Αρχική Τουρισμός Η τουριστική αστυνομία αδυνατεί να επιτελέσει το έργο της, τονίζουν σε υπόμνημά...

Η τουριστική αστυνομία αδυνατεί να επιτελέσει το έργο της, τονίζουν σε υπόμνημά τους, οι ξεναγοί

[scribd id=101202762 key=key-1z4u17zd32itpl406i0t mode=list]

Την αδυναμία της τουριστικής αστυνομίας να επιτελέσει το έργο της επισημαίνει σε υπόμνημα που απέστειλλε προς τα αρμόδια υπουργεία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών Ελλάδας.

Συγκεκριμένα το Υπόμνημα των Ξεναγών αναφέρει τα εξής:

 
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Εν μέσω της τουριστικής σεζόν, η οποία φέτος είναι ήδη ολέθρια για όλους τους κλάδους του τουρισμού, θέλουμε να ζητήσουμε τη βοήθειά σας σ’ ένα σοβαρότατο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης:
Πρόκειται για την αδυναμία της Τουριστικής Αστυνομίας να επιτελέσει το έργο της και να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας στο χώρο του τουρισμού
Οι συνεχώς αυξανόμενες και συστηματικές παραβάσεις της νομοθεσίας περί ξεναγών, περί τουριστικών πρακτορείων, περί διοργάνωσης εκδρομών, περί καταλυμάτων κ.ο.κ., δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και οδηγούν στην ανεργία όλους τους κλάδους του τουρισμού που
λειτουργούν νόμιμα, εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους διπλωματούχους ξεναγούς της Ελλάδας, ο συνδυασμός της εποχικότητας της εργασίας μας με την κρίση στον τουρισμό, έχει οδηγήσει φέτος την ανεργία μας, που αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά, αφού κυμαίνεται από 40%-80% ανάλογα με την περιοχή και την ξένη γλώσσα του ξεναγού.
Και σαν να μην έφτανε η κρίση, αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα των παράνομων ξεναγήσεων από άτομα – Έλληνες και αλλοδαποί – που σε καθεστώς μαύρης εργασίας προσλαμβάνονται από κάποια τουριστικά γραφεία για να παριστάνουν τους ξεναγούς. Αποτελέσματα αυτής της αντιποίησης του επαγγέλματός μας είναι η κακή προσφορά τουριστικών υπηρεσιών και επομένως η δυσφήμιση της χώρας μας, η παραπλάνηση του καταναλωτή-τουρίστα, Έλληνα ή αλλοδαπού, η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή από έσοδα του κράτους και η – μερικές φορές ακόμα και σκόπιμη – παραπληροφόρηση των επισκεπτών μας πάνω σε ευαίσθητα θέματα που σχετίζονται με την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και με τη σύγχρονη Ελλάδα.
Τα Υπουργεία σας έχουν το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο και την αρμοδιότητα
για ελέγχους και για επιβολή κυρώσεων σε παρανομούσες επιχειρήσεις και εργαζομένους στον τουρισμό, χρειάζεται όμως κυρίως η πολιτική βούληση.
Τα τελευταία χρόνια, η απάντηση που λαμβάνουν οι τουριστικοί φορείς της χώρας μας από τους υπεύθυνους των κατά τόπους γραφείων της Τουριστικής Αστυνομίας ήταν πως θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν, αλλά ότι το προσωπικό και τα οχήματα δεν επαρκούν.
Στις μόλις πρόσφατες εκκλήσεις Σωματείων Ξεναγών, Τουριστικών Πρακτόρων και Ξενοδόχων ανά την Ελλάδα προς την Τουριστική Αστυνομία για βοήθεια, ελέγχους και επιβολή κυρώσεων, η απάντηση ήταν πως «το κράτος δεν λειτουργεί».
Μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο πρόσφατο δημοσίευμα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σχετικά:
www.tha.gr
Παραθέτουμε για διευκόλυνσή σας το νομοθετικό πλαίσιο της σύστασης της Τουριστικής Αστυνομίας σε συνοδευτικό έγγραφο που επισυνάπτεται στο παρόν Υπόμνημα.
Όταν λοιπόν υπάρχει ήδη αυτό το πλαίσιο, αναρωτιόμαστε γιατί στην πράξη έχει απαξιωθεί εντελώς η Τουριστική Αστυνομία που είναι απαραίτητη, τόσο για την εφαρμογή του νόμου στο χώρο της βαριάς βιομηχανίας του Τουρισμού μας, όσο και για το αίσθημα ασφάλειας που θα καλλιεργούσε η παρουσία της στους επισκέπτες μας.
Ίσως είναι η στιγμή το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη να δώσει την σημασία που αρμόζει στο σημαντικότατο αυτό για τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας σώμα.
Πιστεύουμε ότι όλοι οι τουριστικοί φορείς είναι σύμφωνοι πως χρειάζεται άμεση εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και η στήριξη της Τουριστικής Αστυνομίας από το κράτος με στελέχωση σε προσωπικό και κάθε τεχνικό μέσο.
·

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.