνται μόνο με τα ακτοπλοικά δρομολόγια κατά το πλείστον και δεν έχουν συμβληθεί με αντίστοιχα γραφεία στη Τουρκία για να προτείνουν πακέτα διακοπών στη Λέσβο.

Προβλέπεται φέτος οι Τούρκοι επισκέπτες να φτάσουν τους 20.000 με 25.000, όμως λίγοι από αυτούς διανυκτερεύουν.

Για να καταφέρουμε κάτι πρέπει να λυθούν διάφορα θεσμικά προβλήματα, συνεχίζει ο κ. Αντωνίου, π.χ. δεν αναγνωρίζονται τα έξοδα εταιριών που κάνουν εκδηλώσεις εκτός της περιφέρειάς τους, ο νόμος δεν επιτρέπει πισίνες με θαλασσινό νερό, κάτι που θα μπορούσε να προσελκύσει συλλόγους, ανθρώπους της τρίτης ηλικίας κλπ., τη εύκολη πρόσβαση στο νησί, πολλοί βορειοελλαδίτες φτάνουν στο νησί μέσω Τουρκίας, και κυρίως να υπάρξει πλέον συνεχής προβολή στις ξένες χώρες, από ιδιωτική πιθανά εταιρεία προβολής, με κάποιο ενδιάμεσο φορέα που να τις κατευθύνει, κάτι που προσπαθεί να πετύχει ο ΣΕΤΕ.